Így készül a középen levegős, kívül ropogós amerikai palacsinta

amcsipali sütés
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A családban nincs hétvége amerikai palacsinta nélkül. Ennek ellenére akárhányszor csinálom, szinte sosem sikerül egyformán.

Az igazán finom amerikai palacsinta kívül aranybarna színű, belül puha és levegős, a szélei pedig ropognak. Nem is hangzik olyan bonyolultnak, ugye? Pedig ha egy picit nem figyelünk, könnyen elronthatjuk, és akkor már nem is akkora az élvezet. Úgy az ezredik palacsinta készítésénél rá kellett jönnöm, hogy bizony már a lehető legtöbb hibát elkövettem, de most már biztosan ügyelni fogok ezekre a kis részletekre is. 

Tippek a tökéletes amerikai palacsinta készítéséhez

Az összes alapanyag legyen szobahőmérsékletű. A száraz alapanyagokat (liszt, sütőpor stb.) külön tálban keverjük össze. Ezt követően egy másik tálban vegyítsük össze a nedves hozzávalókat, majd ezt a masszát keverjük a száraz hozzávalók közé. Óvatosan vegyítsük össze, hogy egynemű tésztát kapjunk. Vigyázzunk, ne keverjük túl sokáig, mert akkor kemény lesz. Nem baj, ha kicsit csomós marad, sütés közben szépen kisimul. 

Hogyan süssük tökéletesre?

Lehetőleg nehéz, öntöttvas serpenyőben süssük a palacsintákat, hogy a hő egyenletesen tudjon benne eloszlani. A palacsintasütőt addig melegítsük, amíg egy vízcsepp már elpárolog rajta. Ha elég forró, zsírozzuk meg olajjal vagy - lehetőleg - tisztított vajjal, hogy le ne égjen. Öntsük a palacsintatésztát egy mérőedénybe. Csináljunk egy próbasütést, amin látjuk, hogy megfelelő hőmérsékletű-e a serpenyőnk. Ha a palacsintánk külseje megég, a belseje pedig nyers marad, akkor csökkentsük a hőt.

amcsipali

A palacsintánk akkor lesz kész, ha a szélei kicsit megszáradnak, a közepén pedig buborékok képződnek. Mindig nézzük meg, mielőtt megfordítjuk, hogy aranybarnára sült-e. Azt is vegyük figyelembe, hogy a másik oldala gyorsabban sül, mint az első. Miközben a palacsinta sül, ne nyomkodjuk (megjegyzem, én is csináltam ilyet, valószínűleg csak türelmetlenségből, nem mintha ezzel siettetni tudtam volna), mert nem fog hamarabb elkészülni, viszont nem is lesz levegős a palacsintánk. 

Adjunk a tésztához extra hozzávalót, de nem mindegy, mikor

Ha a nyers tésztába keverjük az extrákat, akkor azok lesüllyednek a tészta aljára, és egyáltalán nem biztos, hogy mindegyik palacsintába egyenlő mennyiség jut. Ehelyett tegyük a már sülő tésztára például az áfonyaszemeket, ízlés szerinti menyiségben. Kicsit macerásabb, de a végeredmény kárpótolni fog. 

Tippek a még levegősebb és magasabb palacsintákhoz

Használjuk a süteményeknél megismert technikát, a tojásfehérjét habbá verve, óvatosan forgassuk a tésztához. A többi metódus ugyanaz, mint a hagyományos módszernél. Először válasszuk szét a tojássárgáját a fehérjétől, a száraz hozzávalókat keverjük össze, a nedvesekhez pedig csak a sárgáját keverjük. A fehérjét verjük kemény habbá. Keverjük össze a kétféle hozzávalót, a végén forgassuk bele a habot, majd azonnal süssük ki a palacsintákat. Ha még ez sem lenne elég, a tej felét helyettesítsük szódával, amit közvetlenül a sütés előtt keverjünk a tésztához. Az is jó megoldás, ha hagyjuk a tésztánkat akár egy éjszakán át pihenni a hűtőben. Mielőtt sütni kezdjük, ne keverjük meg, hogy a buborékok benne maradjanak. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük