Így készül az olaszok kedvenc desszertje, a cannoli: a rudakat előző nap is kisütheted
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A híres desszert roppant egyszerűen készül; szülőföldjén, Olaszországban készen is beszerezhető a ropogós tésztaroló, amit ricottás krémmel szokás megtölteni.
A cannolitól nem kell megijedni, nagyon egyszerű a készítése, de mielőtt nekiállnál, nézd meg a konyhai eszközeidet, mert szükséged lesz habtekercsre, más néven sajtrolóformára - erre kell rátekerni a tésztát, majd kisütni bő olajban. A tésztarudak előre is legyárthatóak, az viszont nagyon fontos, hogy csak tálalás előtt töltsd be őket, mert csak így lehet a tészta ropogós textúráját megőrizni.
A töltelék nagyon egyszerű, minimalista, habosra kevert ricotta kerül a roládba, de könnyedén fel lehet turbózni a krémet. Gyakori, hogy kandírozott citrushéjat forgatnak bele, vagy egy kis narancsvirágvízzel, esetleg mandulalikőrrel bolondítják meg. A krémmel töltött rolád végeibe félbevágott koktélcseresznyét vagy kandírozott gyümölcsöt szoktak tenni, esetleg durvára darabolt pisztáciát vagy csokireszeléket szórnak rá.
Krémes cannoli rudak
Hozzávalók 12 darabhoz
Tészta:
- 15 dekagramm liszt
- 2.5 dekagramm cukor
- 1 teáskanál méz
- 2 dekagramm vaj
- 1 darab tojás
- olaj a sütéshez
Töltelék:
- 25 dekagramm ricotta
- 5 dekagramm cukor
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
A lisztből, cukorból, mézből, vajból és a tojásból kezdjünk el tésztát gyúrni, majd enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra. Egy pohár vagy egy müzlis tálka segítségével szaggassuk ki a tésztát, a lényeg, hogy olyan méretű legyen a tésztakör, hogy körbeérje a sajtrolós formát, amin készre sül.
A tésztaköröket tekerjük rá jó szorosan a formára, majd rögzítsük, utána forró olajban pár másodperc alatt süssük készre, amint színt kap a tészta, vegyük ki papírtörlőre, hogy az olaj lecsepegjen róla.
A ricottát keverjük habosra a cukorral és a vaníliakivonattal, majd adagoljuk habzsákba a krémet, töltsük a rudakba. A cannolit tálalásnál hintsük meg porcukorral.
Fotó: Getty Images