Csokoládés papagájszelet: puncsos, kakaós és vaníliás a piskóta

papagaj-szelet
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ez a különleges, pudingporral kevert süti a papagájok tollainak színkavalkádjáról kapta a nevét.

Ennek a kevert sütinek az a szépsége, hogy amennyire egyszerű elkészíteni, olyannyira vonzó és étvágygerjesztő lesz a végeredmény.

A háromféle ízben készült piskóta színei pedig a papagájok tollainak sokszínűségét mutatva teszik még ellenállhatatlanabbá a süteményt!

Csokoládés papagájszelet

papagaj-szelet

Hozzávalók 10 szelethez

A papagájszelethez:

  • 250 g cukor
  • 250 g margarin
  • 4 db közepes tojás
  • 250 g tejföl
  • 300 g liszt
  • 1 csomag (7 g) sütőpor
  • 40 g étcsokoládés pudingpor
  • 1 ek holland kakaópor
  • 40 g puncspudingpor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor

A tetejére:

  • 80 g étcsokoládé
  • 1 tk vaj
Recept idők

Elkészítés:

Egy közepes tálban keverjük habosra a cukrot és a szobahőmérsékletű margarint. Ezután egyesével adjuk hozzá az egész tojásokat, és keverjük bele a tésztába. A végén adjuk hozzá a tejfölt is.

A lisztet és a sütőport keverjük össze egy másik tálban, majd forgassuk bele a nedves hozzávalókba, és keverjünk egy szép, homogén massszát.

Amikor elkészült a massza, osszuk három részre, három külön tálba.

Az egyik tálhoz adjuk hozzá az étcsokoládés pudingport és a kakaót, és óvatosan keverjük csomómentesre. 

A másikhoz adjuk hozzá a puncspudingport, és azt is keverjük csomómentesre.

Végezetül a harmadikba reszeljük bele a citrom héját, és adjuk hozzá a vaníliás cukrot. 

Amikor mindhárom tésztát szép homogénre kevertük, vajazzunk ki egy őzgerincformát – sütőpapírral is kibélelhetjük –, majd a következők szerint öntsük bele a masszákat: az első réteg az étcsokoládé legyen, utána mehet rá a citromos, végezetül pedig a puncsos piskóta.

A sütőt melegítsük elő gázsütő esetében 160 fokra, elektromos esetében 170 fokra, majd süssük meg a süteményt kb. 50 perc alatt. 

A süti akkor jó, ha a teteje elkezd megemelkedni, és az sem baj, ha esetleg picit bereped. Piskóta lévén 20 percig ne nyissuk ki a sütőajtót, viszont kb. 40 perc magasságában már végezzünk egy tűpróbát. 

A kész süteményt hagyjuk hűlni a formában, majd óvatosan fordítsuk ki.

Olvasszuk fel akár vízgőz felett, akár mikrohullámú sütőben az étcsokoládét, amihez adjuk hozzá a vajat. 

Keverjük szép simára, majd öntsük rá a süteményre, és vékonyan kenjük szét rajta úgy, hogy az étcsokoládés piskóta legyen felül.

Tegyük a sütit kb. 15 percre a hűtőbe pihenni, majd már szeletelhetjük is.

Fotó forrása: Getty Images

Ezt is szeretjük