A tészta a rohanós napok megmentője: mutatjuk, mi mindennel lehet kínálni
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
Békebeli almás béles: sok gyümölccsel, fahéjjal az igazi
Jól kenhető baconös tojáskrém: ropogós kenyérre kenve mennyei
Diós, lekváros kevert süti: tojás nélkül készül
Ropogós mandulakéregben sült csirke: belül vajpuha és omlós a hús
Itt a körteszezon! Nemcsak finom, de még a szívednek is jót tesz
Ha van tészta és még néhány szerény alapanyag a kamrádban, akkor könnyedén készíthetsz valamilyen meleg ételt, amely az asztalra kerülhet.
Száraz alapanyagokból mindig érdemes bevásárolni, feltölteni a spájzot. A rohanós hétköznapokon nincs idő mindennap boltba menni, meleg ételre azonban mindig szükség van.
Egy nagyobb, macerásabb fogás elkészítéséhez akár 4-5 órát vagy még többet is el lehet tölteni a konyhában, olykor pedig a rendrakás benne sincs ebben az időben. Ha számodra is fontos, hogy meleg étel legyen az asztalon egy hosszú nap után, akkor jól figyelj, mert most megmutatjuk, mi mindent lehet készíteni, ha csupán tészta és néhány alapanyag van otthon.
Ne gondolj nagy dolgokra, persze, ha időd engedi, összetettebb tésztaételeket is kipróbálhatsz. Az egyszerűségnél maradva, olykor elég csak szalonnát pirítani és összekeverni főtt tésztával, majd fűszerekkel és sajttal egybeforgatni. A legegyszerűbb tésztás ételek közé tartozik az olaszok carbonara tésztája vagy a magyaros krumplis tészta, tojásos nokedli, de akár az egyszerű hagymás babot is egybekeverheted tésztával.
Fokhagymás tészta
A világ egyik legegyszerűbb étele, szerény, filléres alapanyagokból készül: tészta, fokhagyma, alapfűszerek és petrezselyem. Ha azonban kicsit nagyobb a keret, olívaolajjal készítsd és parmezán sajtot is szórj az ételre. Egyszerű, mégis ízletes a fokhagymás tészta, ráadásul pillanatok alatt elkészül.
Brokkolis tészta
Ahogy a neve is sugallja, brokkoli, tészta, na meg fűszerek alkotják. Persze bőven lehet cifrázni az olaszok kedvelt brokkolis tésztáját, adj hozzá tejszínt, ha krémesre szeretnéd készíteni. Fűszerek közül érdemes szerecsendióval vagy friss petrezselyemmel megszórni. A brokkoli készítésénél arra ügyelj, hogy al dente állagú legyen, így megőrzöd a zöldség vitamintartalmát.
Paradicsomos-fokhagymás spagetti
A világ egyik legegyszerűbb étele, amit szinte mindenki szeret. A sűrű, paradicsomos szószban megforgatott tészta isteni, ha szeretnéd, szórj a tetejére egy kis sajtot, de nélküle is tökéletes lesz. Húsmentes finomság, ami a fokhagyma erőteljes ízétől lesz különleges, de ha van otthon, tehetsz bele sonkát vagy kolbászt is.
Tavaszi, zöldséges tészta
A laktató tésztás finomság 30 perc alatt készül el. Az al dente-re főzött tésztára rengeteg izgalmas, vitaminokban gazdag zöldség kerül. Az étel mediterrán fűszerezést kap, oregánót, bazsalikomot, a savasságért pedig a citrom felel. A bőséges tésztás finomságot parmezánnal koronázd meg. Ha nincs otthon ennyiféle zöldséged, nyugodtan kihagyhatsz egy-kettőt, de le is cserélheted őket.
Káposztás tészta tavaszi kiadásban
A nagy hazai kedvencet kétféleképpen szokták fogyasztani, vannak, akik jó sok borssal megszórva, míg mások cukorral bolondítva. A káposztás tészta nem csak magában finom, köretnek is kiváló sültek mellé. Ha magában szeretnéd elfogyasztani, de kívánsz valami húsfélét is, akkor szalonnával tedd izgalmasabbá.
Spenótos-paradicsomos rakott tészta
A sütőben, jó sok sajttal pirult tészta elkészítése még egy fárasztó nap után sem megterhelő. Észre sem veszed, olyan gyorsan elkészül ez a tepsis fogás. Húsmentes, tartalmas rakott tészta, melyben a spenót és háromfajta sajt kapja a főszerepet.
Ha érdekelnek a tésztás receptek, akkor olvasd el, melyik tészta milyen ételhez ajánlott, de még arról is találsz olvasnivalót, milyen szószokkal érdemes tésztát készíteni, vagy hogy miért nem szabad a tészta főzővizét kiönteni.
Fotó: Getty Images, Sági Zsófia/Sóbors