
6 étel, ami könnyedén ételmérgezést okozhat: mutatjuk, mire kell figyelni

Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Pihe-puha citromos muffin: joghurttól lesz lágy a tésztája
Ropogós

Selymes mandulaital házilag: ezt készítsd, ha nem ihatsz tehéntejet

Tejszínes, zöldséges rakott krumpli: vastag, nyúlós sajtréteggel az igazi

Sütés nélküli csokis desszertek: gyors nasik, amiket csak szeretni lehet

Spenótos csicseriborsó-fasírt: gyors ebéd friss zöldségekből

Ropogós KFC-csirke házilag: a bundája jó fűszeres
Bár sok minden válthat ki ételmérgezést, leggyakrabban az élelmiszer nem megfelelő tárolására vagy a higiénia hiányára vezethető vissza.
Ha ételmérgezésen nem is, gyomorrontáson már biztosan mindenki átesett, mindkettő hasi panaszokkal jár, nagyon kellemetlen, de akár veszélyes is lehet.
Mi pontosan az ételmérgezés?
„Az ételmérgezés minden olyan megbetegedés köznyelvi elnevezése, melyet az elfogyasztott élelmiszerben levő baktériumok, vírusok, méreganyagok okoznak. Ha az élelmiszerben lévő élő baktérium vagy vírus okozta a megbetegedést, élelmiszer-fertőzésről, ha mérgező anyag, élelmiszer-mérgezésről, közös szóval élelmiszer eredetű megbetegedésről beszélünk” – olvasható a Nébih honlapján.

Mi okozhatja az ételmérgezést?
Ahogy fentebb is olvasható, ételmérgezést vírus, baktérium, parazita és méreganyag is okozhat. Ezek azonban nem feltétlenül találhatók meg magában az élelmiszerben, a szállítás, tárolás, de a feldolgozás során is rákerülhetnek. Akár még az ételt készítő személy is okozhat ételmérgezést, ha hányós-hasmenéses betegség idején érintkezik az élelmiszerrel.
Leggyakrabban ez a három dolog váltja ki az ételmérgezést:
- Ha baktériummal szennyezett nyersanyag találkozik a fogyasztásra szánt termékkel. Vagyis ha a már kész étel valamilyen úton-módon érintkezik a kórokozókkal, akár egy felületen, akár egy személyen keresztül.
- Ha nem megfelelő ideig és fokon érte hőkezelés az élelmiszert, tehát nincs kellően átsülve vagy -főve. Az is fontos, hogy a már kész, lehűtött ételt mindig alaposan melegítsd újra, forrald fel, mielőtt kínálnád, így biztosan elpusztulnak benne a kórokozók.
- Tárolási problémák: ha a kész étel nem kerül hűtőbe, vagy sokáig langyos, nincs megfelelően lehűtve.

Az ételmérgezés tünetei
Könnyű felismerni az ételmérgezést, hányinger, hányás, hasmenés kíséri, de hasi görcsöket is okozhat, súlyosabb esetben pedig lázzal is járhat, ha a kórokozók gyulladást okoznak a szervezetben. A tünetek az étel elfogyasztása után akár rögtön is jelentkezhetnek, de az is előfordulhat, hogy csak több nap múlva kezdjük rosszul érezni magunkat.
Hogyan lehet megelőzni?
A tisztaság fél egészség, a megelőzésben nagy szerepet játszik a higiénia, az alapos kézmosás, a konyha tisztán tartása és az élelmiszer átmosása. Fontos, hogy főzés közben is takarítsunk el magunk után, a vágódeszkát, kést, ami nyers élelmiszerrel érintkezett, alaposan mossuk el, és a kezünket is folyamatosan tartsuk tisztán.

Potenciális veszélyforrások
Zöld levelesek
Az olyan zöld levelek, mint a spenót, sóska, kelkáposzta stb. könnyedén szennyezettek lehetnek, ugyanis trágyával is érintkezhetnek. Nagyon fontos, hogy alaposan lemosd róluk a földet és minden szennyeződést, a leveleket egyesével is leöblítsd, illetve tiszta kézzel dolgozz.
Csírák
A különböző csírák is fertőzést okozhatnak, mivel a fejlődésükhöz szükséges környezet a kórokozóknak is kedvez. Ha teheted, inkább otthon csíráztass, a cserepeket pedig folyamatosan fertőtlenítsd.

Tojás
A nyers tojást tartalmazó ételek talán a legveszélyesebbek, leggyakrabban szalmonellafertőzést okoznak. Ha hőkezelés éri a tojást, akkor nem kell aggódni, ugyanis a hő hatására a kórokozók elpusztulnak. Az is fontos, hogy mosd meg a tojás héját, mielőtt feltöröd, különben könnyedén a tálba kerülhetnek róla a kórokozók. A nyers sütitészta kóstolásával is a tojás miatt érdemes vigyázni.
Nyers hús
A tojás mellett a nyers húsra kell a legnagyobb figyelmet fordítani, ugyanis a felületén és a belsejében is rengeteg kórokozó található. Nagyon fontos, hogy a húst megfelelően hőkezeld, és azokat a felületeket is alaposan tisztítsd le, amivel érintkezett.

Nyers tej
A pasztörizálatlan tej is potenciális veszélyforrás lehet, ahogyan a belőle készült tejtermékek is, nem véletlen, hogy csak forralás után szabad fogyasztani. Listeria, Campylobacter, E. coli és Salmonella baktériummal is fertőzött lehet.
Tengeri herkentyűk
Különösen figyelni kell a tengeri herkentyűk elkészítésére, rengeteg kórokozó bújhat meg bennük/rajtuk a tenger szennyezett vize miatt. A kagylófélék például Campylobacter-fertőzést okozhatnak, ami hasmenéssel járhat.
Fotók: Getty Images