Csokoládés papagájszelet: puncsos, kakaós és vaníliás a piskóta
Ez a különleges, pudingporral kevert süti a papagájok tollainak színkavalkádjáról kapta a nevét.
Ennek a kevert sütinek az a szépsége, hogy amennyire egyszerű elkészíteni, olyannyira vonzó és étvágygerjesztő lesz a végeredmény.
A háromféle ízben készült piskóta színei pedig a papagájok tollainak sokszínűségét mutatva teszik még ellenállhatatlanabbá a süteményt!
Csokoládés papagájszelet
Hozzávalók 10 szelethez
A papagájszelethez:
- 250 g cukor
- 250 g margarin
- 4 db közepes tojás
- 250 g tejföl
- 300 g liszt
- 1 csomag (7 g) sütőpor
- 40 g étcsokoládés pudingpor
- 1 ek holland kakaópor
- 40 g puncspudingpor
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
A tetejére:
- 80 g étcsokoládé
- 1 tk vaj
Elkészítés:
Egy közepes tálban keverjük habosra a cukrot és a szobahőmérsékletű margarint. Ezután egyesével adjuk hozzá az egész tojásokat, és keverjük bele a tésztába. A végén adjuk hozzá a tejfölt is.
A lisztet és a sütőport keverjük össze egy másik tálban, majd forgassuk bele a nedves hozzávalókba, és keverjünk egy szép, homogén massszát.
Amikor elkészült a massza, osszuk három részre, három külön tálba.
Az egyik tálhoz adjuk hozzá az étcsokoládés pudingport és a kakaót, és óvatosan keverjük csomómentesre.
A másikhoz adjuk hozzá a puncspudingport, és azt is keverjük csomómentesre.
Végezetül a harmadikba reszeljük bele a citrom héját, és adjuk hozzá a vaníliás cukrot.
Amikor mindhárom tésztát szép homogénre kevertük, vajazzunk ki egy őzgerincformát – sütőpapírral is kibélelhetjük –, majd a következők szerint öntsük bele a masszákat: az első réteg az étcsokoládé legyen, utána mehet rá a citromos, végezetül pedig a puncsos piskóta.
A sütőt melegítsük elő gázsütő esetében 160 fokra, elektromos esetében 170 fokra, majd süssük meg a süteményt kb. 50 perc alatt.
A süti akkor jó, ha a teteje elkezd megemelkedni, és az sem baj, ha esetleg picit bereped. Piskóta lévén 20 percig ne nyissuk ki a sütőajtót, viszont kb. 40 perc magasságában már végezzünk egy tűpróbát.
A kész süteményt hagyjuk hűlni a formában, majd óvatosan fordítsuk ki.
Olvasszuk fel akár vízgőz felett, akár mikrohullámú sütőben az étcsokoládét, amihez adjuk hozzá a vajat.
Keverjük szép simára, majd öntsük rá a süteményre, és vékonyan kenjük szét rajta úgy, hogy az étcsokoládés piskóta legyen felül.
Tegyük a sütit kb. 15 percre a hűtőbe pihenni, majd már szeletelhetjük is.
-
2024-04-21 09:28:01
-
2024-03-24 10:16:01
-
2024-03-19 09:32:01
Fotó forrása: Getty Images
Olvasd el ezt is!