Így mosd meg a zöldségeket és a gyümölcsöket: ne meleg vízzel öblítsd át őket

zmct5
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A zöldséget és a gyümölcsöt mindig meg kell mosni, de melyiket hogyan érdemes, ha félsz a baciktól?

Már kiskorában megtanulja az ember, hogy sosem szabad mosatlanul elmajszolni a gyümölcsöket és a zöldségeket, hiszen könnyen bacik kerülhetnek a szervezetedbe, még akkor is, ha a saját kerted kincseiből csemegézel.

Van, aki vízbe áztatva tisztítja a zöldségeket, gyümölcsöket, míg más folyó víz alatt mossa le a szennyeződéseket, de vannak olyanok is, akik nem bízzák a véletlenre a dolgot és szódabikarbónás vízbe mártják az alapanyagot, majd lesikálják a mikroorganizmusokat. Ha a szódabikarbónás módszer a szimpatikus, literenként egy evőkanál szódabikarbónát keverj a vízbe, ebbe áztasd a zöldséget, gyümölcsöt. Esetleg zöldségtisztító kefével is megsikálhatod őket, de természetesen csak a keményebb húsúakat.

zmct2

A szódabikarbónás tisztítás hatásos, de ha félsz a szennyeződésektől, akkor inkább vásárolj biozöldséget és -gyümölcsöt, amelyeket elég folyó víz alatt átmosni. Például az almát vagy a körtét bőven elég átöblíteni, ez a módszer azonban nem működik a salátánál, alaposabbnak kell lenned: szedd leveleire a salátát, hisz a szennyeződések mellett bogarak is megbújhatnak a rétegek közt.

A két aranyszabály

A mosás mindig hideg vízzel történjen, a meleg víz ugyanis lehetővé teszi a mikroorganizmusok bejutását a zöldségbe, gyümölcsbe. Közvetlenül fogyasztás előtt érdemes átmosni az alapanyagot, különben ismét bacik kerülhetnek rá, amíg a hűtőben vagy a kamrában várakozik. 

zmct4

Az előrecsomagolt zöldségekkel mi a helyzet?

Az előrecsomagolt zöldségekből színes a választék, a csomagoláson ráadásul elolvashatod, miként kerültek a fóliába: ha fogyasztásra kész, akkor felesleges megmosni, hiszen már üzemi körülmények közt kapott alapos tisztítást.

zmct3

Mi a helyzet a gombával?

Sokan úgy tartják, a gombát nem szabad megmosni, mert akkor elvész jellegzetes zamata, illetve mosás során sok vízzel szívja meg magát, így puha lesz a textúrája. Az igazság az, hogy a gomba tényleg képes szivacs módjára felszívni a vizet, ezért áztatni nem szabad, azonban az ízéből nem tud veszíteni. A legjobb, ha hideg folyó víz alatt gyorsan leöblíted, aztán már főzhetsz is belőle valami finomat.

zmct1

A kivit is érdemes megmosni

A héjas gyümölcsöket, mint például az alma, fogyasztás előtt megmossa az ember, majd nagyot harap bele. Sok gyümölcsnek azonban nem szokás megenni a héját. A C-vitaminban dúskáló kivi esetében megpucoljuk a gyümölcsöt, majd folyó vízben leöblítjük, aztán elfogyasztjuk. Külföldön azonban szőröstül-bőröstül megeszik a kivit, mivel a héja nagyon értékes, vitaminokban és antioxidánsokban gazdag. Épp ezért érdemes alaposan megmosni, így lekerül róla a szennyeződés, ráadásul a víztől a durva héj kicsit kellemesebb, puhább állagú lesz.

kmct8

Az illatos fűszernövényeket, akár a kertedben teremnek, akár a konyhádban nevelgeted őket, látszólag semmilyen szennyeződés nem éri, ennek ellenére hideg, folyó víz alatt öblítsd át őket a fogyasztásuk előtt.

Ne feledd, mosatlanul soha ne fogyassz zöldséget és gyümölcsöt, hogy milyen tisztítási módszert választasz, az a te döntésed, legyen az folyó víz vagy szódabikarbóna, válaszd a számodra legbiztonságosabbat.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon