A 8 legjobb paradicsomos recept - Az egyszerű szósztól a laktató főételig
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nyáron az igazi a paradicsom, édes és lédús, egy szelet vajas kenyeret is mennyeivé varázsol.
A paradicsomszezon sokaknak egyet jelent a lecsóval, ez a felhasználásának a legegyszerűbb formája, de számtalan fajtáját elkészítheted a hagyományostól kezdve a bulgurosig, vagy a francia változatig, a ratatouille-ig. Paradicsomból készülhet egyszerű tésztaszósz is, nem beszélve a salátákról.
Arról, hogy a paradicsomról le kell-e húzni a héját, megoszlanak a vélemények. Én nem szeretem, ha benne van az ételben, így mindig megszabadulok tőle főzés előtt. Ezt ezzel a módszerrel kínlódás nélkül megteheted, ha te sem kedveled a héját. Ha télre is szeretnél eltenni az ízekből, akkor ezekkel a módszerekkel tartósíthatod a paradicsomot, utána bármikor felhasználhatod. Ha pedig ugyan szereted ezt a zöldséget, de a gyomrodnak túl savas, akkor így tudod kicsit enyhíteni ezt a kellemetlenséget.
Balzsamecetes paradicsomsaláta
A legegyszerűbb módja a paradicsom felhasználásának, amellyel a főzést és az álldogálást is megúszhatod, ha salátát készítesz belőle. Van, aki hagymával, van, aki anélkül szereti, de ez a balzsamecetes változat is nagyon finom és bármilyen sült mellé tökéletes választás. Ízlésed szerint tehetsz bele hagymát, de nemcsak lilával, hanem a kevésbé intenzív ízű salottával is finom.
Fokhagymával sült paradicsom
Ha te is szereted a kevés munkával készült egészséges köreteket, akkor ezt a fokhagymával sült paradicsomot mindenképpen próbáld ki. Gyakorlatilag két hozzávalóból készül, olyan minimális időráfordítással, hogy még az ebéd előtti utolsó pillanatban is nekiállhatsz. Ha van otthon kicsit puhább paradicsom, ehhez a recepthez tökéletes lesz.
Paradicsomos pite
Gyorsan, kevés hozzávalóból készül ez a paradicsomos pite, amelybe jó sok paradicsomot tegyél, majd fedd le a tetejét tésztával és reszelt sajttal gazdagítsd. Ha tényleg nincs sok időd, akkor bolti leveles tésztát használj, de házilag is meggyúrhatod. Akár magában, akár valamilyen zöldsalátával is finom lesz.
Török tojásos lecsó
A shakshukán, vagyis az izraeli lecsón kívül a török lecsót, a menement is érdemes elkészíteni. Ezt az ételt lepénykenyérrel tálald, hiszen biztosan tunkolni fogod. Paprikából többfélét tegyél bele, valamint - természetesen - kell hozzá tojás is, ízlés szerint felvert vagy tükörtojás formában. A menement reggelire is eheted, persze így megspórolod az ebédet, mert biztosan sokáig nem leszel utána éhes.
Magyaros hasselback csirkemell
Az egyszerű csirkemellet is izgalmassá teheted a hasselback módszerrel, csak be kell vagdosnod a húst, majd az így keletkező "zsebekbe" tehetsz ízlés szerint sajtot és zöldségeket, például paradicsomot. A magyaros változatba erős paprika és hagyma is kerül, így lesz szaftos és puha.
Caprese csirkemell
A mozzarellával és paradicsommal töltött, balzsamecetes szósszal ízesített hús, vagyis a caprese csirkemell finom és puha. Nagyon egyszerűen elkészítheted, a félbevágott szeleteket kell megtöltened zöldséggel, sajttal és a szósszal.
Szárított paradicsom olajban
Az aszalt paradicsomot akár magában is eheted, de tésztához keverve is nagyon finom lesz. Bármilyen paradicsomból készítheted, de érdemes koktélt használnod. Maga a folyamat kicsit időigényes az aszalás miatt, hiszen meg kell várni, amíg az összes folyadék kisül a paradicsomból. Utána viszont már csak fűszeres olívaolajba kell tenni, majd jól lezárt üvegekben a kamrában tárolni.
Passzírozott paradicsom
A sűrű, passzírozott paradicsommártással, vagyis a passatával készíthetsz lasagnét vagy bolognai szószt. Bár megveheted készen is, ezt is inkább főzd meg otthon, nincs vele nagyon sok munka és érezni fogod a különbséget. Hűtőben 1 hétig is eláll, de ne aggódj, biztosan el fog fogyni előbb.
Fotó: cover: Getty Images, belső: Getty Images, Botos Claudia / Sóbors