Titkos praktikák a töltött káposztához gyakorlott háziasszonyoktól

töltött kaposzta tech cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az enyém attól lesz finom...Én úgy csinálom...Az a titka...Mindenkinek van egy-két tippje ahhoz a töltött káposztához, ami szerinte tökéletes.

Lecsó, töltött káposzta - talán ezen a két fogáson lehet a legnagyobbakat vitatkozni. Az egyik a nyári bográcsbulik, a másik a karácsonyi összejövetelek kedves vitatémája. Most azonban nem a vitás pontokat szedtük össze, hanem azokat a technológiai tippeket, amiket az évek során kaptunk és amiktől egy-egy tál töltött káposzta a készítője számára különleges.

Karácsony van, és a szeretet ünnepén kivételesen nem mondjuk a más káposztájára, hogy rosszabb, mint a miénk, mert tojást tesz a töltelékbe, egyszerűen csak elmondjuk, mi hogyan készítjük és az szerintünk miért finom. Máskülönben egész évben szuper lenne így beszélgetni receptekről, de most különösen.

Ezek azok a tippek, amiket kipróbáltunk, és úgy éreztük, más lett tőlük a káposztánk, jobb vagy izgalmasabb. Néhányat megtartottunk, néhányat elvetettünk, de kipróbálásra mind érdemesnek bizonyult.

A káposzta

 • Lágyabb lesz az étel íze, ha fele vagy negyedrészben édes, friss, nem savanyú káposztával készítjük. Ez különösen abban az esetben fontos, ha nagyon savanyú a káposzta, amihez éppen jutottunk, de akkor is érdemes kipróbálni, ha a kevésbé harsány ízeket kedveljük.
 • Nem finomra reszelt, hanem laskára, azaz nagyobb, szélesebb csíkokra vágott káposztával készül, így rusztikusabb lesz az állaga.
 • A töltelékbe is kerül egy kevés aprított káposzta, így lazább, puhább lesz, és a gombóc is kap egy kis savanykás ízt.
toltott kaposzta tech cikkbe

A töltelék

 • Az általánosnál apróbb, pici, félkáposztányi levélből tekert töltelékeket készíteni azért is jó dolog, mert így falatnyi darabokban ehető, több gombóc megy egy tányérba és szebb a látványa is. Persze picit hosszadalmasabb így az elkészítése, de ez mellékes, hiszen karácsony van.
 • A töltelékbe rizs helyett, ami az általánosabb megoldás, gersli, azaz árpagyöngy kerül - durvább állagú és egészen más ízű lesz, érdemes kipróbálnia annak, aki amúgy gerslikedvelő.
 • Rizs helyett kukoricadara fogja össze és gazdagítja a tölteléket, amely így megint más állagú lesz és valamelyest az íze is változik.
 • Nem darált, hanem durvára vágott húsból készül a töltelék, aminek így összehasonlíthatatlanul egyéni lesz a felépítése.
 • Fokhagymával ízesíteni a tölteléket, méghozzá sokkal.

A kísérők

A legtöbben tölteléken kívül még másféle húsokat is tesznek a lábosba, hogy elkísérje a káposztát és a gombócokat és gazdagítsa a szaftot és a teljes étel ízét. Hogy ez egy komplett tyúk, fácán vagy füstölt oldalas, esetleg ezek keveréke, az minden háznál változik - van, aki még kolbászt is tesz bele. Nálunk csak az az alapszabály, hogy a kísérő hús füstölt kell, hogy legyen, anélkül nem lesz az igazi a végeredmény.

töltött kaposzta kicsi

Egyéb kiegészítők

 • Sokan esküsznek rá, hogy paradicsomosan az igazi, mások csak egy picit tesznek hozzá, hogy üdébb legyen a végeredmény.
 • A hagyma kérdése is minimum kettéosztja az emberiséget, de a legtöbben tesznek bele egy jó adagot.
 • Mindenki másképp fűszerezi: az erdélyi verziókba kötelezően kell egy kis csombor, de a legtöbben maradnak a babérlevél, fűszerpaprika vonalon. 
 • Lehet bele tenni teljes, friss fűszercsokrot is tárkonnyal, kakukkfűvel, esetleg kaporral.
 • Édes csavart adni neki almával és aszalt szilvával - húsos káposztánál már próbáltuk, itt sem lehet rossz. 

Technológia

Tavaly kipróbáltuk, milyen finn módra, főzés helyett sütve készítve, ehhez itt találjátok a receptet, ez is egy éppen olyan csavar, mint a fent felsorolt többi. Kicsiben változtat, de egy ilyen fontos ételnél minden kis lépés fontos.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük