Csőben sült karfiol sok sajttal: krumplival rétegezve lesz igazán laktató

cskcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A krémesre sült karfiol gazdagon készül, önmagában is isteni, de húsok mellé, köretként is kínálható.

A csőben sült karfiol az egyik legfinomabb dolog a világon, hát még akkor milyen jó, ha a mártással és sajttal pirosra sült finomság picit felturbózva kerül a sütőbe. A csőben sülteknél ajánlott előfőzni a zöldségeket, nem teljesen puhára, csak félig. A gazdagon készült karfiol mellé nagyon izgalmas dolgok kerülnek, amelyektől sokkal ízletesebb és laktatóbb lesz a végeredmény.

Ha őszinte akarok lenni, maradékmentés céljából készült nálunk először ez a finomság. Megbújt a hűtőmben 1 szép fej karfiol, de pár nap múlva már nem lett volna olyan kívánatos. Különösebb elképzelés nem volt, mi készüljön belőle, ezért eldöntöttem, köret lesz, sajttal és tejszínnel sütőbe tolom. Csakhogy menet közben arra gondoltam, van bacon is a hűtőben, azt is fel kéne használni, no meg a kamrában lapuló 2 szem krumpli és a hagyma sem fog rontani az összképen. Tényleg nem.

A kicsit karakteresebb ízről a dinsztelt hagyma és bacon párosa gondoskodott, de még tovább lehet fokozni, ha szereted a cayenne-bors zamatát, az is mehet a köretre. A bőséges finomság magában is laktató, de rántott vagy sült húsok mellé is lehet kínálni.

Csőben sült karfiol

cskct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 fej karfiol
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 darab krumpli
  • 6 szelet bacon
  • 350 milliliter főzőtejszín
  • 15 dekagramm sajt
  • só és bors ízlés szerint
  • kevés olaj
Recept idők

Elkészítés:

A karfiolt szedjük rózsáira, sós vízben főzzük félpuhára.

A finomra vágott hagymát kevés olajon dinszteljük meg.

A bacont kockázzuk fel.

A megtisztított krumplit vékonyan karikázzuk fel és tegyük egy jénaiba (vagy tepsibe), forgassuk egybe a hagymával, karfiolrózsákkal, baconnel, sóval, borssal és a tejszínnel, a tetejére pedig szórjuk rá a reszelt sajtot. A finomságot toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, 25-35 perc alatt süssük aranybarnára.

Fotó: Botos Claudia/Sóbors

Ezt is szeretjük