Húsmentes, de isteni: kölesfasírt, ami pompás feltét is lehet
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Régen a kölesről a madáreledel jutott az eszembe, és valljuk be, nem ez a legnépszerűbb ételünk. Pedig érdemes adni egy esélyt ennek a gabonának és beiktatni az étrendünkbe, mert elképesztően egészséges.
A kölesnek nincs íze, így sokféle gabona helyettesítésére használható. Bármilyen rizsalapú ételt készíthetünk belőle, legyen az rizottó, esetleg édes vagy sós köleskása. Fasírtba vagy töltelékként is használható.
Főzés előtt a kölest többször öblítsük le és mossuk át. Miután megmostuk, öntsünk rá háromszoros mennyiségű vizet, és letakarva 20 percig főzzük.
Szuper egészséges
A köles egynyári fűféle, amelynek a magja nagyon könnyen emészthető, magas rosttartalmú. Az egyik leggazdagabb magnéziumforrás, de B-vitamint is tartalmaz. Ha rendszeresen esszük, szebbé, rugalmasabbá teszi a bőrt, erősíti a hajat és a körmöket is. Nagy mennyiségben tartalmaz káliumot, így fogyasztása szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet. Ha erőtlennek, fáradtnak érezzük magunkat, egy tál köles segíthet. Ha rosszkedvünk van, akkor is érdemes enni belőle, mert egy olyan esszenciális aminosavat - triptofánt - tartalmaz, amely segíti a szerotonin, vagyis az örömhormon termelődését.
Kölesfasírt
Hozzávalók 4 adaghoz
- 150 gramm köles (hántolt)
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 3 evőkanál zabpehelyliszt
- 3 darab tojás
- 1 teáskanál só
- ízlés szerint bors
- 2 kávéskanál majoranna
- 2 evőkanál étolaj
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Formáljunk belőle gombócokat, kicsit lapogassuk le. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, tegyük rá a fasírtokat. Fél óra alatt süssük meg.
Fotó: Getty Images