Cukormentes banánkenyér: maradékmentő süti, ha túlérett a gyümölcs
Ha nálad is előfordul, hogy néhány banán túlérik, akkor eszedbe ne jusson kidobni: készíts belőlük finom és laktató süteményt!
A banánkenyér a világ egyik legegyszerűbb sütije, még a muffint is körülményesebb elkészíteni, hiszen azt formákba kell adagolni. Ezt az ínyencséget azonban csak összekavarod, és már mehet is a sütőbe.
Az érett banán ráadásul kitűnő cukor- és tojáspótló, egy kevés datolya hozzáadásával természetes, cukormentes nassolnivalót kapsz. Mivel a tésztája teljes kiőrlésű lisztből készül, nemcsak finom, de fitt és tápláló is ez a süti, amit nemcsak desszertként, de akár a reggeli kávéd mellé is csipegethetsz. A sütéshez egy 28x12 cm méretű sütőformát használtam.
Cukormentes banánkenyér
Hozzávalók 1 adaghoz
- 5 db érett banán
- 10 dkg magozott aszalt datolya
- 50 ml növényi ital (kókusz)
- 1 ek vaníliakivonat
- 2 ek kókuszolaj
- 20 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 2 marék dió (apróra darabolt)
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 tk őrölt fahéj
- 0.5 tk só
Elkészítés:
A datolyákat áztassuk be forró vízbe, és hagyjuk, hogy 15 perc alatt megpuhuljanak.
A banánokat, a puhára ázott datolyákat, a kókuszitalt, a vaníliakivonatot és a kókuszolajat egy turmix- vagy aprítógépben pürésítsük homogén állagúvá. Adjuk hozzá a száraz hozzávalókhoz, és alaposan keverjük össze.
Egyengessük a masszát egy sütőpapírral bélelt kalácssütő formába, és tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe. Süssük 50-60 percig, majd szeletelés előtt hagyjuk kihűlni.
Fotók: Getty Images
Olvasd el ezt is!