Ezt használhatod vaj, tojás vagy tejszín helyett - Gyakori alapanyagok helyettesítési lehetőségei
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Retró, baracklekváros piskótatekercs: így biztos, hogy sikerülni fog
Háromsajtos, szaftos csirkemell roppanós zöldségekkel: az új családi kedvenc
A szegfűszeg élettani hatásai: mutatjuk az 5 legfontosabbat
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Megkívántál egy süteményt, de nincs otthon hozzá valamelyik alapanyagból? Nem kell feltétlenül letenned a megvalósításáról.
A karanténélet mindent megváltoztat, mindenki többet főz, ráadásul láthatóan kizárólag az egyszerű, hagyományos ételek azok, amiket bezártságban megkívánunk, főzelékeket, tésztákat eszünk vagy szimpla egytálételeket. Így van ez a sütikkel is, mindenki keverteket, muffinokat és pogácsákat süt.
Most azonban a legtöbben nem mennek ki, ha lehet, boltba se - vagy ha mégis, akkor igyekeznek hetente, kéthetente egyszer beszerezni mindent egy körben. El kell szakadnunk attól a megszokástól, hogy leugrunk egy kocka vajért vagy egy adag tejfölért, ami a sütihez kell, meg kell oldanunk azzal, amink a kamránkban vagy a hűtőben van.
Zsiradékok
A legtöbb süteményhez vaj kell, ez azonban gyakran kifogyhat a hűtőből és a bolt polcairól is - mit használjunk helyette? Szerencsére legtöbbször meg se kottyan, ha vaj helyett olajat teszünk a sütibe, de nem mindegy, miről van szó. A kevert tésztás sütik mind működnek olajjal - a muffinok, tortalapok, írós piskóták, palacsintafélék mind ilyenek.
A kekszeknél már érezni lehet a különbséget, különösen, ha magas eredetileg a vajtartalmuk, de még ezek is elképzelhetőek olajjal, esetleg a vaj állagához jobban hasonlító kókuszzsírral. Akit nem zavar a margarin mellékíze, bevetheti ezt a megoldást is. Az omlós tészták talán az egyetlenek, amik nem működnek olajjal, ezeknél viszont remekül lehet zsírt alkalmazni.
Tejtermékek
Itt talán a legkönnyebb a dolgunk, csak a zsírtartalomra kell nagyon odafigyelni. A tejet mindig lehet növényi tejekkel helyettesíteni, a tejszínt pedig tej és vaj keveréke adhatja ki egy sütemény esetében, esetleg kókusztejszín, ha éppen habot készítenénk. A tejfölt lehet helyettesíteni sűrű görög joghurttal is. Író helyett joghurt és tej keverékét szoktuk teljes sikerrel alkalmazni.
Lisztek és morzsa
Egész csomó mindenből lehet lisztet csinálni, ha épp kifogyott, de persze nem minden lesz épp ugyanolyan, ahogy megszoktuk. Ha palacsintát, muffint vagy más egyszerű kevert tésztát gyártunk, esetleg kekszet sütünk, akkor viszont bátran lehet játszani. Finomra darált mandula, dió, mogyoró vagy kókusz is működik ezekben az esetekben, sőt, a zabpehely is nagyon jó. Ez utóbbit akkor is alkalmazhatjuk, ha a zsemlemorzsából fogytunk ki.
Tojás
A tojás már nehezebb eset, ezt az alapanyagot teljes értékűen nehéz helyettesíteni, de ugyancsak kevert tésztás sütemények esetén jól működik az úgynevezett lenmagtojás, ami két evőkanál lenmag és két kanál víz keveréke. Ezt kell egy kicsit hagyni állni, majd a tésztába keverni.
Sokféle süteményben a banán nyújt remek megoldást: nagyon jól képes összetartani a tésztát, ráadásul ad egy enyhe édes ízt is, ezért cukorból kevesebb is elég lesz. Piskóták lazítására, krémekhez és habokhoz egyre többen használnak aquafabát, ami a csicseriborsó főzőleve: felverve épp olyan lesz, mint a tojásfehérje habja.
Egyéb trükkök
Ha kifogy a sütőpor, de van szódabikarbóna, az is remekül működik, ugyanez pedig igaz fordítva is. Amikor a citromlé hiányzik, azt egy nagyon kevés ecettel helyettesíthetjük, a méz helyett pedig bármilyen szirup megfelel. Amikor kifogy a porcukor, elég darálóba vagy kávédarálóba tenni egy kevés sima kristálycukrot, és máris kész a porcukrunk.
Fotók: Ács Bori/Sóbors