Ne dobd a zöldségmaradékot a kukába: a hagyma héjából alaplé készülhet
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Főzés során különösen sok szemetet termel az ember, olykor kétszer is meg kell gondolni, hogy tényleg kukába kell-e dobni a krumpli héját vagy a káposzta torzsáját.
A zöldségek vitaminokban dúskálnak, ajánlott a napi fogyasztásuk, nyersen, főve és sütve is nagyszerű étkek készülhetnek belőlük, előkészítésük során mégis sok haszontalannak vélt alkatrészük kerül a kukába.
A krumpli- vagy hagymapucolás során a zöldségek héja a kukában landol, pedig bőven lenne még helyük a konyhában, hisz tele vannak értékes anyagokkal. Ha a burgonya megbízható gazdaságból származik, akkor a héjából chipset is készíthetsz, de nem csak étkezési célra használhatod fel, a szépségápolásban is hasznát veheted. A krumpli héja segíti a haj növekedését, ezért hajmosás előtt a héját dörzsöld a fejbőrödbe, majd pár perc után indulhat a szokásos rutin.
A hagyma héja szintén nem szemétbe való, más zöldségek héjával keverve ízekben gazdag alaplének is tökéletes, melyet főzés során használhatsz, illetve leforrázva hagymatea készülhet belőle.
Főzés közben érdemes kicsit megállni és átgondolni, hogy a zöldségek tisztítása során összegyűlt héj vagy végek tényleg haszontalan alapanyagok-e. Hogy elkerüld a pazarlást, adunk néhány ötletet, mit érdemes kezdeni az összegyűlt zöldséghéjjal vagy -levelekkel.
Brokkoli szára és levele
A legtöbb receptben csak a rózsájával foglalkoznak, pedig a szára is ugyanolyan finom, tele van értékes anyagokkal. A brokkoliszárnak a külső héját zöldséghámozó segítségével lehet megtisztítani, majd vékonyan felszeletelve keverhető salátákba, kellemesen roppan az egészséges mixben, de krémleves-alapanyagnak is tökéletes.
A brokkoli levele is izgalmas alapanyag, tejszínes ragukban is roppanhat, az így készült ételt tésztával egybeforgatva szokás kínálni.
Karfiol szára és levele
A brokkolihoz hasonlóan szintén csak a rózsája kap figyelmet, pedig minden alkatrésze felhasználható, persze csak akkor, ha olyan kertből származik, ahol nem érte vegyi permet. A karfiol szárával és levelével hasonlóan kell bánni, mint a brokkolival. A leveleket serpenyőben sütve is ki lehet próbálni, sőt még egészséges ropogtatnivaló is készülhet belőle, ha sütőbe tolva pirítod.
Sárgarépa zöldje
Csak akkor használd a zöld leveleket, ha biztosan bio! A sárgarépa dús hajkoronája szinte mindig mostoha bánásmódban részesül, pedig petrezselyem helyett is lehet használni, krumplival egybeforgatva nagyon finom. Ízletes pesto is készülhet a zöldből, bánj vele ugyanúgy, mintha bazsalikommal dolgoznál.
Káposztatorzsa
Káposztás tésztánál nem szokás használni, szinte mindig a kukában végzi a ropogós torzsa. Ízre kicsit keserű, de mivel nagyon ropogós, vékonyan szeletelve káposztasalátába keverve érdemes próbára tenni. Akár le is fagyaszthatod, majd húslevesbe/alaplébe főzheted.
Céklalevelek
Csak a zsenge leveleket szabad felhasználni, mivel az idősebbekben magasabb az oxálsav. A cékla leveleivel ugyanúgy kell bánni, mint a mángolddal vagy a bébispenóttal, ízletes köret és egészséges turmix is készülhet belőlük. Az egyik legjobb elkészítési módja, ha olajon megpirítod karakteres fűszerekkel ízesítve.
Ha további érdekességeket olvasnál a témában, akkor nézd meg korábbi cikkünket a konyhai hulladék felhasználásával kapcsolatban.
Fotók: Getty Images