![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Így mosd meg a zöldségeket és a gyümölcsöket: ne meleg vízzel öblítsd át őket
![zmct5](https://kep.index.hu/1/0/3905/39056/390560/39056065_2978911_05d3585f632071c2583824522812ccb6_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A zöldséget és a gyümölcsöt mindig meg kell mosni, de melyiket hogyan érdemes, ha félsz a baciktól?
Már kiskorában megtanulja az ember, hogy sosem szabad mosatlanul elmajszolni a gyümölcsöket és a zöldségeket, hiszen könnyen bacik kerülhetnek a szervezetedbe, még akkor is, ha a saját kerted kincseiből csemegézel.
Van, aki vízbe áztatva tisztítja a zöldségeket, gyümölcsöket, míg más folyó víz alatt mossa le a szennyeződéseket, de vannak olyanok is, akik nem bízzák a véletlenre a dolgot és szódabikarbónás vízbe mártják az alapanyagot, majd lesikálják a mikroorganizmusokat. Ha a szódabikarbónás módszer a szimpatikus, literenként egy evőkanál szódabikarbónát keverj a vízbe, ebbe áztasd a zöldséget, gyümölcsöt. Esetleg zöldségtisztító kefével is megsikálhatod őket, de természetesen csak a keményebb húsúakat.
![zmct2](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3905/39056/390564/39056429_b1a3823c6e1e90ff58a6050fe57e4f52_wm.jpg)
A szódabikarbónás tisztítás hatásos, de ha félsz a szennyeződésektől, akkor inkább vásárolj biozöldséget és -gyümölcsöt, amelyeket elég folyó víz alatt átmosni. Például az almát vagy a körtét bőven elég átöblíteni, ez a módszer azonban nem működik a salátánál, alaposabbnak kell lenned: szedd leveleire a salátát, hisz a szennyeződések mellett bogarak is megbújhatnak a rétegek közt.
A két aranyszabály
A mosás mindig hideg vízzel történjen, a meleg víz ugyanis lehetővé teszi a mikroorganizmusok bejutását a zöldségbe, gyümölcsbe. Közvetlenül fogyasztás előtt érdemes átmosni az alapanyagot, különben ismét bacik kerülhetnek rá, amíg a hűtőben vagy a kamrában várakozik.
![zmct4](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3905/39056/390561/39056117_317644e2e958a8e0dd95d8d89ad1bbfc_wm.jpg)
Az előrecsomagolt zöldségekkel mi a helyzet?
Az előrecsomagolt zöldségekből színes a választék, a csomagoláson ráadásul elolvashatod, miként kerültek a fóliába: ha fogyasztásra kész, akkor felesleges megmosni, hiszen már üzemi körülmények közt kapott alapos tisztítást.
![zmct3](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3905/39056/390561/39056153_4352a5b958a7278edf61844db0bea50d_wm.jpg)
Mi a helyzet a gombával?
Sokan úgy tartják, a gombát nem szabad megmosni, mert akkor elvész jellegzetes zamata, illetve mosás során sok vízzel szívja meg magát, így puha lesz a textúrája. Az igazság az, hogy a gomba tényleg képes szivacs módjára felszívni a vizet, ezért áztatni nem szabad, azonban az ízéből nem tud veszíteni. A legjobb, ha hideg folyó víz alatt gyorsan leöblíted, aztán már főzhetsz is belőle valami finomat.
![zmct1](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3905/39056/390562/39056211_ea6db8a5bc2d890cf3f5e5ed2a3c9086_wm.jpg)
A kivit is érdemes megmosni
A héjas gyümölcsöket, mint például az alma, fogyasztás előtt megmossa az ember, majd nagyot harap bele. Sok gyümölcsnek azonban nem szokás megenni a héját. A C-vitaminban dúskáló kivi esetében megpucoljuk a gyümölcsöt, majd folyó vízben leöblítjük, aztán elfogyasztjuk. Külföldön azonban szőröstül-bőröstül megeszik a kivit, mivel a héja nagyon értékes, vitaminokban és antioxidánsokban gazdag. Épp ezért érdemes alaposan megmosni, így lekerül róla a szennyeződés, ráadásul a víztől a durva héj kicsit kellemesebb, puhább állagú lesz.
![kmct8](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3905/39056/390563/39056311_60768be267fd15c1cbda7e5936b527d5_wm.jpg)
Az illatos fűszernövényeket, akár a kertedben teremnek, akár a konyhádban nevelgeted őket, látszólag semmilyen szennyeződés nem éri, ennek ellenére hideg, folyó víz alatt öblítsd át őket a fogyasztásuk előtt.
Ne feledd, mosatlanul soha ne fogyassz zöldséget és gyümölcsöt, hogy milyen tisztítási módszert választasz, az a te döntésed, legyen az folyó víz vagy szódabikarbóna, válaszd a számodra legbiztonságosabbat.
Fotók: Getty Images