Omlós, fűszeres sütőtökkenyér: egyszerű hozzávalókból készül a kevert süti

8
Nyomtatás
Sutotok kenyer
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Hozzáférhető alapanyagokból készül, és házilag összeállított melegítő fűszerkeverék teszi ellenállhatatlanná. Próbáld ki a sütőtökszezonban!

Ha szereted a banánkenyeret, akkor ez a recept is biztosan elnyeri a tetszésedet. Nem igényel különösebb konyhai felszereltséget, és egy lágy, szaftos, levegős tészta lesz a végeredmény. Kiváló harapnivaló tízóraira vagy uzsonnára, de magvakkal tálalva teljes értékű reggeli is lehet belőle.

A pürésített sütőtök miatt a sütemény optimálisan hidratált lesz, és a legtöbb pürésített gyümölcshöz hasonlóan tojáspótlóként is jól működik, így a tésztát is összetartja és egységessé teszi. Tojás hiányában (vegán recept lévén) a levegős textúrát a csicseriborsó-konzerv leöntött leve, az aquafaba biztosítja, amit a tojásfehérjéhez hasonlóan habbá lehet verni. Érdemes tehát leszűrni és megőrizni a folyadékot, hiszen 2-3 napig eláll a hűtőben, és sokoldalúan felhasználható. Ez a hozzávaló kihagyható, azonban nem ajánlom, hiszen nélküle érezhetően összeesettebb és tömörebb lesz a tészta.

Fűszeres sütőtökkenyér

Sutotok kenyer 1

Hozzávalók 6 személyre

A fűszerkeverékhez:

  • 2 tk őrölt fahéj
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • 0.5 tk őrölt szerecsendió
  • 0.5 tk őrölt szegfűszeg
  • 0.25 tk szegfűbors

A sütihez:

  • 1 dl aquafaba
  • 60 ml zabital (vagy más növényi ital)
  • 1 ek almaecet
  • 250 g liszt
  • 0.5 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 0.5 tk
  • 150 g barna vagy kókuszvirágcukor
  • 80 ml növényi olaj (semleges ízű)
  • 425 g sütőtökpüré
  • 2 ek juharszirup
  • 1 ek vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

Keverjük a növényi italba az almaecetet, és pár percre tegyük félre, hogy író készüljön belőle.

Mérjük egy közepes tálba a lisztet, a cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a fűszerkeveréket, és keverjük el őket. 

Kézi mixer segítségével 1 percig habosítsuk az aquafabát (nem kell kemény hab legyen belőle). Adjuk hozzá az olajat, az írót, a sütőtökpürét, a juharszirupot és a vaníliát, és a mixerrel dolgozzuk homogén állagúvá őket. 

Jöhetnek a száraz hozzávalók is: egy szilikonspatula segítségével óvatosan keverjük a folyékony masszába a fűszeres lisztet, azonban amint a massza összeáll, hagyjuk abba (a tészta nem kell tökéletesen homogén legyen).

Öntsük a keveréket egy sütőpapírral kibélelt kalácsformába, és 175 fokra előmelegített sütőben, 55-60 perc alatt süssük készre. Sütés után 10 percig pihentessük a sütőformában, majd vegyük ki belőle, és további 15 percet várjunk, mielőtt felszeletelnénk.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon