![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Egyszerű, mégis fejedelmi tepsis fogás a karfiolgratin – Sok sajt teszi varázslatossá
![karfiolcover](https://kep.index.hu/1/0/3152/31529/315294/31529431_2420515_545ce93e374d77cdc0c58a0e07bcde3b_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A csőben sült krémes fogásokra lehetetlen nemet mondani. Gyorsan, néhány alapanyagból emlékezetes köretet, előételt vagy főételt szervírozhatunk, mellyel garantáltan sikert aratunk az étkezőasztalnál.
A gratinos ételek gyerekkorom óta a kedvenceim közé tartoznak, lehet krumplis, brokkolis vagy karfiolos verzió, örömmel fogadom. A csőben készült krémes, legtöbbször sajtban gazdag gratinba főzve vagy nyersen kerülnek zöldségek, értem ezt úgy, hogy van, aki előfőzi a zöldségeket, így gyorsabban megpuhulnak a sütőben.
A mamám mindig előfőzte őket, ha utána csőben sütött - sokáig én is így csináltam, amíg a kedvenc séfem, Bobby Flay karfiolgratin-receptjét ki nem próbáltam. Flay változatában nem főzzük elő a karfiolt, csak kis rózsákra szedjük, amiket hőálló tálba helyezünk. A séf nem sajnálja a magas zsírtartalmú tejszínt, plusz háromféle sajttal teszi tökéletessé a tepsiben sült karfiolt. Az így készült gratin magában fogyasztva is tökéletes, tartalmas és ízletes, de nyugodtan kínálhatjuk köretként is.
A receptben megadott hozzávalók ízlés szerint növelhetőek vagy csökkenthetőek, ha szeretnénk, hogy enyhén csípős legyen a gratin, cayenne-borssal is fűszerezhetjük.
Karfiolgratin
![karfiolct](https://kep.index.hu/1/0/3152/31529/315296/31529639_d5ba09812881995a293793535b8a3a2a_wm.jpg)
Hozzávalók 4 személyre
- 1 fej karfiol
- 100 milliliter tejszín
- 15 dekagramm sajt (Monterey Jack)
- 10 dekagramm parmezán
- 15 dekagramm kecskesajt
- só és bors ízlés szerint
Elkészítés:
A karfiolt szedjük rózsáira, mossuk meg, majd helyezzük jénaiba vagy bármilyen hőálló edénybe/tepsibe.
A rózsákat locsoljuk meg tejszínnel, majd szórjuk meg Monterey Jack sajttal és parmezánnal. Sózzuk-borsozzuk, majd egy fakanál segítségével forgassuk össze a karfiolrózsákat a tejszínes, sajtos keverékkel.
A karfiol tetejére szórjunk kecskesajtkockákat, majd mehet is a 180 fokos légkeveréses sütőbe, 25-35 percre alatt aranybarnára sütjük.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!