Fűszeres sütőtökös fánk kevert tésztából: egyszerűbb, mint az élesztős, és nagyon finom
Kevert tésztából, minimális olajjal is süthetsz fánkot. Sütőtökpürével a tésztájában különösen finom.
Ha szereted a banánkenyeret, akkor ez a recept is biztosan elnyeri a tetszésedet. Nem igényel különösebb konyhai felszereltséget, és egy lágy, szaftos, levegős tészta lesz a végeredmény. Kiváló harapnivaló tízóraira vagy uzsonnára, de magvakkal tálalva teljes értékű reggeli is lehet belőle.
A pürésített sütőtök miatt a sütemény optimálisan hidratált lesz, és a legtöbb pürésített gyümölcshöz hasonlóan tojáspótlóként is jól működik, így a tésztát is összetartja és egységessé teszi. Tojás hiányában (vegán recept lévén) a levegős textúrát a csicseriborsó-konzerv leöntött leve, az aquafaba biztosítja, amit a tojásfehérjéhez hasonlóan habbá lehet verni. Érdemes tehát leszűrni és megőrizni a folyadékot, hiszen 2-3 napig eláll a hűtőben, és sokoldalúan felhasználható. Ez a hozzávaló kihagyható, azonban nem ajánlom, hiszen nélküle érezhetően összeesettebb és tömörebb lesz a tészta.
Keverjük a növényi italba az almaecetet, és pár percre tegyük félre, hogy író készüljön belőle.
Mérjük egy közepes tálba a lisztet, a cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a fűszerkeveréket, és keverjük el őket.
Kézi mixer segítségével 1 percig habosítsuk az aquafabát (nem kell kemény hab legyen belőle). Adjuk hozzá az olajat, az írót, a sütőtökpürét, a juharszirupot és a vaníliát, és a mixerrel dolgozzuk homogén állagúvá őket.
Jöhetnek a száraz hozzávalók is: egy szilikonspatula segítségével óvatosan keverjük a folyékony masszába a fűszeres lisztet, azonban amint a massza összeáll, hagyjuk abba (a tészta nem kell tökéletesen homogén legyen).
Öntsük a keveréket egy sütőpapírral kibélelt kalácsformába, és 175 fokra előmelegített sütőben, 55-60 perc alatt süssük készre. Sütés után 10 percig pihentessük a sütőformában, majd vegyük ki belőle, és további 15 percet várjunk, mielőtt felszeletelnénk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu