A legjobb dolog, ami szőlővel történhet: grillezd meg az édes gyümölcsöt

grillezettszőlő
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Balzsamecetes pácban, grillen sütve újjászületik a szőlő, a jól ismert gyümölcs egészen más arcát mutatja meg.

Bár a gyümölcsöket sokkal gyakrabban használjuk desszertek kiegészítőjeként, sós ízekkel kombinálva is érdemes kipróbálni őket. Az alma, a körte, a szilva, a szőlő mind jól passzolnak húsok mellé, de sajttal is ajánlott párba állítani őket. 

A szőlő tökéletes alap, ráadásul ha meggrillezed, még intenzívebb, mélyebb, összetettebb íze lesz. Sütés előtt érdemes valamilyen pácba forgatni, a balzsamecet, a fokhagyma nagyon jól áll neki, ahogyan a zöldfűszerek is. Hogy picit karamellizálódjon is a külseje, egy icipici cukor is mehet a marinádba.

A grillezett szőlőt valamilyen friss sajttal kínáld, lehet ez mozzarella, de burratával is isteni, illetve a bazsalikom se hiányozzon róla. 

Grillezett szőlő

grillezettszőlő2

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 2 fürt piros szőlő (nagy szemű)
  • 2 ek balzsamecet
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tk barna cukor
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 darab friss mozzarella/burrata
  • ízlés szerint bazsalikom
Recept idők

Elkészítés:

Szedjük le a szőlőszemeket a fürtről, öblítsük át.

Keverjük össze egy kis tálkában a balzsamecetet, a lereszelt fokhagymagerezdet, a cukrot, egy kevés sót és borsot. Forgassuk a pácba a szőlőszemeket, hagyjuk benne állni 30 percig.

Utána húzzuk nyársra a szőlőszemeket. A pácot ne öntsük ki, tegyük félre.

Süssük a nyársakat oldalanként 2-2 percig a forró grillen, míg kívülről szépen megpirul a szőlő.

A friss sajttal és bazsalikomlevelekkel tálaljuk, és öntsük nyakon a megmaradt páclével.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük