Túrós burek: a Balkán csodás rétestésztája feta sajtos töltelékkel
Cikkek
Isteni, sűrű fügelekvár házilag: tartósítószer nélkül készül
Rántott csirkemell hagymás bundában: ezután csak így készíted
Ropogós
Joghurtos-banános kosárka sütés nélkül: mogyorós csoki borítja
Sütőtökös-ricottás kagylótészta: különleges ebéd az őszi hangolódáshoz
Sütőben sült, töltött tortilla: pulykahús kerül a tésztába
Sűrű házi szilvalekvár: bevált receptet mutatunk
Így tárold a főtt ételeket: szuper praktikákat mutatunk
A burek egy balkáni eredetű töltött tészta, én mégsem onnan ismerem, hanem Izraelből. Héberül burekas néven fut, és ugyanolyan népszerű, mint nálunk a túrós táska - főleg reggelire fogyasztják.
Ahány ház, annyi szokás
A burek neve, pontosabban a kiejtése országonként más. Törökországban börek a neve, Örményországban boereg, görögül pedig boureki. Nagyon sokféleképpen ízesítik, sőt, a burekek alakja sem egyezik meg, van, ahol csiga alakban tekerik fel, van, ahol háromszög vagy négyzet alakúra készítik. Olyan, mint a húsleves, az alaprecept egyforma, de ahány ország, annyiféle elkészítési mód.
A burek tésztája a rétestésztához hasonló, és általában édes vagy sós túró- vagy sajtfélét tesznek bele, de készül húsos változat is. Izraelben a húsos és a tejes burekaszt az alakjuk különbözteti meg. A burek kiváló reggeli, főtt tojással vagy joghurttal eszik, de illik hozzá a paradicsom vagy a tahini szósz is. A tésztája eléggé zsíros, így mértékkel fogyasszuk.
Gyors változat
Ez a recept egy sós változat, ami túrós-fetasajtos töltelékkel, háromszögformájúra készül. Ha valaki igazán autentikusan szeretné elkészíteni, a tésztáját is házilag gyúrja, de mi most egy gyorsabb verziót mutatunk, amelyhez a bolti rétestészta is tökéletes.
Túrós burek
Hozzávalók 4 adaghoz
tészta
- 1 csomag réteslap
- 1 darab tojássárgája
- 0.5 csésze szezámmag
töltelék
- 100 gramm feta sajt
- 200 gramm túró
- 2 darab tojássárgája
- ízlés szerint só
Elkészítés:
A töltelékhez keverjük össze a hozzávalókat, és fél órára tegyük a hűtőbe.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A tésztát vágjuk 10 centiméteres négyzetekre. A közepükre tegyünk körülbelül másfél kanálnyi tölteléket, a széleit kenjük meg tojássárgájával. Hajtogassunk háromszögeket, a széleit nyomkodjuk össze.
Béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit, és tegyük bele a tésztát. A tetejüket kenjük meg tojássárgájával és szórjuk meg szezámmaggal.
Süssük 30 percig, amíg a tetejük aranybarna nem lesz.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!