Brokkolival pirított, fűszeres marhahús – A serpenyőben érnek össze az ízek
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Pikáns szószban sül egészen omlósra és puhára a marhahús, amelyhez tökéletesen illik a ressre párolt brokkoli.
Érdemes a szárnyasok mellett vörös húsokat is beiktatni az étrendedbe, mert amellett, hogy kiváló B- és D-vitamin-források, vasban is gazdagok, ráadásul az állati fehérjékben található vas könnyebben szívódik fel, mint a növényi fehérjékben lévő.
A marhahús nem a legolcsóbb húsfajta, de nem mindegyik ételhez kell az állat legdrágább része, például ehhez a gyorsan összedobható egyserpenyőshöz sem. A hentesnél kérj hasaalját, amelyet könnyen el tudsz majd készíteni. A marhának ez a része lehet a gulyás alapanyaga is. Ha a marhának más részeit is szeretnéd felhasználni, akkor a combot készítsd el fokhagymásan dinsztelve. Ez egy kicsit több idődet fogja igénybe venni, de a végeredményért megéri.
Hogy miért brokkolival pirítsd meg a marhahúst? Egyrészt a brokkoli finom, másrészt egészséges, picit puhára, mégis roppanósra pirul a hús mellett. A gyömbéres fokhagymás szósz pedig tökéletesen kiemeli az étel ízét.
Brokkolival pirított marhahús
Hozzávalók 4 adaghoz
- 450 gramm marhahús (hasaalja)
- 3 evőkanál kukoricakeményítő
- 3 evőkanál víz
- 120 milliliter szójaszósz
- 3 teáskanál barna cukor
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 teáskanál gyömbér (friss, reszelt)
- 2 evőkanál olaj
- 400 gramm brokkolirózsa
- 1 fej hagyma (közepes)
Elkészítés:
A húst a rostiránnyal ellentétesen csíkozzuk fel.
Egy nagyobb tálban 2 evőkanál kukoricakeményítőt keverjünk el a vízzel, majd tegyük bele a marhahúscsíkokat úgy, hogy jól befedje a keményítő.
Egy kisebb tálban keverjük össze a szójaszószt, a barna cukrot, a gyömbért és az összezúzott fokhagymát, majd tegyük hozzá a maradék keményítőt.
A brokkolit szedjük rózsáira, a hagymát karikázzuk fel.
Egy nagyobb wokban forrósítsunk olajat. Tegyük bele a marhahúst, nagy lángon, folyamatosan keverve pirítsuk 4-5 percig. Ezután vegyük ki a húst a wokból, tegyük félre. Tegyük a wokba a brokkolit és a hagymát, időnként megkeverve 4 percig pirítsuk. Ekkor tegyük vissza a húst, öntsük rá a szójás keveréket. Amikor felforrt, vegyük lejjebb a hőmérsékletet, várjuk meg, amíg a szósz besűrűsödik.
Fotó: Getty Images