Isteni, omlós skót vajas keksz: kókuszosan is próbáld ki

kokuszos-vajas-keksz
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A vajas tésztának hála nagyon omlós lesz a keksz, ráadásul az alaprecept könnyedén feldobható, például kókusszal.

A skót vajas kekszet csak szeretni lehet, hihetetlenül omlós, ráadásul elkészíteni sem nehéz. Az alábbi változatot kókusszal dobtuk fel, így még finomabb lett a klasszikus recept.

Ha igazi kókuszrajongó vagy, és minél intenzívebb ízekre vágysz, a kókuszreszeléket pirítsd meg száraz serpenyőben, mielőtt a tésztába kevered. Ebben az esetben vigyázz, várd meg, míg kihűl, mielőtt a vajas masszához adod. 

Hogy igazán omlós legyen a kekszed, a fél szemed tartsd a sütőn, nem szabad túlsütni, különben könnyen kiszárad. Mikor az alja már halványbarna, készen van. A tepsin hagyd picit hűlni, mielőtt sütisdobozba tennéd, forrón még könnyen széteshet.

Kókuszos skót vajas keksz

kokuszos-vajas-keksz2

Hozzávalók 20 darabhoz

  • 200 g vaj (puha)
  • 80 g cukor
  • 1 csomag bourbon vaníliás cukor
  • 2 db tojás
  • 200 g liszt
  • 100 g kókuszreszelék
  • 1 tk vaníliakivonat
Recept idők

Elkészítés:

A puha vajat és a cukrokat keverjük habosra egy tálban. Adjuk hozzá a tojásokat, keverjük bele. Szitáljuk bele a lisztet, forgassuk bele a kókuszreszelékkel és a vaníliakivonattal együtt.

Gyúrjuk egybe a tésztát: mikor összeállt egy gombóccá, sütőpapíron vagy enyhén lisztezett deszkán formázzunk belőle egy rudat. Csomagoljuk folpackba, majd tegyük a hűtőbe 30-60 percre.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Vágjuk a rudat kb. 1 centi vastag szeletekre.

Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, majd tegyük rá a kekszeket. 

Toljuk őket a sütőbe 13-15 percre, míg az aljuk halványbarna színt nem kap.

Hagyjuk kihűlni, majd kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük