Elképesztően finom, habos-almás sütemény – Vaníliakrém és csokimáz koronázza meg
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A habos-almás sütemény olyan, mint egy felturbózott krémes, a tészta és a krém között almaszeletek bújnak meg, az első harapásnál szerelem lesz.
Almás süteményekkel nehéz mellényúlni, bármi is készüljön az őszi gyümölcsből, nem fog csalódást okozni. A családi receptes füzetünkben megbújik egy kincs habos-almás név alatt, amit más családoknál almás krémes néven emlegetnek, de ennek egy picit más az elkészítése. A fő különbség a tésztában van, nálunk csak egyszínűre készül, de ha kicsit cifrázni szeretnél a recepten, akkor a bekevert tésztát szét lehet választani, az egyik részt fehéren hagyni, a másikba kakaót keverni.
Mielőtt az almák sütőpapírra kerülnének, mindenféleképp vegyenek citromos fürdőt, ezt a mozzanatot nem érdemes kihagyni, mivel az almák nagyon gyorsan barnulásnak indulnak, a citrom pedig megakadályozza ezt a folyamatot. Szeletelés előtt érdemes 3-4 órát várni, a maradék sütit pedig hűtőben kell tárolni, napok múlva is isteni lesz.
Habos-almás sütemény
Hozzávalók 6 személyre
A töltelékhez:
- 1 kilogramm alma
- 1 darab citrom (leve)
A tésztához:
- 8 darab tojás
- 18 dekagramm cukor
- 3 evőkanál víz
- 20 dekagramm liszt
- 1 csomag sütőpor
A krémhez:
- 2 csomag vaníliás puding
- 5 deciliter tej
- 20 dekagramm vaj
- 18 dekagramm cukor
A tetejére:
- 1 tábla csoki (tej vagy ét)
Elkészítés:
A tepsit béleljük ki sütőpapírral.
Az almákat pucoljuk meg, a csumájukat távolítsuk el. Vágjuk ujjnyi vastag szeletekre, helyezzük a szeleteket tálba, majd forgassuk egybe a kifacsart citrom levével.
Az almaszeleteket fektessük a sütőpapírra.
A lisztet a sütőporral forgassuk egybe.
A tojásokat válasszuk szét, a sárgáját a cukor felével keverjük habosra, majd a vizet is keverjük bele. A tojásfehérjét a maradék cukorral verjük habbá, majd óvatosan forgassuk egybe a tojássárgájás keverékkel, utána a lisztes keveréket is forgassuk hozzá.
A masszát simítsuk a sütőpapírra fektetett almákra, majd toljuk 160 fokos előmelegített sütőbe 35-45 percre.
A pudingporból és a tejből főzzünk pudingot (a vásárolt pudingporon rajta lesz minden utasítás).
A vajat keverjük habosra a cukorral, majd a kihűlt vaníliás pudinggal keverjük egybe.
A megsült almás tésztát borítsuk tálcára úgy, hogy a tészta tetejét enyhén szórjuk meg liszttel, helyezzük rá a tálcát, erősen fogjuk meg a tálcát és a tepsit, majd óvatos, de határozott mozdulattal a tepsit fordítsuk meg. A sütőpapírt húzzuk le a tetejéről. A tálcán a tészta lesz alul, az alma pedig felül (úgy fog kinézni, mint a fordított almás sütemény).
A sütemény tetejére simítsuk rá a vaníliás pudingból készült krémet, majd vízgőz felett felolvasztott csokit kenjünk a krém tetejére.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors