A legfinomabb rántott gomba receptje: így marad rajta sütés közben a panír
A rántott gomba tökéletes hétvégi ebéd, amely akár köretként is működhet.
Ha változtatnál a szokásos menün, és az unalmas tészták helyett kipróbálnál valami újdonságot, akkor jó helyen jársz: megtudhatod, hogyan készíts álompuha gnocchit házilag.
A kiadós tésztafélét a gombán kívül ráadásul más feltéttel is kombinálhatod, hiszen a legtöbb ragu, legyen az zöldséges vagy húsos, jól fog neki állni. Mielőtt azonban összekevered a szósszal, mindenképp pirítsd pár percig forró olajban, hogy kellemes aranybarna árnyalatot kapjon.
Egy tálban keverjük össze az összetört, kihűlt főtt krumplit, a lisztet, a sót, a borsot és az olívaolajat.
Gyúrjuk a keveréket összeálló tésztává, majd borítsuk egy lisztezett felületre.
Osszuk 4 egyenlő részre, majd mindegyiket sodorjuk hosszú, kolbász formájú rúddá kb. 2 cm vastagságban. Egy éles késsel vágjuk őket 2 cm-es darabokra.
Hagyhatjuk őket ebben a formában is, de lehetünk kreatívak is, és egy villa segítségével formázhatjuk őket. Ezután tegyük őket félre.
Készítsük el a szószt: egy kevés olajjal hevítsünk fel egy serpenyőt, majd pirítsuk benne 4-5 percig az apróra vágott hagymát, a fokhagymát és a feldarabolt gombát. Adjuk hozzá a tárkonyt, a sót, a borsot és chilit, és öntsük hozzá a bort is. Pároljuk a hozzávalókat 3 percig, majd ha az alkohol már elpárolgott, adjuk hozzá a főzőkrémet.
Alacsony hőfokon főzzük őket 2-3 percig, amíg a szósz enyhén besűrűsödik, majd vegyük le a tűzről.
A gnocchit tegyük forrásban lévő vízbe, és 3-4 perc alatt főzzük készre. Ha sietünk, leszűrés után azonnal a szószhoz adhatjuk őket, azonban az extra ízekért forró olajon is megpiríthatjuk őket.
Friss tárkonyszórással tálaljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu