![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Túl zsíros lett a leves? Semmi pánik, mutatunk pár trükköt, amivel feljavíthatod az ételt
![zscsover](https://kep.index.hu/1/0/3606/36061/360615/36061505_2756609_73f09c5c6ca1e375ac03e97c9b454d77_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A hétvégi étkezőasztalról nem hiányozhat az aranyló, gyöngyöző húsleves. Természetesen szükség van hozzá valamennyi zsiradékra is, de a túl zsíros leves nem gusztusos és az élvezeti értékéből is veszít.
Olykor véletlen malőrök becsúsznak főzés során, még a legfigyelmesebb konyhatündérekkel is megesik, hogy a végeredmény nem lesz tökéletes. A húsleves tényleg akkor a legszebb, ha aranyló gömbök úszkálnak a felszínén, de a jóból is megárt a sok!
Van, amikor a zsír túlzottan dominál, nem kell belőle annyi a levesbe - ilyen esetekben kivételes leleményességre lesz szükség, hogy helyrehozd a malőrt. Ekkor merül fel a kérdés: létezik használható megoldás arra, ha túl zsíros lett az étel, leves, mártás vagy pörkölt? Milyen módszert érdemes alkalmazni, ami be is válik? Kellemetlenség persze sose érjen a konyhában, de ha mégis előfordulna, ne ess kétségbe, mindenre létezik megoldás! A nagyik megtanították, hogy ügyes praktikákkal, egyszerű trükkökkel mindent helyre lehet hozni.
![lct](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3606/36061/360614/36061447_e3a879217162a0cf51975e4d78283255_wm.jpg)
Várd meg, míg kihűl
A nagyik szájából gyakran hallani, hogy a türelem nagy erény. Ha túl sok zsír úszkál a leves felszínén, várd meg, míg teljesen kihűl, majd egy merőkanál segítségével egyszerűen kapd le a megdermedt zsiradékot. A mentésről csak te fogsz tudni, ami a konyhában történik, az ott is marad.
Salátalevéllel is csodát lehet tenni
Ha épp a malőr idején lapul salátalevél a hűtődben, akkor kapd elő, nem is gondolnád, hogy milyen könnyen a segítségedre lehet. A megmosott, száraz salátalevelet gyors mozdulattal mártsd a zsíros levesbe vagy pörköltbe, majd amilyen sebesen beletetted, ugyanolyan gyorsasággal kapd is ki. A felesleges zsiradék azonnal megkapaszkodik a salátalevélen, így tényleg egyszerűen megszabadulhatsz tőle.
![sct](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3606/36061/360614/36061451_3355b355b7d05e7b0b20ebaaac78d073_wm.jpg)
Papírtörlőt is lehet használni
A papírtörlős módszert nagyon sokan szokták ajánlani, de pont ugyanannyian ódzkodnak a kipróbálásától. A lényeg, hogy a letépett papírtörlőt vagy szalvétát végig kell húzni a leves felszínén, így a zsír - hasonlóan a salátaleveles módszerhez - a papírra tapad. Gyengébb minőségű papírtörlőt használva esélyes, hogy nem fog egyben maradni a papír, a darabjai a levesbe kerülhetnek, ezért ha ezt a trükköt próbálnád ki, mindenféleképpen erősebb anyaggal kíséreld meg a mentési folyamatot.
Használj szűrőt
Akár kétszer is érdemes átszűrni a húslevest, hogy tényleg tiszta, aranyló, zsírmentes csoda kerüljön a család elé a hétvégi ebédnél. Ez a praktika nem csak a húslevesnél jó választás, füstölt hús vagy csülök főzőlevét is érdemes átszűrni, amelyből kiváló bablevest lehet készíteni, a szűrésnek köszönhetően nem lesz túl zsíros.
![lszct](https://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/3606/36061/360617/36061735_9bda28a97f9ed5072d6132b53890951c_wm.jpg)
Csipetnyi szódabikarbóna is képes csodát tenni
Ha épp isteni mártást vagy pörköltöt készítettél, de túl zsíros lett, keverj hozzá 1 vagy 2 csipetnyi szódabikarbónát, azonnal megoldja a problémát. Vigyázz, 2 csipetnél sose használj többet, mert az érződni fog az étel ízén!
Tojással is lehet trükközni
Régi nagyipraktika, hogy a túl zsíros levesbe nyers tojásfehérjét kell önteni, mert a tojás magába szívja az olajat - a hő hatására a tojás megfő és egyben marad, így könnyedén ki tudod venni a levesből.
Fotók: Getty Images