
Isteni, omlós skót vajas keksz: kókuszosan is próbáld ki

A vajas tésztának hála nagyon omlós lesz a keksz, ráadásul az alaprecept könnyedén feldobható, például kókusszal.
A skót vajas kekszet csak szeretni lehet, hihetetlenül omlós, ráadásul elkészíteni sem nehéz. Az alábbi változatot kókusszal dobtuk fel, így még finomabb lett a klasszikus recept.
Ha igazi kókuszrajongó vagy, és minél intenzívebb ízekre vágysz, a kókuszreszeléket pirítsd meg száraz serpenyőben, mielőtt a tésztába kevered. Ebben az esetben vigyázz, várd meg, míg kihűl, mielőtt a vajas masszához adod.
Hogy igazán omlós legyen a kekszed, a fél szemed tartsd a sütőn, nem szabad túlsütni, különben könnyen kiszárad. Mikor az alja már halványbarna, készen van. A tepsin hagyd picit hűlni, mielőtt sütisdobozba tennéd, forrón még könnyen széteshet.
-
2023-08-30 09:36:00
-
2023-08-28 10:16:01
-
2023-07-14 09:36:01
Kókuszos skót vajas keksz

Hozzávalók 20 darabhoz
- 200 g vaj (puha)
- 80 g cukor
- 1 csomag bourbon vaníliás cukor
- 2 db tojás
- 200 g liszt
- 100 g kókuszreszelék
- 1 tk vaníliakivonat
Elkészítés:
A puha vajat és a cukrokat keverjük habosra egy tálban. Adjuk hozzá a tojásokat, keverjük bele. Szitáljuk bele a lisztet, forgassuk bele a kókuszreszelékkel és a vaníliakivonattal együtt.
Gyúrjuk egybe a tésztát: mikor összeállt egy gombóccá, sütőpapíron vagy enyhén lisztezett deszkán formázzunk belőle egy rudat. Csomagoljuk folpackba, majd tegyük a hűtőbe 30-60 percre.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Vágjuk a rudat kb. 1 centi vastag szeletekre.
Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, majd tegyük rá a kekszeket.
Toljuk őket a sütőbe 13-15 percre, míg az aljuk halványbarna színt nem kap.
Hagyjuk kihűlni, majd kínáljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!