Krémes, csőben sült spenót – Egyszerű egytálétel kevés munkával
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha szereted a spenótot, de nem főzelékként ennéd, akkor készítsd el csőben sütve, elképesztően krémes lesz.
Tényleg nincs más ebben az egytálételben, csak spenót és sok sajt, pont ettől lesz tökéletes. Persze ehhez az is kell, hogy szeresd ezt a zöldet, hiszen teljes valójában érezni fogod az ízét.
A spenót és a sajt tökéletes páros, akár akkor is, ha kifőtt tésztára teszed rá, úgy forgatod össze. Ha pedig még krémesebb élményre vágysz, süsd meg csőben, vagyis készíts gratint, amely főétel, de éhesebbeknek köret is lehet. Arra ügyelj, hogy erősen nyomd ki a nedvességet a zöldségből, különben elrontja az ételt.
Ha nem szereted a spenótot, próbáld ki a karfiolos gratint: a zöldség nyersen kerül a sütőbe és háromféle sajttal, illetve tejszínnel sütve lesz krémes.
Csőben sült spenót
Hozzávalók 4 adaghoz
- 50 gramm vaj
- 1 fej vöröshagyma (nagyobb)
- 1 szál póréhagyma (a fehér része)
- 2 gerezd fokhagyma
- 30 gramm liszt
- 1 csipet szerecsendió
- 300 milliliter tejszín
- 50 gramm parmezán
- 500 gramm spenót (fagyasztott)
- 100 gramm zsíros sajt
- 1.5 teáskanál só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
Egy serpenyőben közepes lángon olvasszuk meg a vajat. Adjuk hozzá a karikára vágott póréhagymát és az apróra vágott vöröshagymát, dinszteljük 5 percig. Adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát is, további 1 percig dinszteljük. Szórjuk rá a lisztet és a szerecsendiót, még egy percet pároljuk. Öntsük rá a tejszínt, addig keverjük, amíg kicsit be nem sűrűsödik. Sózzuk, borsozzuk, majd keverjük bele a parmezán felét.
A spenótból nyomjuk ki a felesleges levet, majd keverjük a tejszínes masszához.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Egy 20x30 centiméteres jénait vajazzunk ki, majd kanalazzuk bele a spenótos keveréket. Szórjuk meg a maradék parmezánnal és a többi reszelt sajttal. Takarjuk le fóliával, süssük 30 percig.
Fotó: Getty Images