Könnyed cukkinipörkölt kölessel dúsítva – Egészséges, alakbarát fogás
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Bár a pörköltről legtöbbször a nehéz, húsos fogások juthatnak eszedbe, ez az étel teljesen könnyed, ráadásul húsmentes.
Ha szeretnél úgy jóllakni, hogy közben az alakodra is vigyázol, akkor érdemes kicsit kitekinteni a gabonák világába, és kipróbálni a kölest. Ez az ősgabona nem elég, hogy könnyen emészthető, rostban gazdag, így hamar eltelít, de alacsony kalóriatartalma révén mégsem hizlal. Gluténmentes, így lisztérzékenyeknek is ajánlott. Ami még mellette szól, az a magas ásványianyag-tartalma, vasban, magnéziumban, cinkben és foszforban is gazdag.
Az elkészítése roppant egyszerű, a bulgurhoz hasonlóan csak pár percig kell forrásban lévő vízben főzni, és gyorsan megszívja magát. Édes és sós ételekhez egyaránt felhasználhatod, például ehhez a vegetáriánus fasírthoz is. Zöldségekkel is párosíthatod, a szintén alacsony kalóriatartalmú egészséges cukkinivel. A cukkini a rakott krumplival is tökéletes páros, süsd össze sok sajttal.
Ez a pörkölt csak az elkészítési módjában hasonlít az amúgy nehéz ételre, ennél könnyedebb fogást nem nagyon találhatsz, de mégis jól fogsz lakni tőle. A cukkini és a köles jó szaftosan fő össze, és gyors, laktató, mégis alakbarát fogás készül belőle.
Cukkinipörkölt kölessel
Hozzávalók 3 adaghoz
- 2 darab cukkini
- 1 fej vöröshagyma (nagyobb)
- 100 gramm köles
- 500 milliliter víz
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint pirospaprika
- 1 evőkanál olaj
Elkészítés:
A hagymát vágjuk apróra, a cukkinit kockázzuk fel.
Egy mélyebb serpenyőben melegítsünk olajat, és dinszteljük meg rajta a hagymát. Tegyük rá a cukkinit, sózzuk, borsozzuk, és szórjunk rá pirospaprikát is. Öntsük rá a vizet, várjuk meg, amíg felforr, majd szórjuk bele a kölest. Fedjük le, és alacsony lángon hagyjuk főni 10 percig, majd vegyük le a gázról, és hagyjuk letakarva, amíg a köles magába nem szívja a nedvességet, és meg nem puhul.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors