7 egészséges liszt, amit fogyókúra idején is fogyaszthatsz: rostban gazdag változatok
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A liszt az egyik legfontosabb alapanyag a konyhában, sütésnél és főzésnél egyaránt szükség van rá, de ha diétázol, nem mindegy, milyet választasz.
Nincs nélküle kenyér, csábító desszertek, mártások, de húsok vagy zöldségek bundázásánál is nélkülözhetetlen, és még levesek vagy főzelékek sűrítésénél is szükség lehet rá.
Ám nem mindegy, hogy milyen lisztet használsz. Ha fontos számodra az egészséges táplálkozás, akkor a jó öreg finomlisztet érdemes lecserélni. Van, aki a gluténérzékenysége miatt, míg más diéta idejére keres valamilyen helyettesítőt. Szerencsére ma már bő választék áll a rendelkezésedre, ha váltani szeretnél, mutatjuk, mi melyik liszteket ajánljuk, amelyek még a fogyókúrát is támogatják, illetve rosttal és tápanyaggal látják el a szervezetet.
Zabliszt
A zab az egyik legkedveltebb napindító, rostban, ásványi anyagban és vitaminban gazdag. Régen kenyérsütésre használták, napjainkban az egészséges életmódot követők körében nélkülözhetetlen. A már említett pozitív tulajdonságok mellett a zabban lévő oldható rostok csökkentik a rossz koleszterin mennyiségét, miközben támogatják a jó koleszterinszintet. Az oldható rostok a vércukorszint-ingadozás elkerülésében is szerepet játszanak, a magas rosttartalmú ételek késleltetik a cukor felszívódását a vérben.
A zabból készült liszt ma már szinte minden boltban megtalálható, de otthon is el lehet készíteni diódaráló segítségével. A zabliszt fogyókúra alatt is fogyasztható, lehet használni sütésnél, főzés során, akár levesek és főzelékek sűrítésére is alkalmas. Mivel magas a rosttartalma, ezért a bélflórára is jótékonyan hat, hozzájárul a jó emésztéshez.
Mandulaliszt
A mandulaliszt a gluténérzékenyek számára remek alternatíva, magas a rost- és a fehérjetartalma. A mandulalisztnek két fajtája ismert, az egyik a mandulaolaj előállításánál kialakult melléktermék őrlésével készült szárazabb fajta, a másik hámozott, őrölt mandulából készül. Az előállításuk miatt a két liszt zamatában, minőségében és tápanyagértékében is különbözik, oda kell figyelni, melyiket mire használod. A szárazabb fajta tömörebb szerkezetű sütemények készítésénél javasolt, míg az őrölt mandulából készülnek a levegős, lágyabb tészták, például palacsintatésztához alkalmas.
Rizsliszt
Barna és fehér rizsből is készülhet. Mindkét változat egészséges, a barna azonban háromszor annyi rostot tartalmaz, mint a fehér. Bármilyen finomság készítésére alkalmas, akár más lisztfajtákkal is keverheted. A rizsliszt húsok és zöldségek bundázásánál szuper választás, mivel különleges, kellemesen ropogós ruhát biztosít a finomságoknak, legyen az rántott gomba vagy csirkemell. Sütemények készítésénél is érezhető a különbség, sokkal porhanyósabb tészta készül belőle.
Szőlőmagliszt
A szőlő magjából semleges zamatú liszt és olaj készülhet. A készítés során a magokat préselik, a kinyert nedvből lesz az olaj, a magot szárítják, utána lisztté őrlik. A szőlőmag antioxidáns-tartalma óriási, ezért a magból készült olaj és liszt egyaránt nagyon egészséges alapanyag. A szőlőmagliszt rostban gazdag, épp ezért segíti az emésztést, javítja a bélrendszer működését. A szőlőmagliszt fehérjét, mikroanyagokat és nyomelemeket is tartalmaz. Szerencsére jótékony hatásai a hő hatására sem vesznek el, ezért bátran használhatod sütésnél, főzésnél, akár más lisztfajtával keverve.
Tökmagliszt
A karakteres zamatú, zöld színű liszt E-vitaminban és ásványi anyagokban bővelkedik. A tökmagliszt tápanyagokban gazdag, telítetlen zsírsavakat tartalmaz, így segít megelőzni az érelmeszesedést, vizelethajtó és gyulladáscsökkentő hatásáról is ismert. Mivel magas a magnéziumtartalma, jótékonyan hat az idegrendszerre. Sütésre és főzésre is alkalmas, kifejezetten ajánlott rántott hús készítésénél, de rántott halon is érdemes kipróbálni a tökmagpanírt. A tökmaglisztet akár még müzlibe is belekeverheted.
Szezámliszt
A szezámmagból készült egészséges őrlemény alacsony kalóriatartalmú, ezért diétába is beilleszthető. Rostban gazdag, vitamint, ásványi anyagot és fehérjét tartalmaz. A szezámliszt kalciumban, magnéziumban és cinkben is bővelkedik. Felhasználása sokoldalú, panírozhatsz vele, kenyérfélék készítésére is kiváló, akár más lisztekkel keverve is működik.
Csipkebogyóliszt
A C-vitaminban gazdag bogyóból különleges eljárással őrlemény is készül. Először kipréselik a csipkebogyó levét, majd a bogyót a héjával együtt megszárítják és finomra őrlik. A csipkebogyóliszt semleges ízű, magas rosttartalmú, immunerősítő. Az őrleményt sütemények készítésénél ajánlott használni, de a reggeli müzlibe is belekeverheted.
Fotók: Getty Images