Így tartsd tisztán a vágódeszkát: 3 egyszerű lépést mutatunk

vagodeszka-tisztitas
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A vágódeszka megfelelő tisztítása az egyik legelső lépés a higiénikus főzés felé vezető úton. Ehhez mutatunk most neked 3 lépést.

Miért fontos a vágódeszka megtisztítása, mielőtt használnád? Nos azért, hogy csíra- és baktériummentes felületen tudj dolgozni a friss alapanyagokkal.

A vágódeszka készülhet műanyagból vagy fából, lehet egészen vékony, de akár vastag is. Míg az anyag minősége nem is olyan meghatározó, az már igen, hogy a felületén megtelepedhető baktériumokat – szalmonella, E. coli stb. – minimalizáljuk az élelmiszerek biztonságos felhasználása érdekében.

vagodeszka-tisztitas

A lépések

A vágódeszka gondozása és ápolása három egyszerű lépésből áll:

  • tisztítás,
  • fertőtlenítés,
  • szárítás.

Eszközspecifikus tisztítás

Ha fából készült vágódeszkáról van szó, azt az alábbiak szerint tisztítsd:

Először meleg, szappanos vízzel mosd le, majd jöhet a fertőtlenítés. Ez már több, mint egy sima mosogatás, hiszen ezzel a folyamattal a deszkán lévő mikroorganizmusok számát biztonságos szintre csökkentheted.

vagodeszka-tisztitasi-tipp

Fertőtlenítés

A fertőtlenítéshez keverj 1 evőkanál klóros fehérítőoldatot kb. 3,5 liter vízhez. Az oldatot szórófejes flakon segítségével vidd fel a vágódeszkára, de csinálhatod egy tiszta törlőkendő segítségével is.

Hagyd állni a deszkát az oldatban pár percig, majd öblítsd le és szárítsd meg, vagy töröld szárazra!

Ha irtózol a fehérítőszerektől, használhatsz ecetet is. Ezt önmagában, hígítatlanul, de hígítva – egy rész ecet és 5 rész víz – is felhasználhatod.

vagodeszka-tisztitasa-tippek

Ezt szintén szórófejes flakonnal érdemes felvinni. Elővigyázatosságból, további lépésként 3%-os hidrogén-peroxidot is permetezhetsz a deszkára, miután az összes ecetet lemostad róla. Ezt kb. 10 percig hagyd hatni, majd öblítsd le és hagyd megszáradni a deszkát.

Szárítás

A szárítás azért fontos, mert a baktériumok néhány óráig még képesek túlélni, és ha a deszkát nedvesen teszed el, azzal szinte megágyazol nekik.

A műanyag és a fadeszkákat is egyaránt úgy érdemes szárítani, ha először egyszer áttörlöd őket, majd élükre állítod, hogy a légmozgásban minden oldaluk egyformán tudjon száradni. Sose borítsd rá például a fadeszkát a száraz konyharuhára, és hagyd rajta.

vagodeszka-tisztitasa-tippek

Hogyha a mosogatógépből kerül elő nedvesen a deszka, azt is a korábbiakban írtak szerint szárítsd meg! 

Alkalmas-e a mosogatógép a vágódeszka tisztítására?

Vitathatatlanul remek munkát végez a mosogatógép egy műanyag vágódeszka tisztításában és fertőtlenítésében (kivéve, ha nagyon vékony), hiszen egyes gépek kifejezetten antibakteriális programmal is rendelkeznek.

A fadeszka esetében azonban ötször is gondold át, hogy beteszed-e azt a gépbe, mivel a fát a magas hőmérséklet könnyedén tönkreteheti. Néhány mosogatás után azt fogod tapasztalni, hogy a deszkán hasadék keletkezik és kettéválik. 

Hogyha a te géped nem rendelkezik antibakteriális funkcióval, akkor sem dől össze a világ, mindössze győződj meg róla, hogy képes min. 65 fokos melegségű víz előállítására, ugyanis ennyi kell legalább a megfelelő fertőtlenítéshez.

vagodeszka-tisztitas

És hogy miért olyan jó a mosogatógép? Nos nemcsak azért, mert minden lépést elvégez helyettünk, hanem azért is, mert a legtöbb már rendelkezik szárító funkcióval, ami az aktuális mosási ciklust követi. 

Nem mindegy a vastagság

Fontos tudni, hogy az ultravékony műanyag vágódeszkákat nem szabad a mosogatógépbe tenni!

A csak néhány mm vastag vágódeszkák ugyanis igen érzékenyek a forróságra, így az is előfordulhat, hogy megolvadnak a mosogatógépben. Ha nem vagy biztos a dolgodban, mosd el inkább kézzel.

Tipp

Ha biztosra akarsz menni, érdemes a háztartásodban két vágódeszkát is tartani. Legyen egy a húsok feldolgozására, és legyen egy a zöldségek és gyümölcsök részére. Ugyanis a csak zöldségekkel és gyümölcsökkel érintkező deszkát nem kell minden használat után fertőtleníteni, a húsokkal érintkezőt viszont igen.

vagodeszka-tisztitas

A sérült felületű, kopott, elhasználódott vágódeszkákat fontos, hogy időszakosan lecseréld, hiszen a barázdákban sokkal könnyebben megtelepednek a baktériumok.

A fa vágódeszkát nem árt ásványi olajjal is ápolni, hogy a baktériumok ne tudjanak megtapadni rajta. Ehhez viszont tilos növényi vagy étolajat használni, mert tönkretehetik a fát és avas szagot is eredményezhetnek.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük