Hogyan lesz egy csomag túróból ötféle reggeli? Szuper ötleteket mutatunk
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Laktató, finom és nagyon jól variálható alap: rengetegféleképpen adhat ki tízórait, uzsonnát vagy reggelit egy doboz túró.
Lehet feltét vagy alap, főszereplő vagy kiegészítő, édes vagy sós, a túró mindenképp az egyik leghasznosabb alapanyag, amit a hűtőben tarthatsz. Mivel nagyon alacsony a szénhidráttartalma, viszont laktató, diétákban is remekül lehet alkalmazni.
Megmutatjuk, mi hogyan szeretjük enni - persze az alapvető, jól ismert, mindennapi funkcióin túl, azt most nem vettük ide, mikor tésztára, gombócba, palacsintára tesszük. Az alábbi ötletek elég laktató, összetett fogások, amelyek reggelire vagy egy nagyon tartalmas köztes étkezés szerepének a betöltésére is méltók.
Sósan
Kezdjük a sós változatokkal: ezek inkább nyáron működnek jól, az a lényeg, hogy ízes, friss zöldséget fogj ki hozzájuk. A túrót keverd el egy kis tejföllel, éppen csak annyival, hogy krémes állagot kapj, majd adj hozzá rengeteg zöldfűszert - csak az a fontos, hogy friss legyen, lehet kapor, menta, petrezselyem is. Ez a krém kaliforniai paprikával, paradicsommal, uborkával a legcsodálatosabb, pirítósra kenve, sós kekszek mellé. Az olívás túrókrémet és a snidlingeset is érdemes kipróbálni. Természetesen nem szabad megfeledkezni a körözöttről sem.
Csípősen
Észak-Írországban ettem életemben először chiliszószt tojással, de azóta sem tudok tőle szabadulni. Egy komplett, fél napra kitartó reggelitál jöhet ki egy tojás, egy fél avokádó és egy adag sós, kevés tejföllel kikevert túró együtteséből. A lényeg a konstrukció tetejére csepegtetett chiliszósz, mindenképp próbáld ki.
Gyümölcsösen
Korábban már írtunk arról a változatról, ahol a tejfölös túró ad alapot a müzlinek és a gyümölcsnek, ez azóta is az egyik kedvenc reggelink, ami bármilyen szezonális gyümölccsel működik, de érdemes különféle magvakat is keverni bele. Ha édesszájú vagy, mézzel is feldobhatod az alapot.
Krémesen
Gyümölcsös túrókrémet is egész gyorsan lehet készíteni. A túrót dobd aprítógépbe egy marék bogyós gyömölccsel, egy kanál joghurttal vagy tejföllel, és kész is, kanalazható krémet kapsz végeredményül. Egy kis méz azért nem árt bele, de cukormentes verziót is készíthetsz, ha egy fél banánra cseréled. Ha nem számítanak a kalóriák, próbáld ki a vaníliás krémtúrót is, ez inkább már desszertként funkcionál.
Lekvárral
Vajas-lekváros pirítós másképp. A túrót ebben az esetben vaj helyett kend jó vastagon a kenyérre, majd csepegtesd le lekvárral. Van, aki mogyoróvajat is tesz alá a plusz sós íz és az erősebb tápláló hatás kedvéért. Az édes lekvár helyett akár mézet is csurgathatsz rá.
Ha pedig nem reggelit, hanem ebédet készítenél túróból, a túrós tészta, a túrógombóc és a sztrapacska is jó választás.
Fotók: Getty Images