Sűrű és savanykás krumplileves kolbászkarikákkal: egyszerű, mégis nagyon finom
A kolbászkarikákkal főtt krumplileves annyira tartalmas, hogy utána már legfeljebb valamilyen könnyű második fogást kívánsz.
Mindig örömmel fedezem fel a régi, már-már elfeledett recepteket, melyeket még a mamák és a dédik készítettek a családi ebédek alkalmával. Eme kincsek sok esetben alig valamiből készültek, ám a szerénységük ellenére feledhetetlen ízzel bírtak. Szeretem felfedezni az ilyen recepteket, örömmel próbálom ki őket, így utazva az időben. Mert hát legyünk őszinték, ma már inkább alakbarát és technikásabb fogások kerülnek terítékre, míg szépkorú szüleink inkább az egyszerűség hívei voltak.
A mamám régi receptjei közt sok olyan kincs bújik meg, mely tényleg kevés hozzávalóból készül. Az egyik ilyen a kukoricagombóc-leves, melyet még sosem ettem, hát eljött az ideje, hogy kipróbáljam. A leves elkészítése nem nehéz, a szalonnától ízletes, a gombócok pedig testesebbé teszik. Azt is mondhatnánk, ez egy spórolós étel a mai árak mellett. Ha te is szereted az ilyen régi recepteket, akkor feltétlen próbáld ki!
A tojásokat üssük fel, adjuk hozzá az olvasztott vajat és a sót, majd a kukoricalisztet is dolgozzuk hozzá. A masszát takarjuk le, és hagyjuk állni 10-15 percet.
Míg a gombócnak való massza pihen, a szalonnát kockázzuk apróra, és zsírján pirítsuk le (ha szükségesnek ítéljük, kevés olajat öntsünk a szalonna alá.) Amikor a szalonna szépen megpirult, keverjük hozzá a finomra vágott hagymát, és dinszteljük 4-5 percig, közben kevergessük. Ezután a pirospaprikát is keverjük hozzá, majd öntsük fel vízzel.
A levest fűszerezzük sóval és borssal, főzzük 15-20 percig, majd vizes kézzel vagy kanál segítségével szaggassuk bele a gombócokat. A levest főzzük még 15-20 percig, míg a gombócok megpuhulnak. Utolsó mozzanatként adjuk hozzá a finomra vágott petrezselymet.
A leves mellé kínálhatunk kenyeret, és tejföllel is meglocsolhatjuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
@sobors.hu