Szuper vérnyomáscsökkentő a hajdina: a felhasználásra is adunk tippeket
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Fűszeres, vaníliás chai latte: felmelegíti a testet és a lelket
Így készül a házi gesztenyepüré: krémes desszertet mutatunk
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
7 csokis finomság, ami gasztroajándéknak is tökéletes: bonbon, likőr és társaik
A hajdina csodás alapanyag, mely rendkívül egészséges és sokoldalúan felhasználható. Az álgabona gazdag fehérjeforrás és a magas vérnyomásra is kedvezően hat.
A Kelet-Ázsiában őshonos növényt sokan gabonaként emlegetik, pedig a hajdina álgabona, melyet gluténérzékenyek is bátran fogyaszthatnak.
A hajdina a keserűfűfélék családjába tartozik, népiesen pohánkának nevezik. A növény strapabíró, meleg és hideg éghajlaton is termeszthető. Szuper alapanyag, mivel ízletes ételek készíthetők belőle: a húsmentes táplálkozást követőknek érdemes az étrendjükbe csempészni, gazdag fehérjeforrás és rengeteg áldásos tulajdonsággal rendelkezik.
Érvek a hajdina rendszeres fogyasztása mellett
A hajdina bővelkedik antioxidánsokban, melyek segítenek a szervezetnek a káros szabad gyökök elleni harcban, így támogatva az immunrendszert. A növény telítetlen zsírsavak gazdag forrása is, melyek a bőr rugalmasságát is támogatják.
Rosttartalma miatt csökkenti a koleszterinszintet, mely a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése miatt fontos, illetve hozzájárul az egészséges bélműködéshez, óvja a bélflórát és segít a székrekedés megelőzésében. Magas rosttartalmánál fogva laktató, ezért diéta idején is ajánlott a fogyasztása, kalóriatartalma alacsony. A glikémiás indexe is alacsony, így segít a vércukorszint szabályozásában.
Az ősi növény bővelkedik magnéziumban, mely kedvezően hat a magas vérnyomásra, a kálium és kalcium pedig a csontok egészségéhez járulnak hozzá. A hajdinában triptofán is található, mely a jó alvást segíti, de a mentális egészség szempontjából is fontos, segít csökkenteni a depresszió kialakulásának esélyét.
Mi készülhet belőle?
A hajdina izgalmasan felhasználható. A hajdinalisztből pompás palacsinta, kása, tészta, lepény, sőt még piskóta is összedobható. Ennyivel persze nem ér véget a finomságok listája, ízletes saláta, köretek is tányérra kerülhetnek hajdinából. Ha köretként tálalnád, bánj vele úgy, mint a rizzsel, így nemcsak kísérőnek jó, de fasírtmasszába is kerülhet. Hússal és zöldségekkel párosítva is csodás: a növény íze enyhén diós, jól fűszerezhető.
A hajdinából készült méz köhögés ellen is bevethető.
Hajdinás pulykafasírt
Hozzávalók 35 darabhoz
- 0.5 bögre hajdina
- 1 bögre víz
- só ízlés szerint
- 60 dkg pulykamell
- fekete őrölt bors ízlés szerint
- 1 teáskanál chilipor
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál oregánó
- 1 csokor petrezselyem
- 2 darab tojás
- zsemlemorzsa szükség szerint a forgatáshoz
- kevés olaj
Elkészítés:
Készítsünk elő egy 2,5 decis bögrét. Mérjük ki vele a hajdinát, öntsük szűrőbe, majd folyó víz alatt mossuk át. Ezután tegyük edénybe, öntsük fel a vízzel, és fedő alatt főzzük puhára (20-30 perc), közben fűszerezzük sóval.
Az apróra kockázott vagy darált húshoz adjuk hozzá a főtt hajdinát, sót, borsot, chiliport, reszelt fokhagymát, oregánót, petrezselymet és a tojást. A masszát alaposan keverjük össze, majd formázzunk belőle tetszés szerinti golyókat, pogácsát. Ezután a golyókat forgassuk zsemlemorzsába, és sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire.
A fasírtra fújjunk kevés olajat, majd toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük készre.
Fotók: Getty Images