![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így tartsd tisztán a vágódeszkát: 3 egyszerű lépést mutatunk
![vagodeszka-tisztitas](https://kep.index.hu/1/0/5588/55889/558892/55889273_4131941_fa39c4db4b2fb1742cfacc00953b1b37_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A vágódeszka megfelelő tisztítása az egyik legelső lépés a higiénikus főzés felé vezető úton. Ehhez mutatunk most neked 3 lépést.
Miért fontos a vágódeszka megtisztítása, mielőtt használnád? Nos azért, hogy csíra- és baktériummentes felületen tudj dolgozni a friss alapanyagokkal.
A vágódeszka készülhet műanyagból vagy fából, lehet egészen vékony, de akár vastag is. Míg az anyag minősége nem is olyan meghatározó, az már igen, hogy a felületén megtelepedhető baktériumokat – szalmonella, E. coli stb. – minimalizáljuk az élelmiszerek biztonságos felhasználása érdekében.
![vagodeszka-tisztitas](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5588/55889/558892/55889283_8417851947e80142955318a453b13d5b_wm.jpg)
A lépések
A vágódeszka gondozása és ápolása három egyszerű lépésből áll:
- tisztítás,
- fertőtlenítés,
- szárítás.
Eszközspecifikus tisztítás
Ha fából készült vágódeszkáról van szó, azt az alábbiak szerint tisztítsd:
Először meleg, szappanos vízzel mosd le, majd jöhet a fertőtlenítés. Ez már több, mint egy sima mosogatás, hiszen ezzel a folyamattal a deszkán lévő mikroorganizmusok számát biztonságos szintre csökkentheted.
![vagodeszka-tisztitasi-tipp](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5588/55889/558896/55889605_d36a6c4babf2afeb22b0d64963741b36_wm.jpg)
Fertőtlenítés
A fertőtlenítéshez keverj 1 evőkanál klóros fehérítőoldatot kb. 3,5 liter vízhez. Az oldatot szórófejes flakon segítségével vidd fel a vágódeszkára, de csinálhatod egy tiszta törlőkendő segítségével is.
Hagyd állni a deszkát az oldatban pár percig, majd öblítsd le és szárítsd meg, vagy töröld szárazra!
Ha irtózol a fehérítőszerektől, használhatsz ecetet is. Ezt önmagában, hígítatlanul, de hígítva – egy rész ecet és 5 rész víz – is felhasználhatod.
![vagodeszka-tisztitasa-tippek](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5588/55889/558896/55889673_b06bf5f0aeff0a2162c54859c20bfd13_wm.jpg)
Ezt szintén szórófejes flakonnal érdemes felvinni. Elővigyázatosságból, további lépésként 3%-os hidrogén-peroxidot is permetezhetsz a deszkára, miután az összes ecetet lemostad róla. Ezt kb. 10 percig hagyd hatni, majd öblítsd le és hagyd megszáradni a deszkát.
Szárítás
A szárítás azért fontos, mert a baktériumok néhány óráig még képesek túlélni, és ha a deszkát nedvesen teszed el, azzal szinte megágyazol nekik.
A műanyag és a fadeszkákat is egyaránt úgy érdemes szárítani, ha először egyszer áttörlöd őket, majd élükre állítod, hogy a légmozgásban minden oldaluk egyformán tudjon száradni. Sose borítsd rá például a fadeszkát a száraz konyharuhára, és hagyd rajta.
Hogyha a mosogatógépből kerül elő nedvesen a deszka, azt is a korábbiakban írtak szerint szárítsd meg!
Alkalmas-e a mosogatógép a vágódeszka tisztítására?
Vitathatatlanul remek munkát végez a mosogatógép egy műanyag vágódeszka tisztításában és fertőtlenítésében (kivéve, ha nagyon vékony), hiszen egyes gépek kifejezetten antibakteriális programmal is rendelkeznek.
A fadeszka esetében azonban ötször is gondold át, hogy beteszed-e azt a gépbe, mivel a fát a magas hőmérséklet könnyedén tönkreteheti. Néhány mosogatás után azt fogod tapasztalni, hogy a deszkán hasadék keletkezik és kettéválik.
Hogyha a te géped nem rendelkezik antibakteriális funkcióval, akkor sem dől össze a világ, mindössze győződj meg róla, hogy képes min. 65 fokos melegségű víz előállítására, ugyanis ennyi kell legalább a megfelelő fertőtlenítéshez.
És hogy miért olyan jó a mosogatógép? Nos nemcsak azért, mert minden lépést elvégez helyettünk, hanem azért is, mert a legtöbb már rendelkezik szárító funkcióval, ami az aktuális mosási ciklust követi.
Nem mindegy a vastagság
Fontos tudni, hogy az ultravékony műanyag vágódeszkákat nem szabad a mosogatógépbe tenni!
A csak néhány mm vastag vágódeszkák ugyanis igen érzékenyek a forróságra, így az is előfordulhat, hogy megolvadnak a mosogatógépben. Ha nem vagy biztos a dolgodban, mosd el inkább kézzel.
Tipp
Ha biztosra akarsz menni, érdemes a háztartásodban két vágódeszkát is tartani. Legyen egy a húsok feldolgozására, és legyen egy a zöldségek és gyümölcsök részére. Ugyanis a csak zöldségekkel és gyümölcsökkel érintkező deszkát nem kell minden használat után fertőtleníteni, a húsokkal érintkezőt viszont igen.
![vagodeszka-tisztitas](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5588/55889/558898/55889887_ababf79e06ae713bbb7551fcef9209d7_wm.jpg)
A sérült felületű, kopott, elhasználódott vágódeszkákat fontos, hogy időszakosan lecseréld, hiszen a barázdákban sokkal könnyebben megtelepednek a baktériumok.
A fa vágódeszkát nem árt ásványi olajjal is ápolni, hogy a baktériumok ne tudjanak megtapadni rajta. Ehhez viszont tilos növényi vagy étolajat használni, mert tönkretehetik a fát és avas szagot is eredményezhetnek.
Fotó forrása: Getty Images