Tartalmas, immunerősítő leves: húsgombóc és sok zöldség gazdagítja
Az aranyló húsleves megszünteti a náthát, gyógyír testnek és léleknek. Érdemes a megszokott recept helyett húsgombóccal készítve is kipróbálni.
A magyar családok körében a húsleves hagyomány, kötelező a vasárnapi étkezőasztalon, de ünnepnapokon is öröm. Meghűléses betegségek esetén pedig áldás a szervezetnek, minden cseppje aranyat ér!
A húsleves sokféle húsból, csontból készülhet. Minden családnak megvan a maga tökéletes receptje, néha azonban nem árt kipróbálni valami újat. Most egy olyan receptet mutatunk, melyben gusztusos húsgombóc és sok-sok zöldség gazdagítja a fogást. A zöldségek terén nyugodtan lehetsz bőkezűbb, elfér még benne karfiol, zöldborsó vagy bármi más, amit jónak találsz. Ha még tartalmasabbra vennéd, tésztát is kínálhatsz a leveshez.
Húsgombócos leves
Hozzávalók 4 személyre
Leves:
- 40 dkg darált csirke- vagy pulykahús
- só és bors ízlés szerint
- 1 teáskanál Majoránna (opcionális)
- 1 darab tojás
- 4 evőkanál zsemlemorzsa
- kevés olaj
- 15 dkg krumpli
- 20 dkg sárgarépa
- 8 dkg fehérrépa
- 1 kis fej zellergumó
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 darab hegyes erős paprika
- 1 darab paradicsom
- víz szükség szerint
- 1 teáskanál gyömbér (frissen reszelve)
- 1 csokor petrezselyem
Opcionális fűszerek:
- 1 teáskanál kakukkfű
- szárított csípős paprika ízlés szerint
Elkészítés:
A darált húst keverjük egybe a sóval, borssal, majoránnával, tojással és zsemlemorzsával. Ezután a masszából formázzunk tetszés szerint gombócokat, majd abban a lábasban, amelyben a leves készül, pirítsuk körbe egy kevés olajon. A kész gombócokat szedjük tányérra és tegyük félre.
A zöldségeket (krumpli, sárgarépa, fehérrépa, zellergumó, hagyma, fokhagyma, hegyes erős paprika, paradicsom) tisztítsuk meg, majd daraboljuk fel tetszés szerint. Ezután dobjuk a fazékban maradt zsiradékra, amin a húsgombóc pirult. Forgassuk át és pirítsuk 5-8 percig, közben kevergessük és fűszerezzük sóval és borssal.
A pirult zöldségekre öntsünk annyi vizet, amennyi ellepi, adjuk hozzá a gyömbért, és főzzük addig, míg a zöldségek félpuhára főnek. Ezután a gombócokat tegyük a levesbe, és főzzük még alacsony láng felett 15-20 percig. Miközben fő a leves, kóstoljuk meg, ha szükséges, fűszerezzük sóval, borssal, és adhatunk hozzá kakukkfüvet vagy szárított csípős paprikát. Az utolsó percekben adjuk a leveshez a frissen aprított petrezselymet.
-
2024-04-20 11:08:01
-
2024-04-17 08:32:02
-
2024-04-16 09:32:02
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!