A legfinomabb házi burek receptje: Ropogós rétestészta, fűszeres töltelék
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Gyors, egyszerű és elképesztően finom a hússal töltött burek, érdemes otthon is elkészíteni, ha laktató, mégis különleges fogásra vágytok.
Párom családja vajdasági, így sokat járunk Szerbiába. Ott ismerkedtem meg a burekkel, ezzel a túróval vagy hússal töltött finomsággal, ami mellé majdnem mindig natúr, enyhén sós joghurtot iszunk - érdemes kipróbálni. Bár a túrós is isteni finom, az én szívemet a fűszeres, húsos verzió rabolta el.
Házilag sem nagy ördöngösség elkészíteni, főleg, ha kész réteslappal dolgozunk, de ha több időtök/energiátok/kedvetek van, házi tésztából a legfinomabb. A réteslapból több réteget kell egymásra tenni, majd olvasztott vajjal megkenni, töltelékkel megpakolni, végül feltekerni, mintha kakaós csigát készítenénk. A hosszú, hússal töltött rúdból spirált kell formázni, végül a réteskígyót tepsibe helyezni és aranybarnára sütni.
Burek
Hozzávalók 4 személyre
Burek
- 500 gramm réteslap (9 lap)
- 50 gramm vaj
- 1 evőkanál szezámmag
- 1 darab tojás
- joghurt (tálaláshoz)
Töltelék
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 darab vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 500 gramm darált hús (marha vagy bárány)
- 3 evőkanál petrezselyem
- só, bors
- 0.75 evőkanál édes fűszerpaprika
Elkészítés:
A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk apróra, a petrezselymet aprítsuk össze. Melegítsünk egy serpenyőben olívaolajat, dobjuk rá a hagymát, mikor üveges, adjuk hozzá a fokhagymát is.
Adjuk hozzá a darált húst, mikor kész, sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk, fűszerezzük ízlés szerint. Dobjuk rá a petrezselymet is, alaposan keverjük össze, majd húzzuk le a tűzről. Ha a hús levet eresztett, öntsük le róla, majd tegyük félre hűlni.
Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Egy nagy munkafelületre terítsük ki a réteslapokat. 3 réteslapot ragasszunk össze a végeiknél úgy, hogy egy nagy, hosszú téglalap legyen belőlük. Készítsünk még két ilyen nagy téglalapot, majd helyezzük őket egymásra, hogy 3 rétegű legyen a tésztánk. (Amíg dolgozunk a tésztával, helyezzünk a kész lapra vizes konyharuhát, hogy ne száradjon ki.) Ha előre kinyújtott, nagy réteslapot vettünk, ez a lépés kimaradhat, a lényeg, hogy 3 réteg réteslap legyen egymáson.
A tésztát kenjük le olvasztott vajjal. A darált húsos tölteléket kanalazzuk a tészta hozzánk közelebb eső végébe egy hosszú csíkban, majd tekerjük fel szorosan a tésztát, mintha kakaós csigát készítenénk. A feltekert rúdból formázzunk spirálformát. A spirált tegyük az előkészített tepsibe, kenjük meg tojással, majd szórjuk meg ízlés szerint szezámmaggal.
190 fokon 20-30 percig süssük, míg a tészta aranybarna nem lesz. Melegen vagy hidegen, joghurttal kínáljuk.
Fotó: Getty Images