8 tipp a tökéletes pulykasülthöz: így lesz ropogós a bőre és omlós a húsa
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Bár a pulykasült hagyományosan az amerikai hálaadás napján kerül az asztalra, érdemes karácsonykor is elkészíteni. Nem egyszerű feladat, de megéri a fáradozást.
Annyira egyszerű lenne, ha csak fognánk a pulykát, kicsit megfűszereznénk, betennénk a sütőbe, majd kivennénk a ropogós bőrű, belül omlós és puha sült pulykát, ahogy azt a filmekben is látjuk. Sajnos a valóság ennél jóval kiábrándítóbb, mert ezt a húsfélét nagyon nehéz jól elkészíteni, de ha figyelünk pár dologra, akkor finom sült kerül az asztalra.
Tippek a tökéletes sülthöz
- A kisebb is elég, tehát inkább bébipulykát vegyünk. Ez is tökéletesen elegendő egy négyfős családnak, ráadásul az is lényeges, hogy mekkora méretű szárnyas fér bele a sütőnkbe.
- Csak azt a pulykát vegyük meg, amelynek teljesen ép a bőre. A bőr egyrészt segít megvédeni a pulykahúst a kiszáradástól, másrészt ha töltötten készítjük, csak a hibátlan bőr alá tudjuk betenni a tölteléket.
- Ahhoz, hogy vacsora legyen belőle, már délelőtt el kell kezdeni sütni a pulykát. Érdemes a sütés előtti nap fűszerezni, hogy jól átjárják az ízek. A pulykának sütés előtt szobahőmérsékletűnek kell lennie, hogy a belseje is egyenletesen átsüljön.
- A tölteléket a nyakánál töltsük be, így időt spórolunk a sütéssel. A pulykát ne töltsük túl, mert sütés közben kirepedhet a bőre. Egyenletesen oszlassuk el a tölteléket, és vagy varrjuk el a végén, vagy tűzzük össze hústűvel, különben mindenhol lesz töltelék, csak a pulykában nem.
- A pulykát sütés előtt locsoljuk meg egy kevés olajjal, és oszlassunk el rajta egyenletesen fűszervajat is. A fűszervaj segít, hogy a pulyka bőre szép színű, és ami még fontosabb, ropogós legyen.
- Locsolgassuk a pulykát, de ne túl gyakran. Ha túl sűrűn nyitogatjuk a sütő ajtaját, a pulyka mindig veszít a hőmérsékletéből, kihűl és nem sül ropogósra.
- A pulykát először 200-220 fokos előmelegített sütőbe toljuk, de fél óra után 170 fokra csökkentjük a hőmérsékletet.
- Tálalás előtt hagyjuk a pulykát legalább fél órát állni, hogy igazán omlós legyen. Ha nem esszük meg rögtön, akkor csomagoljuk fóliába, hogy ne hűljön ki teljesen.