Túl zsíros lett a leves? Semmi pánik, mutatunk pár trükköt, amivel feljavíthatod az ételt

zscsover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A hétvégi étkezőasztalról nem hiányozhat az aranyló, gyöngyöző húsleves. Természetesen szükség van hozzá valamennyi zsiradékra is, de a túl zsíros leves nem gusztusos és az élvezeti értékéből is veszít.

Olykor véletlen malőrök becsúsznak főzés során, még a legfigyelmesebb konyhatündérekkel is megesik, hogy a végeredmény nem lesz tökéletes. A húsleves tényleg akkor a legszebb, ha aranyló gömbök úszkálnak a felszínén, de a jóból is megárt a sok!

Van, amikor a zsír túlzottan dominál, nem kell belőle annyi a levesbe - ilyen esetekben kivételes leleményességre lesz szükség, hogy helyrehozd a malőrt. Ekkor merül fel a kérdés: létezik használható megoldás arra, ha túl zsíros lett az étel, leves, mártás vagy pörkölt? Milyen módszert érdemes alkalmazni, ami be is válik? Kellemetlenség persze sose érjen a konyhában, de ha mégis előfordulna, ne ess kétségbe, mindenre létezik megoldás! A nagyik megtanították, hogy ügyes praktikákkal, egyszerű trükkökkel mindent helyre lehet hozni.

lct

Várd meg, míg kihűl

A nagyik szájából gyakran hallani, hogy a türelem nagy erény. Ha túl sok zsír úszkál a leves felszínén, várd meg, míg teljesen kihűl, majd egy merőkanál segítségével egyszerűen kapd le a megdermedt zsiradékot. A mentésről csak te fogsz tudni, ami a konyhában történik, az ott is marad.

Salátalevéllel is csodát lehet tenni

Ha épp a malőr idején lapul salátalevél a hűtődben, akkor kapd elő, nem is gondolnád, hogy milyen könnyen a segítségedre lehet. A megmosott, száraz salátalevelet gyors mozdulattal mártsd a zsíros levesbe vagy pörköltbe, majd amilyen sebesen beletetted, ugyanolyan gyorsasággal kapd is ki. A felesleges zsiradék azonnal megkapaszkodik a salátalevélen, így tényleg egyszerűen megszabadulhatsz tőle.

sct

Papírtörlőt is lehet használni

A papírtörlős módszert nagyon sokan szokták ajánlani, de pont ugyanannyian ódzkodnak a kipróbálásától. A lényeg, hogy a letépett papírtörlőt vagy szalvétát végig kell húzni a leves felszínén, így a zsír  - hasonlóan a salátaleveles módszerhez - a papírra tapad. Gyengébb minőségű papírtörlőt használva esélyes, hogy nem fog egyben maradni a papír, a darabjai a levesbe kerülhetnek, ezért ha ezt a trükköt próbálnád ki, mindenféleképpen erősebb anyaggal kíséreld meg a mentési folyamatot.

Használj szűrőt

Akár kétszer is érdemes átszűrni a húslevest, hogy tényleg tiszta, aranyló, zsírmentes csoda kerüljön a család elé a hétvégi ebédnél. Ez a praktika nem csak a húslevesnél jó választás, füstölt hús vagy csülök főzőlevét is érdemes átszűrni, amelyből kiváló bablevest lehet készíteni, a szűrésnek köszönhetően nem lesz túl zsíros.

lszct

Csipetnyi szódabikarbóna is képes csodát tenni

Ha épp isteni mártást vagy pörköltöt készítettél, de túl zsíros lett, keverj hozzá 1 vagy 2 csipetnyi szódabikarbónát, azonnal megoldja a problémát. Vigyázz, 2 csipetnél sose használj többet, mert az érződni fog az étel ízén!

Tojással is lehet trükközni

Régi nagyipraktika, hogy a túl zsíros levesbe nyers tojásfehérjét kell önteni, mert a tojás magába szívja az olajat - a hő hatására a tojás megfő és egyben marad, így könnyedén ki tudod venni a levesből.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon