Egyszerű, mégis fejedelmi tepsis fogás a karfiolgratin – Sok sajt teszi varázslatossá

karfiolcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A csőben sült krémes fogásokra lehetetlen nemet mondani. Gyorsan, néhány alapanyagból emlékezetes köretet, előételt vagy főételt szervírozhatunk, mellyel garantáltan sikert aratunk az étkezőasztalnál.

A gratinos ételek gyerekkorom óta a kedvenceim közé tartoznak, lehet krumplis, brokkolis vagy karfiolos verzió, örömmel fogadom. A csőben készült krémes, legtöbbször sajtban gazdag gratinba főzve vagy nyersen kerülnek zöldségek, értem ezt úgy, hogy van, aki előfőzi a zöldségeket, így gyorsabban megpuhulnak a sütőben.

A mamám mindig előfőzte őket, ha utána csőben sütött - sokáig én is így csináltam, amíg a kedvenc séfem, Bobby Flay karfiolgratin-receptjét ki nem próbáltam. Flay változatában nem főzzük elő a karfiolt, csak kis rózsákra szedjük, amiket hőálló tálba helyezünk. A séf nem sajnálja a magas zsírtartalmú tejszínt, plusz háromféle sajttal teszi tökéletessé a tepsiben sült karfiolt. Az így készült gratin magában fogyasztva is tökéletes, tartalmas és ízletes, de nyugodtan kínálhatjuk köretként is.

A receptben megadott hozzávalók ízlés szerint növelhetőek vagy csökkenthetőek, ha szeretnénk, hogy enyhén csípős legyen a gratin, cayenne-borssal is fűszerezhetjük.

Karfiolgratin

karfiolct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 fej karfiol
  • 100 milliliter tejszín
  • 15 dekagramm sajt (Monterey Jack)
  • 10 dekagramm parmezán
  • 15 dekagramm kecskesajt
  • só és bors ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A karfiolt szedjük rózsáira, mossuk meg, majd helyezzük jénaiba vagy bármilyen hőálló edénybe/tepsibe.

A rózsákat locsoljuk meg tejszínnel, majd szórjuk meg Monterey Jack sajttal és parmezánnal. Sózzuk-borsozzuk, majd egy fakanál segítségével forgassuk össze a karfiolrózsákat a tejszínes, sajtos keverékkel.

A karfiol tetejére szórjunk kecskesajtkockákat, majd mehet is a 180 fokos légkeveréses sütőbe, 25-35 percre alatt aranybarnára sütjük.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük