![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Túrós burek: a Balkán csodás rétestésztája feta sajtos töltelékkel
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A burek egy balkáni eredetű töltött tészta, én mégsem onnan ismerem, hanem Izraelből. Héberül burekas néven fut, és ugyanolyan népszerű, mint nálunk a túrós táska - főleg reggelire fogyasztják.
Ahány ház, annyi szokás
A burek neve, pontosabban a kiejtése országonként más. Törökországban börek a neve, Örményországban boereg, görögül pedig boureki. Nagyon sokféleképpen ízesítik, sőt, a burekek alakja sem egyezik meg, van, ahol csiga alakban tekerik fel, van, ahol háromszög vagy négyzet alakúra készítik. Olyan, mint a húsleves, az alaprecept egyforma, de ahány ország, annyiféle elkészítési mód.
A burek tésztája a rétestésztához hasonló, és általában édes vagy sós túró- vagy sajtfélét tesznek bele, de készül húsos változat is. Izraelben a húsos és a tejes burekaszt az alakjuk különbözteti meg. A burek kiváló reggeli, főtt tojással vagy joghurttal eszik, de illik hozzá a paradicsom vagy a tahini szósz is. A tésztája eléggé zsíros, így mértékkel fogyasszuk.
Gyors változat
Ez a recept egy sós változat, ami túrós-fetasajtos töltelékkel, háromszögformájúra készül. Ha valaki igazán autentikusan szeretné elkészíteni, a tésztáját is házilag gyúrja, de mi most egy gyorsabb verziót mutatunk, amelyhez a bolti rétestészta is tökéletes.
Túrós burek
![burek recept](https://kep.index.hu/1/0/2909/29098/290985/29098521_17f9adeafdbb7331aa6871461ac9b738_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
tészta
- 1 csomag réteslap
- 1 darab tojássárgája
- 0.5 csésze szezámmag
töltelék
- 100 gramm feta sajt
- 200 gramm túró
- 2 darab tojássárgája
- ízlés szerint só
Elkészítés:
A töltelékhez keverjük össze a hozzávalókat, és fél órára tegyük a hűtőbe.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A tésztát vágjuk 10 centiméteres négyzetekre. A közepükre tegyünk körülbelül másfél kanálnyi tölteléket, a széleit kenjük meg tojássárgájával. Hajtogassunk háromszögeket, a széleit nyomkodjuk össze.
Béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit, és tegyük bele a tésztát. A tetejüket kenjük meg tojássárgájával és szórjuk meg szezámmaggal.
Süssük 30 percig, amíg a tetejük aranybarna nem lesz.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!