Pihe-puha szendvicskenyér házilag – Ne a bolti csomagoltat vedd
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Egyetemista koromban szinte csak előrecsomagolt kenyeret vettem, részben praktikus, részben anyagi megfontolásból.
A szendvicskenyér igazi megmentő volt egy időben, sokáig elállt, és ha betettem a sütőbe, egész finom melegszendvicseket tudtam belőle készíteni. Néha csak megpirítottam és tojást sütöttem hozzá. Nem néztem az összetevőit, de az tény, hogy gyanúsan sokáig megőrizte a frissességét. Ami miatt verhetetlen volt, az a puhasága.
Szerencsére otthon is el lehet készíteni, azoknak érdemes, akik erre az élményre vágynak csak éppen tartósítószerek nélkül.
Házi szendvicskenyér
Hozzávalók 6 adaghoz
- 500 gramm liszt
- 150 milliliter tej
- 60 gramm vaj
- 25 gramm élesztő
- 100 milliliter víz (langyos)
- 15 gramm maláta (elhagyható)
- 10 gramm só
Elkészítés:
Az élesztőt morzsoljuk bele a vízbe, és hagyjuk, hogy feloldódjon. Egy tálba öntsük bele a lisztet, a malátát, majd öntsük bele az élesztős vizet és a tejet is, alaposan gyúrjuk össze. Közben adjunk hozzá puha vajat, addig dolgozzuk össze, míg teljesen egynemű nem lesz. A végén adjuk hozzá a sót.
Addig gyúrjuk a tésztát, amíg elválik a tál szélétől. Ekkor tegyük egy lisztezett felületre. Készítsünk belőle labdát, majd tegyük egy tálba. Takarjuk le, és hagyjuk kelni másfél órát. Ha megkelt, olajozzuk meg és nyújtsuk hosszúkás formára, majd tegyük bele egy téglatest alakú tepsibe, majd tegyünk rá tetőt. Amikor a tészta a tepsi tetejét eléri, melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
Süssük a kenyeret 40 percig. Ha megsült, vegyük le a tetőt, hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük fel.
Fotó: Getty Images