Mikor mennyi és milyen szénhidrátra van szüksége a szervezetnek?
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ember legyen a talpán, aki eligazodik a sok diétában és ajánlásban, például a szénhidrát kérdésében.
A kiegyensúlyozott táplálkozás kiegyensúlyozott étrendet jelent. A szervezetünknek meg kell kapnia szükséges tápanyagokat, hogy életben maradjunk, illetve működjünk. Mit jelent a kiegyensúlyozott étrend? A szervezetnek minden tápanyagból megfelelő mértékben kell kapnia. A tápanyagszükségletünket természetesen befolyásolja a korunk, a nemünk és a fizikai aktivitásunk is.
Egy átlagos felnőtt szervezetnek a napi kalóriabevitelének több mint a felét szénhidrátokból kell(ene) fedeznie. Számokban kifejezve a napi szénhidrátigény 140-160 gramm, ha ezt akár rövid távon drasztikusan csökkentjük, a szervezetünk problémát fog jelezni. A szénhidrátmegvonástól erőtlenek, ingerültek, sőt, depressziósak lehetünk, hiszen a szénhidrát szerepet játszik a szerotonin, vagyis a boldogsághormon termelésben. A szédülés, fejfájás, sőt, extrém esetben az ájulás is jellemző tünet, nem beszélve arról, hogy a szellemi és a fizikai teljesítményünk is csökken.
Jó és rossz szénhidrátok
Az Atkins és a ketogén diéta elterjedésével a szénhidrátokat már-már ellenségnek kiáltották ki. Pedig, ahogy már említettem, a szénhidrát a test fontos üzemanyaga, ami glükózzá bomlik le, majd az agyunk energiává alakítja. Ennek ellenére vagy épp ezért fontos, hogy különbséget tegyünk jó és rossz szénhidrát között, hisz nem mindegy, melyiket fogyasztjuk. A szénhidrát egyáltalán nem egyenlő a kenyér- és tésztafélékkel, sokkal több minden tartozik bele. A legjobb és legértékesebb szénhidrátok a teljes kiőrlésű gabonák, a gyümölcsök és a zöldségek. Ezekben nemcsak jó szénhidrát, hanem vitaminok, ásványi anyagok és élelmi rostok is vannak. Egyiket sem tanácsos megvonni a szervezetünktől.
Jó szénhidrátok
A teljes kiőrlésű gabonák, a zöldségek és a gyümölcsök tartoznak ide. Étkezéseink során köretként fogyasszunk bulgurt, quinoát, reggelire zabpelyhet. A hummusz például csicseriborsó-tartalmánál fogva szuper szénhidrátforrás, de ugyanígy az édesburgonyát is iktassuk be az étrendünkbe. Ha ezeket esszük, fogyókúra esetén sem lesznek falásrohamaink és a vércukor szintünk sem fog ingadozni. Ugyanígy a teljes kiőrlésű kenyerekről sem kell lemondanunk.
Rossz szénhidrátok
Ezek más néven az egyszerű vagy finomított szénhidrátok, hozzáadott cukorral és finomított gabonával. Többek közt a fehér kenyér, a péksütemények, a cukros üdítők és a nassok tartoznak ide. Ha mértékkel fogyasztjuk őket, nem okoznak problémát, de ha túlzásba visszük, akkor csak a kalóriabevitelünket növeljük meg úgy, hogy a szervezetünket nem juttatjuk igazi tápanyaghoz. Ez elég hamar elhízáshoz, vércukor-ingadozáshoz vezet.
Fotó: Getty Images