Virslifőzési tippek szilveszterre, néhány egyszerű recepttel karöltve

virslifozes
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Szilveszterkor főleg, de egy átlagos hétköznap reggelen is komoly dilemmák övezik a virslifőzés mikéntjét? Kisokosunk segít elnavigálni a főzés és a receptek útvesztőjében is.

A cikk létrejöttét a PICK támogatta.

Virslit főzni elsőre nem is tűnik olyan bonyolultnak. Egy lábos, forró víz és néhány pár virsli kell hozzá, gondolnánk.

Csak hogy ettől még egyáltalán nem biztos, hogy étvágygerjesztő lesz, mivel a virsli roppanósra, nem pedig robbanósra főzésének bizony vannak alapszabályai. Mivel a bolti és a hentestől vásárolt virslik is hőkezelt készítmények, ezért nem kell őket olyan sokáig főzni, mint a nyers húsokat. 

Fontos, hogy a virsli milyen „csomagolásban" van. Ezalatt azt értjük, hogy műbeles-e, vagy sem. Mivel a műbeles virslik kevésbé hajlamosak arra, hogy megrepedjenek, így velük talán egy picit könnyebb bánni. Róluk viszont főzés után le kell húzni a csomagolást. Lényeges, hogy még melegen szedjük le róla a műbelet, mert amint hűlni kezd a virsli, már sokkal nehezebben jön le róla a héja.

juhbeles-virsli

Fontos a főzővíz hőfoka is: se túl hideg, se túl forró vízbe ne tegyük bele a virsliket. Amit sokan elfelejtenek, hogy a virslit nem  főzzük meg, hiszen eleve egy hőkezelt termék, inkább csak átmelegítjük.

A főzővíz ugyanakkor mindig legyen arányos a virsli mennyiségével. Vagyis sose csak annyi vizet tegyünk a lábosba, hogy az majdnem ellepje a virsliket, ugyanígy pedig két pár virslihez felesleges egy 12 fős kondérban vizet melegíteni.

virsli-fozoviz

A virsli „főzésére” háromféle módszert próbálhatsz ki, ha biztosra akarsz menni.

A profi

Forrald fel a vizet, majd vedd le a lángot a lehető legkisebbre. Helyezd bele a virsliket, a lábosra pedig tegyél fedőt, és maximum 3-5 percig főzd, majd zárd el a lángot.

Pickolino. Gyors megoldás az ünnepekre

Finom Pickolino virslik a már megszokott minőségben kicsiknek és nagyoknak, hogy mindenki megtalálja a kedvencét az ünnepek alatt is.

Promóció

A biztonsági játékos

Forralj fel a virsli mennyiségével arányos vizet, zárd el a lángot, és csak ezután tedd bele a virsliket. Mivel rotyogni már nem fog a víz, így elkerülheted, hogy a virsli megrepedjen. Erre a módszerre legalább 5-10 percet szánj, de a végeredmény mindenképpen meg fogja érni a várakozást.

corndog

A kezdő

Kezdőknek a főzőtasakos virsliket ajánljuk, de kizárólag azért, hogy az első virslifőzős élmény véletlenül se legyen kudarc. Ezeken ugyanis szerepel a konkrét főzési útmutató, illetve nehezebben tudnak egy zárt tasakban szétrepedni. Ugyanez érvényes a műbeles virslikre is.

A virslifőzésen túl is van élet 

A virslit nemcsak főzni lehet, hanem sütni is. Különböző ételek kiegészítőjeként, vagy akár magában, tésztákba göngyölve, amolyan vendégváró falatokként is remek. Ehhez mutatunk is néhány receptet, hogy legyen miből válogatni szilveszterre.

Virslis tekercsek foszlós tésztabundában

A virslivel sok jó dolog történhet a sütőben, ezek közül az egyik az, hogy tésztabundában aranybarnára sülnek. Ehhez csupán a kelt tésztát kell begyúrnod, majd méretre vágnod és a tésztalapocskákba belecsomagolni  a virslidarabokat. Ezután mindet kend meg felvert tojással, és már mehetnek is a sütőbe.

virsli

Virsli leveles tésztában

Az iménti recept könnyített változata, ha a virslit leveles tésztában készíted el. A készen kapható leveles tésztával a folyamatot nagyban leegyszerűsítheted, hiszen nem szükséges hozzá begyúrni a tésztát, és a sütési ideje is a töredékére csökken. Ezt a változatot azoknak ajánljuk, akiknek tényleg csak 20-25 percük van rá, hogy összedobjanak egy kis vendégváró finomságot. 

virsli

Levesrajongóknak

Ha a vendégváró falatok helyett inkább egy finom levesre vágysz, akkor a frankfurti leves receptjét ajánljuk. Ebbe is kerül virsli, így nincs ok az aggodalomra, ráadásul amellett, hogy nagyon laktató, gyorsan elkészíthető és igen pénztárcabarát is.

frankfurtileves

Pálcikás hotdog

Az amerikaiak egyik nagy kedvencét te is könnyen elkészítheted. A hotdog pálcikás verziója, a corn dog onnan kapta a nevét, hogy kukoricalisztbe mártva bundázzák be, és pálcikára szúrva fogyasztják. Egyszerű összedobni, és csupán néhány összetevőre van hozzá szükség. 

Fotók forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon