Ropogós kölesfasírt sajttal gyúrva – Feltétnek, de önmagában is finom

kölesfasírt cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Egészséges és laktató vegetáriánus fasírtot készíthetsz kölesből, amely sütőben sütve még alakbarát is lesz.

A köles igazi reformélelmiszer: azon kívül, hogy gluténmentes, rostban gazdag, magas a vastartalma és kiváló magnézium-, mangán-, foszfor- és cinkforrás. Egészen változatosan felhasználható, édes és sós ételekhez egyaránt. Köretként, de még reggeli kásaként is elkészítheted, sőt, ha citrommal kevered, ízre és állagra is kiválóan helyettesíti a túrót, így hamis túrós táskát vagy hamis túrógombócot is készíthetsz belőle.

Húsmentes fasírthoz is kiváló alapanyag, érdemes kicsit intenzívebben fűszerezni, esetleg sajttal keverni. Ha zöldségfasírtot készítenél, a cukkini és a répa is kiválóan működik. Bár olajban is kisütheted, érdemes sütőben készíteni, hogy még diétásabb legyen. Feltétként vagy mártogatóssal, friss zöldségekkel is finom. Ehhez a recepthez egyszerűbb, ha bögrével méred ki a hozzávalókat, a bögre legyen 2,5 decis. 

Sajtos kölesfasírt

kölesfasírt recept

Hozzávalók 10 darabhoz

  • 0.5 bögre köles
  • 1.5 bögre víz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 darab tojás
  • 1 evőkanál petrezselyem (apróra vágva)
  • 1 evőkanál zabpehely (apró szemű)
  • 50 gramm sajt (reszelt)
  • 1 csipet füstölt paprika (por)
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • formázáshoz olaj
Recept idők

Elkészítés:

A kölest öblítsük át, majd tegyük fel sós vízben főni. Főzzük 15 percig alacsony lángon. Ha megfőtt, hagyjuk kihűlni.

A fokhagymát zúzzuk össze.

A kölest dolgozzuk össze az összes többi alapanyaggal. A kezünket kicsit olajozzuk meg, formázzunk golyókat, kicsit lapogassuk le őket. 

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Süssk 25-30 percig a fasírtokat.

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük