Kefires bundában sült gomba: eteti magát, olyan finom
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Rántva nem csak a hús finom, a zöldségeknek is jól áll a ropogós panír, főleg a gombának, ha azonban kipróbálnál valami újat, kefires masszába mártsd a kalapokat.
A kefir kiváló reggeli ital, egészséges, sütni és főzni is lehet vele. A frissensülteknek nagyon jól áll a kefires bunda, úgyhogy ebből kiindulva zöldséggel is leteszteltem, milyen, ha a tejtermék öleli körbe az egyik legkedveltebb alapanyagot, a gombát.
Nálunk a rántott gomba nagy kedvenc, mellé mindig tartármártást szoktam kínálni. A múltkor azonban arra gondoltam, mi lenne, ha új ruhában sülne pirosra. Mivel a kefires hús továbbra is hatalmas kedvenc nálunk, fogtam és a gombát is abba a masszába forgattam. Két módszert is kipróbáltam, mindkettő jó, az egyik kicsit kényelmesebb, de vastagabb lesz a bunda, a másik okoz némi fejfájást, a végeredmény azonban még finomabb lesz.
Mindent egybe, vagy mégse?
Először két tányért készítettem magam elé, az egyikbe lisztet tettem, a másikba a kefirt és a többi alapanyagot a gomba kivételével. A kalapokat először lisztbe forgattam, onnan a kefires masszába kerültek, majd a forró olajban megsütöttem őket. Ez a macerásabb verzió, kicsit nehezebben sül a gomba, óvatosan kell fordítani, hogy a bunda rajta maradjon, viszont a végeredményre nem lehet panasz.
A másik adagnál mindent egybekevertem, a lisztből csupán annyit adagoltam, amennyi egy hagyományos palacsintatészta kialakításához szükséges. Ezután csak bele kellett dobálnom a gombákat a masszába, majd alaposan megforgatni őket, hogy mindenhol bevonja őket a bunda, majd jöhetett is a sütés. Ez az egyszerűbb verzió, igaz, a bunda valamivel vastagabb lesz a gombán: azonban mindkét esetben vigyázni kell, óvatosan kell megfordítani a gombát, hogy a massza a zöldségen maradjon, illetve a kezünk se szerezzen égési sérülést.
Kefires bundában sült gomba
Hozzávalók 4 személyre
- 500 gramm gomba
- 380 milliliter kefir
- só és bors ízlés szerint
- 1 teáskanál füstölt pirospaprika
- 1 darab tojás
- 1 bögre finomliszt
- olaj szükség szerint
Elkészítés:
A gombát tisztítsuk meg.
A lisztet öntsük tányérra.
Egy másik tálban üssük fel a tojást, tegyük hozzá a fűszereket és a kefirt.
A gombát először a lisztbe forgassuk bele, majd a kefirbe, utána forró olajban mindkét oldalán süssük aranybarnára a gombafejet.
Kínáljunk a gomba mellé krumplipürét, mártogatóst vagy főzeléket.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors