Az olaszok így készítik a csirkepörköltet: leomlik a hús a csontról
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nagybátyám mutatott rá arra, hogy nem csak rántott csirke és csirkepörkölt létezik a világon - ezerféleképpen el lehet készíteni ezt a nagyszerű alapanyagot, de kétség kívül az egyik legjobb módja a cacciatore.
A recept eredetileg Jamie Olivertől származik, de nagybátyám több dolgot is megváltoztatott, például a fűszerezést - a kakukkfű és a rozmaring párosától lesz mind az illata, mind az íze tökéletes ennek az ételnek.
Egy elég időigényes receptről van szó, de ez ne riasszon el senkit - a gáztűzhelyen nem tölt sok időt az étel, ugyanis a munka nagy részét a sütő végzi. Azonban fontos, hogy a cacciatore-t főzni és sütni is kell - a gáztűzhelyen előkészítjük, megdinszteljük, megpároljuk az alapanyagokat, a sütőben pedig a felére redukáljuk a szószt, hogy az ízek összeérjenek.
Lényeges eleme ennek az ételnek a fűszerezés, azon belül pedig az, hogy friss fűszereket használjunk. A közelében sem lesz a végeredmény az eredetinek, ha szárított kakukkfüvet és rozmaringot teszünk bele. A krumplit sem szabad kihagyni a cacciatore-ból, de használhatunk helyette édesburgonyát vagy cukkinit is. Legalább ilyen fontos a póréhagyma is, ami édeskés ízt kölcsönöz az egész ételnek.
Ehhez az ételhez mindenképpen szükség van egy tűzálló tálra, ebben fog ugyanis készre sülni a cacciatore. A legjobb a római tál, de ha van olyan vasedényünk, amit sütőben is lehet használni, az is tökéletes, hiszen akkor a gáztűzhelyen is főzhetünk abban, és nem kell a sütés előtt átönteni az ételt az agyagedénybe.
Cacciatore
Hozzávalók 6 adaghoz
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 fej vöröshagyma
- 1 darab póréhagyma
- 3 szelet szalonna
- 150 gramm barna csiperkegomba
- 600 gramm krumpli
- 2 kilogramm csirkehús (comb, mell)
- 2.5 deciliter vörösbor (száraz)
- 8 darab fekete olívabogyó
- 2 doboz passzírozott paradicsom (800 g)
- 1 marék kakukkfű (friss)
- 1 teáskanál rozmaring (friss)
- 3 darab babérlevél (friss)
- ízlés szerint só, bors
- 500 gramm tagliatelle
Elkészítés:
Vegyünk elő egy lábast vagy egy edényt, ha van olyanunk, amit a sütőbe is be lehet tenni, akkor könnyű dolgunk van, ha nem, akkor a főzés végén át kell öntenünk a cacciatore-t egy római edénybe.
Tegyünk egy kis olívaolajat a lábasba, mehet rá a szalonna, amíg ki nem sül a zsírja. Mehet a szalonnához az apróra vágott rozmaring, kakukkfű és a babérlevelek is. Keverjük össze 1 perc alatt.
Dobjuk rá a vöröshagymát és a póréhagymát, dinszteljük meg őket kb. 10 perc alatt. Ha elkészültek, mehet bele a gombaszár és a fokhagyma is.
Adjuk hozzá a csirkerészeket, a gombafejeket, keverjük jól össze az egészet, pároljuk a húst fehéredésig, de nem kell átsülnie, a sütőben még több mint egy órát sülni fog. Közben mehet hozzá a krumpli és a vörösbor is, párologtassuk el a bor nagy részét 10-15 perc alatt.
Mehet bele a passzírozott paradicsom és az olívabogyó, a paradicsomos dobozokat vagy üvegeket töltsük meg félig vízzel, és azt is önstük hozzá a készülő ételhez. Alacsony lángon forraljuk fel az egészet, de nem kell a hozzávalóknak teljesen átfőniük.
Ha nem sütőben süthető fazékban készítettük az ételt, akkor öntsük át egy római tálba, majd mehet az egész a 190 fokra előmelegített sütőbe 80-90 percre. A levének legalább a felére kell redukálódnia.
Amíg fő az étel, főzzük ki a tésztát. Az elkészült cacciatore-t a sütés végén még lehet sózni, borsozni, ha szükséges. Melegen, a tésztával együtt tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/ Só&Bors