A titok, amitől igazán omlós lesz a sült: filléres megoldás

Titok amitől omlós lesz a sült hús cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A tökéletesen omlós, szaftos sült hús titka a megfelelő előkészítésben és a sütés során alkalmazott technikákban rejlik. Most egy egyszerű nagyiféle praktikát veszünk elő, melytől garantáltan csodás lesz a sült!

Sültek készítésénél az a lényeg, hogy a hús sütés során ne száradjon ki, a belseje kellően omlós és szaftos legyen. Ennek érdekében több mindent kipróbálhatsz: most egy filléres tippet adunk, amire garantáltan rákapsz!

Ahogy már említettem, fontos a megfelelő előkészítés, és a sütésnél is ügyesnek kell lenni. Az egyik legfontosabb tanács a tökéletes sült elkészítéséhez, hogy a húst sütés előtt 30 percig pihentesd szobahőmérsékleten, mielőtt sütőbe vagy serpenyőbe kerül. Ez azért fontos, mert így fokozatosan melegszik fel, így a rostok nem fognak megkeményedni.

Maradva az előkészítésnél, a pácolás is fontos. A páctól a hús ízletesebb, a rostok fellazulnak, sokkal omlósabbra sül és szaftos marad.

Filléres csodaszer

Van azonban egy másik trükk is, amit akár pácolás előtt is alkalmazhatsz, ez pedig a szódabikarbóna. Mindegy, milyen hús kerül a kezedbe, szórj rá egy kevés szódabikarbónát, és hagyd így állni 30 percig. Ezután öblítsd le és fűszerezd kedvedre. A szódabikarbónás trükk sült és rántott hús készítésénél is alkalmazható, a végeredmény pedig lenyűgöző lesz! Hogy miért? Mert a szódabikarbóna lugósít, ezáltal megakadályozza a fehérjék megkötését, így puha marad a hús, sokkal hamarabb megsül, és hozzájárul a szaftos, omlós végeredményhez.

Titok amitől omlós lesz a sült hús ct2

És ha már sült hús, akkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy a legjobb, ha alacsony hőfokon indul a hús sütése. A lassú sütésnek köszönhetően a hús megőrzi omlós, szaftos állagát.

Mire jó még a szódabikarbóna a konyhában?

A szódabikarbóna univerzális csodaszer, hisz takarításra, sütésre és főzésre is használható. Fehéríti a ruhákat, elveszi a rossz szagokat, és még bőven lehetne sorolni a takarítási praktikákat. A főzésnél maradva, hüvelyesek készítésénél is bevethető. Bableveshez, lencsefőzelékhez is kerülhet egy kiskanálnyi, mivel felgyorsítja a hüvelyesek főzési idejét, sokkal gyorsabban megpuhul a bab vagy a lencse.

Nem csak sült vagy rántott hús készítésénél érdemes bevetni a szódabikarbónát. Egy csipetnyi a húslevesekben, ragukban és pörköltben is elfér. Ugyanazt a célt szolgálja, mint a sülteknél, puhább lesz a hús. Ez pedig különösen jó, ha, mondjuk, öreg tyúk húsából készül a leves vagy a pörkölt.

Titok amitől omlós lesz a sült hús ct

Omlett és rántotta készítésénél is jó szolgálatot tesz. Egy csipetnyitől sokkal könnyebb textúrában élvezhető a villásreggeli.

Paradicsomos ételek készítésénél is kötelező. Itt is elég egy csipetnyit használni, ezzel megelőzhető, hogy túl savas legyen az étel, így elmarad a gyomorégés.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon