Így főzz tökéletes keménytojást: könnyű lesz megpucolni, és nem reped szét

keménytojás cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ahhoz, hogy gyönyörűen megpucolt keménytojásokat tehess az ünnepi asztalra, bizony tökéletesen kell megfőzni őket.

Ha azt gondolod, hogy a tojásfőzés a világ legegyszerűbb dolga, sajnos ki kell ábrándítanunk. Egészen pontosan tojást főzni valóban egyszerű, de ahhoz, hogy a kívánt állagot érje el, oda kell figyelni a készítésnél, nem csak beledobni a forró vízbe, és tetszőleges ideig benne hagyni. 

A tojás az az alapélelmiszer, amelyből biztos tartasz egy-két dobozzal otthon attól függően, hogy milyen gyakran sütsz vagy főzöl. Nálunk nincs reggeli tojás nélkül, így hetente több dobozzal is fogy. Ha egyszerre nagyobb mennyiséget vásárolsz, akkor arra vigyázz, hogy a tojás is megromolhat, és ha csak egy rossz kerül az alapanyagok közé, az egész étel mehet a kukába. Szerencsére léteznek módszerek arra, hogy megállapítsd, mennyire friss a tojás. 

keménytojgli puceválás álló

Tökéletes keménytojás

A tojásételek minden formában finomak, de a húsvéti asztalra keménytojás kerül, ezt eheted a sonka és a kalács mellé. A keménytojás főzése annyiban lutri, hogy míg a rántotta elkészülését folyamatosan nyomon követheted, a keménytojásnál csak akkor derül ki, hogy sikerült, amikor lehúzod a héját. Azért, hogy ez se legyen meglepetés, mutatunk rá egy tökéletes módszert, sőt arra is, hogy a héja is egyben, ne kis darabokban jöjjön le. 

Legyen szobahőmérsékletű a tojás

Már az sem mindegy, hogy a tojás milyen hőmérsékletű. Mindenképpen szobahőmérsékletű tojással dolgozz, ha a hűtőből veszed ki, akkor pár percig tartsd meleg víz alá, mielőtt főzni kezded, különben mikor a forró folyadékba teszed, megreped. Az sem mindegy, milyen régen vetted őket, mert a korábban vásárolt, öregebb tojásban sok levegő van, és ha hirtelen hőváltozás éri, megnövekszik a belső nyomás, kirobbanhat a levegő és megrepedhet a héja. Arról, hogy hol kell, illetve kellene tartani a megvásárolt tojást, itt olvashatsz

keménytojások álló

Ecettel és sóval főzd

A tojásokat annyi vízben főzd, amennyi bőven ellepi őket. Ha egy kevés ecetet és sót is teszel a vízbe, akkor egyben, és nem darabokban fog lejönni a héjuk. Óvatosan, kanál segítségével tedd a tojásokat az edénybe, úgy nem ütődnek meg.

A folyamat

Egy lábasba tölts vizet, és tedd fel melegedni. Amikor már gyöngyözni kezd a víz, akkor tedd bele a tojásokat, és főzd 4 percig. Ha letelt a 4 perc, akkor vedd le a tűzhelyről, és 6 percig hagyd ebben a forró vízben hűlni, csak utána szűrd le, ekkor lesz megfelelő keménységű.

keménytojás álló ok

Pucolás

Ha megfőtt a tojás, öntsd le róla teljesen a főzővizet, és engedd fel hideggel. Addig cseréld a vizet, amíg az edény is teljesen kihűl.  Ebben hagyd állni 10 percig a tojásokat. Így sokkal könnyebb a pucolás, mert a héja elválik a fehérjétől. Görgesd akár a pulton vagy bárhogyan törd meg minél nagyobb felületen, hogy könnyebben meg tudd pucolni. A fehérje sem lesz töredezett, ha a belső hártya mentén húzod le a héját.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük