Vegyszermentes csodaszerek, melyek oldják a zsírt és a vízkövet: a citrom és az ecet keveréke a legjobb

vmtcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Cseréld az erős vegyszereket természetes anyagokra, nem fognak csalódást okozni, plusz a használatukkal a környezetvédelemért is sokat tehetsz.

szódabikarbóna, ecet, citromsav mind-mind könnyen beszerezhető, filléres csodaszerek, melyek a konyha takarításánál bátran bevethetők, kiválóan oldják a zsíros szennyeződéseket, fertőtlenítő hatásúak, és még a vízkővel is leszámolnak.

A jó idő beköszöntével sokaknál kötelező a tavaszi nagytakarítás. A suvickolást még húsvét előtt érdemes elvégezni. Ilyenkor szinte mindenki darabokra szedi a kitakarítani kívánt helyiséget, olyan felületek is lemosásra kerülnek, melyeket nem szokás mindennap letörölni. A takarításhoz sokan vegyszereket használnak, de bőven akadnak olyanok is, akik nem kívánnak élni az erős szerekkel különböző okok miatt.

Jó hír a számukra, hogy természetes anyagokkal is tisztán lehet tartani a lakást, elég csak megkérdezni a nagymamákat, ők is a szódabikarbóna és az ecet sokoldalúan bevethető harci erejére esküsznek. A most következő írásban összeszedtük a legjobb természetes tisztítószereket, elmondjuk, melyiket milyen felület takarításánál ajánlott bevetni, így sokkal könnyeben állhatsz neki a tavaszi, vegyszermentes takarításnak.

vmtct5

Ecet

Az ecet sokoldalúan alkalmazható, nem csak magában kiváló, más természetes szerekkel is lehet keverni. A tavaszi ablakmosásnál legyen kéznél, egy üres szórófejes flakonba tölts 20%-os ecetből 3-4 evőkanálnyit, mellé pedig víz is kerüljön, körülbelül 4-5 dl. Ezt a keveréket fújd az ablakra, újságpapírral töröld át, a végeredmény bámulatos lesz.

Szódabikarbóna

Szintén rendkívül sokoldalú, magában is használható, és persze keverve más természetes szerekkel, de erre kicsit később térek ki. A szódabikarbóna legismertebb pozitív tulajdonsága, hogy fehérítő hatású, ezért fehér függöny mosásánál, vagy más textilek tisztításánál kötelező használni. A filléres szer a kellemetlen szagokat is megszünteti, ezért mosógép vagy mosogatógép öntisztító programjánál is bevetheted. A hűtőben is jó szolgálatot tesz, egy kis tálkába szórj szódabikarbónát, rejtsd el a jégszekrényben, és a kellemetlen szagok megszűnnek.

vmtct1

Súrolószernek is tökéletes, az odaégett zsírfoltok ellen is hat, ezért a régi, leharcolt serpenyőt is újjávarázsolhatod vele, de a gáztűzhely vagy a mikró takarításánál is alkalmazhatod.

Citromsav

A befőzési szezonban kapja a legnagyobb figyelmet, pedig jó, ha mindig kéznél van, takarításnál nagyon hasznos, ha nem bírod az ecet kellemetlen szagát, akkor cseréld citromsavra. Az ereje ugyan gyengébb, de épp ezért kávéfőző vagy vízforraló vízkőtlenítésére sokkal jobb választás, mivel porítja a vízkövet, használata nem jelent veszélyt. A citromsav a legjobb természetes vízkőoldó, érdemes kipróbálni.

vmtct2

Fontos, hogy a citromsav tárolásánál legyél figyelmes, ne tárold nedves, párás helyen, mert rosszul szellőző körülmények közt megpenészedik.

Fekete tea

Sokan nem is gondolnák, hogy a fekete tea mennyi mindenre használható. Csersavtartalma miatt elbánik a piszkos felületekkel, ablaktisztításnál vagy felmosásnál is érdemes kipróbálni. A takarításhoz 3-4 filter teát forrázz le 2,5 dl vízzel, várd meg, míg kihűl, aztán töltsd spriccelős flakonba és használd ablaktisztításnál. Ugyanezt a mennyiséget egy vödör vízhez adva felmosásnál is bevetheted.

vmtct3

Olaj

A konyhabútorok és eszközök tisztítása mellett az ápolás is lényeges. Fafelületek fényezésénél használj olajat. A menet egyszerű, 2 dl olajat 1 darab citrom levével keverj össze, a legmegviseltebb fadarabot is újjávarázsolja!

vmtct4

Szerek keverése

  • Dugulás ellen a legjobb, ha szódabikarbónát ecettel és meleg vízzel keversz, korábban írtunk róla.
  • A citromot szódabikarbónával párosítva zsíros szennyeződések súrolásánál próbálhatod ki, lehet ez tűzhely vagy mikró.
  • A citromlé és az ecet keveréke is remek zsíroldó és fertőtlenítő hatású. Súrold át a keverékkel a konyhacsempét, szó szerint csodát tesz a természetes páros a makacs szennyeződésekkel, és még a baktériumoktól is megszabadít.
  • Az ecet és szódabikarbóna párosa újjávarázsolja a leégett edényeket. Ha kipróbálnád, mindössze annyi a teendőd, hogy 2 dl ecetet és 1 dl vizet forralj fel, majd adj hozzá 1-2 csomag szódabikarbónát, néhány percig hagyd állni, utána öblítsd át az edényt.
  • Rozsdás felület rendbetételére a legjobb, ha egy citromot elfelezel, az egyik oldalára szórj szódabikarbónát, és kezdd el dörzsölni a problémás felületet.

Ellepték a hangyák, csótányok, esetleg a muslicák a konyhát? Olvasd el korábbi cikkeinket a témában, alkalmazd praktikáinkat, így biztos, hogy száműzöd a hívatlan vendégeket!

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük