Sűrű, fűszeres olaszos paradicsomleves: friss vagy konzervparadicsomból is készülhet
Az olasz paradicsomleves a magyartól eltérően inkább sós, és zöldfűszerek adják meg a karakterét.
Az olasz konyháról leginkább a tésztaételek jutnak az ember eszébe, amelyek könnyed, gyorsan elkészíthető és laktató fogások. A tészta igazi megmentő, ha sietsz, ezeket a változatokat próbáld ki, így biztosan nem fogod megunni. Ezeknek az ételeknek a lelke a jó minőségű, sűrű paradicsomszósz, amelyre érdemes rászánni az időt, és otthon elkészíteni.
Ha pedig már van finom és édes paradicsom, akkor érdemes minél több mindenhez felhasználni. Az egyik étel, amiről ne sajnáld, az a bruschetta, használj hozzá jó minőségű bagettet és sok lédús paradicsomot. Előételnek fogyasztják a leggyakrabban, de nyugodtan eheted könnyed vacsorának is egy kis salátával körítve.
A paradicsomot, a hagymát és a paprikát kockázzuk fel. Tegyük egy tálba, és forgassuk össze a balzsamecettel, az olívaolajjal, a bazsalikomlevelekkel és az apróra vágott fokhagymával. Hagyjuk 20 percig pihenni a keveréket.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Amíg pihen a keverék, a bagettet szeleteljük fel, spricceljük meg olívaolajjal. A kenyérszeleteket fektessük egy sütőpapírral bélelt tepsire. Pirítsuk 1-1 percig mindkét oldalukat.
Vegyük ki a szeleteket, tegyünk mindegyik kenyérre egy-egy kanállal a paradicsomos keverékből. Használjunk lyukacsos kanalat, hogy a nedvesség ne áztassa el a tésztát. Azonnal tálaljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu