Tartalmas, immunerősítő leves: húsgombóc és sok zöldség gazdagítja

Immunerősítő húsleves cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Az aranyló húsleves megszünteti a náthát, gyógyír testnek és léleknek. Érdemes a megszokott recept helyett húsgombóccal készítve is kipróbálni.

A magyar családok körében a húsleves hagyomány, kötelező a vasárnapi étkezőasztalon, de ünnepnapokon is öröm. Meghűléses betegségek esetén pedig áldás a szervezetnek, minden cseppje aranyat ér!

A húsleves sokféle húsból, csontból készülhet. Minden családnak megvan a maga tökéletes receptje, néha azonban nem árt kipróbálni valami újat. Most egy olyan receptet mutatunk, melyben gusztusos húsgombóc és sok-sok zöldség gazdagítja a fogást. A zöldségek terén nyugodtan lehetsz bőkezűbb, elfér még benne karfiol, zöldborsó vagy bármi más, amit jónak találsz. Ha még tartalmasabbra vennéd, tésztát is kínálhatsz a leveshez.

Húsgombócos leves

Immunerősítő húsleves ct

Hozzávalók 4 személyre

Leves:

  • 40 dkg darált csirke- vagy pulykahús
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál Majoránna (opcionális)
  • 1 darab tojás
  • 4 evőkanál zsemlemorzsa
  • kevés olaj
  • 15 dkg krumpli
  • 20 dkg sárgarépa
  • 8 dkg fehérrépa
  • 1 kis fej zellergumó
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 darab hegyes erős paprika
  • 1 darab paradicsom
  • víz szükség szerint
  • 1 teáskanál gyömbér (frissen reszelve)
  • 1 csokor petrezselyem

Opcionális fűszerek:

  • 1 teáskanál kakukkfű
  • szárított csípős paprika ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A darált húst keverjük egybe a sóval, borssal, majoránnával, tojással és zsemlemorzsával. Ezután a masszából formázzunk tetszés szerint gombócokat, majd abban a lábasban, amelyben a leves készül, pirítsuk körbe egy kevés olajon. A kész gombócokat szedjük tányérra és tegyük félre.

A zöldségeket (krumpli, sárgarépa, fehérrépa, zellergumó, hagyma, fokhagyma, hegyes erős paprika, paradicsom) tisztítsuk meg, majd daraboljuk fel tetszés szerint. Ezután dobjuk a fazékban maradt zsiradékra, amin a húsgombóc pirult. Forgassuk át és pirítsuk 5-8 percig, közben kevergessük és fűszerezzük sóval és borssal.

A pirult zöldségekre öntsünk annyi vizet, amennyi ellepi, adjuk hozzá a gyömbért, és főzzük addig, míg a zöldségek félpuhára főnek. Ezután a gombócokat tegyük a levesbe, és főzzük még alacsony láng felett 15-20 percig. Miközben fő a leves, kóstoljuk meg, ha szükséges, fűszerezzük sóval, borssal, és adhatunk hozzá kakukkfüvet vagy szárított csípős paprikát. Az utolsó percekben adjuk a leveshez a frissen aprított petrezselymet.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük