7 étel, amit ne tárolj a hűtőben, mert csak rosszat teszel vele
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Könnyű azt hinni, hogy minden ételnek jót tesz a hűtőben való tárolás, hiszen meghosszabbítja a fogyaszthatóságukat, ám ez egyáltalán nincs így. Néhány finomságra kifejezetten rossz hatással van, ha a hidegre teszed: nemcsak az ízüket ronthatja, hanem hamarabb meg is romolhatnak tőle.
Rengeteg olyan élelmiszer van, ami csak a frigódban tárolva képes tovább megőrizni a minőségét, azonban vannak olyanok is, melyeknek csak a szobahőmérséklet vagy a hűvösebb levegő megfelelő a tárolására, a hideg viszont nem. A következőket sokan beteszik a hűtőbe, pedig nem szabadna.
Kenyér és krumpli
Bár sokan hiszik, hogy ha hűtőbe teszik a kenyeret, az több nappal tovább lesz majd fogyasztható, ez valójában nem igaz. Így ugyanis sokkal hamarabb kiszárad és penészessé válik, illetve az íze és a textúrája is gyorsan megváltozik. Tárold inkább a konyhapulton a tartóban, ha pedig úgy gondolod, biztosan nem fog elfogyni még egy jó ideig, tedd egy jól záródó műanyagzacskóba és fagyaszd le.
A krumplit is jobb szobahőmérsékleten tartanod, mert ha a hidegre teszed, a benne található keményítő cukorrá alakul, és nemcsak a zamata alakul át, hanem az állaga is, sokkal puhább lesz. A legjobb, ha a burgonyát egy száraz, kissé hűvösebb helyre rakod egy papírzacskóban.
Paradicsom és hagyma
A paradicsom a hűtőben tárolva elveszíti finom, telt ízét, az állaga is teljesen megváltozik. Ráadásul a frigóban általában 2-3 napig bírják csak, utána a legtöbbször megpuhulnak, bebarnulnak. Az éretlenebb darabokat azért sem jó hűtőben tartani, mert a hideg levegő leállítja az érési folyamatot, így sosem lesznek majd igazán édesek. Ha azonban már ettél belőle és csak egy napig szeretnéd tartósítani, jó ötlet lehet a hűtő, mert gátolhatja a baktériumok elszaporodását és a zöldség megromlását.
A hagyma szintén puhává és akár penészessé is válhat, ha a hűtőbe teszed. A krumplihoz hasonlóan a legjobb választás számára a nyitott papírzacskó, de mindenképp külön tárold, ne a burgonyával együtt. Ha ugyanis így teszel, akkor könnyebben megromolhatnak.
Avokádó és a trópusi gyümölcsök
Az avokádóknak általában szükségük van még egy kis időre, hogy megérjenek, miután hazaviszed őket a boltból. Ebben az esetben szintén nem szabad őket a hűtődbe tenned, mert az - a paradicsomhoz hasonlóan - itt is meggátolja az érési folyamatot, ráadásul az ízén és az állagán is sokat változtathat.
A trópusi gyümölcsökre is igen rossz hatással lehet a fridzsidered, mert sokkal gyorsabban rothadásnak indulnak, ha itt tárolod őket.
Méz
A méz szinte korlátlan ideig megőrzi a minőségét szobahőmérsékleten tárolva, a hűtőbe téve azonban csak megkristályosodik és elveszíti az ízét, valamint kellemes, folyékony állagát.
Fotók: Shutterstock