Így tartsd tisztán a vágódeszkát: 3 egyszerű lépést mutatunk
Cikkek
Így lesz igazán szép a mézeskalács díszítése: ez a fényes cukormáz titka
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Almás-fahéjas zabkása sütőben sütve: tápláló és isteni reggeli
Ragacsos, ír krémlikőrös fudge: tökéletes gasztroajándék
10 ünnepi sült a karácsonyi asztalra: hagyományos és új kedvencek egy helyen
Karácsonyi narancsos, gesztenyés kuglóf: csak keverj össze mindent
Ehető karácsonyi dekorációk: 7 kreatív ötlet, hogy lenyűgözd a vendégeket
A vágódeszka megfelelő tisztítása az egyik legelső lépés a higiénikus főzés felé vezető úton. Ehhez mutatunk most neked 3 lépést.
Miért fontos a vágódeszka megtisztítása, mielőtt használnád? Nos azért, hogy csíra- és baktériummentes felületen tudj dolgozni a friss alapanyagokkal.
A vágódeszka készülhet műanyagból vagy fából, lehet egészen vékony, de akár vastag is. Míg az anyag minősége nem is olyan meghatározó, az már igen, hogy a felületén megtelepedhető baktériumokat – szalmonella, E. coli stb. – minimalizáljuk az élelmiszerek biztonságos felhasználása érdekében.
A lépések
A vágódeszka gondozása és ápolása három egyszerű lépésből áll:
- tisztítás,
- fertőtlenítés,
- szárítás.
Eszközspecifikus tisztítás
Ha fából készült vágódeszkáról van szó, azt az alábbiak szerint tisztítsd:
Először meleg, szappanos vízzel mosd le, majd jöhet a fertőtlenítés. Ez már több, mint egy sima mosogatás, hiszen ezzel a folyamattal a deszkán lévő mikroorganizmusok számát biztonságos szintre csökkentheted.
Fertőtlenítés
A fertőtlenítéshez keverj 1 evőkanál klóros fehérítőoldatot kb. 3,5 liter vízhez. Az oldatot szórófejes flakon segítségével vidd fel a vágódeszkára, de csinálhatod egy tiszta törlőkendő segítségével is.
Hagyd állni a deszkát az oldatban pár percig, majd öblítsd le és szárítsd meg, vagy töröld szárazra!
Ha irtózol a fehérítőszerektől, használhatsz ecetet is. Ezt önmagában, hígítatlanul, de hígítva – egy rész ecet és 5 rész víz – is felhasználhatod.
Ezt szintén szórófejes flakonnal érdemes felvinni. Elővigyázatosságból, további lépésként 3%-os hidrogén-peroxidot is permetezhetsz a deszkára, miután az összes ecetet lemostad róla. Ezt kb. 10 percig hagyd hatni, majd öblítsd le és hagyd megszáradni a deszkát.
Szárítás
A szárítás azért fontos, mert a baktériumok néhány óráig még képesek túlélni, és ha a deszkát nedvesen teszed el, azzal szinte megágyazol nekik.
A műanyag és a fadeszkákat is egyaránt úgy érdemes szárítani, ha először egyszer áttörlöd őket, majd élükre állítod, hogy a légmozgásban minden oldaluk egyformán tudjon száradni. Sose borítsd rá például a fadeszkát a száraz konyharuhára, és hagyd rajta.
Hogyha a mosogatógépből kerül elő nedvesen a deszka, azt is a korábbiakban írtak szerint szárítsd meg!
Alkalmas-e a mosogatógép a vágódeszka tisztítására?
Vitathatatlanul remek munkát végez a mosogatógép egy műanyag vágódeszka tisztításában és fertőtlenítésében (kivéve, ha nagyon vékony), hiszen egyes gépek kifejezetten antibakteriális programmal is rendelkeznek.
A fadeszka esetében azonban ötször is gondold át, hogy beteszed-e azt a gépbe, mivel a fát a magas hőmérséklet könnyedén tönkreteheti. Néhány mosogatás után azt fogod tapasztalni, hogy a deszkán hasadék keletkezik és kettéválik.
Hogyha a te géped nem rendelkezik antibakteriális funkcióval, akkor sem dől össze a világ, mindössze győződj meg róla, hogy képes min. 65 fokos melegségű víz előállítására, ugyanis ennyi kell legalább a megfelelő fertőtlenítéshez.
És hogy miért olyan jó a mosogatógép? Nos nemcsak azért, mert minden lépést elvégez helyettünk, hanem azért is, mert a legtöbb már rendelkezik szárító funkcióval, ami az aktuális mosási ciklust követi.
Nem mindegy a vastagság
Fontos tudni, hogy az ultravékony műanyag vágódeszkákat nem szabad a mosogatógépbe tenni!
A csak néhány mm vastag vágódeszkák ugyanis igen érzékenyek a forróságra, így az is előfordulhat, hogy megolvadnak a mosogatógépben. Ha nem vagy biztos a dolgodban, mosd el inkább kézzel.
Tipp
Ha biztosra akarsz menni, érdemes a háztartásodban két vágódeszkát is tartani. Legyen egy a húsok feldolgozására, és legyen egy a zöldségek és gyümölcsök részére. Ugyanis a csak zöldségekkel és gyümölcsökkel érintkező deszkát nem kell minden használat után fertőtleníteni, a húsokkal érintkezőt viszont igen.
A sérült felületű, kopott, elhasználódott vágódeszkákat fontos, hogy időszakosan lecseréld, hiszen a barázdákban sokkal könnyebben megtelepednek a baktériumok.
A fa vágódeszkát nem árt ásványi olajjal is ápolni, hogy a baktériumok ne tudjanak megtapadni rajta. Ehhez viszont tilos növényi vagy étolajat használni, mert tönkretehetik a fát és avas szagot is eredményezhetnek.
Fotó forrása: Getty Images