Kiadós, húsmentes tojásfasírt: sütőben vagy olajban is elkészítheted
Ha valami húsmentes, mégis laktató fogásra vágysz, a tojásfasírt a legjobb választás.
A tojásleves megosztó étel. Sokan szeretik, de talán még többen viszolyognak tőle. Az étel iránt érzett ellenszenv a menzás időkre vezethető vissza. Tény, hogy nem ez az étel volt (talán még most is így van) az iskolai menü fénypontja, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne jól elkészíteni. A tojásleves az ázsiai konyhában is ismert, igaz, ott teljesen máshogy készítik, de máris egy jó bizonyíték arra, hogy igenis lehet ízletes.
A hazai tojásleves is lehet elsőrangú, a nagymamák elképesztően jól készítik. A titok a hagyma dinsztelésében és a bátor fűszerezésben rejlik. A tojáslevesben elférnek a fűszerek, a köményes változatban babérlevélnek és ecetnek is jusson hely, utóbbitól kellemesen savanykás lesz. Más ízesítőket is használhatsz, például fokhagymát vagy csípős paprikát.
A tojást egyszerűen belecsurgathatod, ahogy a receptben is írjuk, vagy engedd bele egészben. Ezt úgy tudod megtenni, hogy a tojást merőkanálba ütöd, majd egyesével beleteszed a levesbe. Ám mielőtt a merőkanalat kivennéd, 2-3 percig hagyd benne a tojást, csak utána engedd szabadjára.
A vöröshagymát vágjuk finomra, majd dobjuk rá a forró olajra a cukorral együtt. Kevergetve, 2-3 percig pirítsuk, ez alatt az idő alatt a hagyma üveges lesz, kicsit megkaramellizálódik.
A hagymához keverjük hozzá a pirospaprikát, majd öntsük fel a vízzel.
A levest fűszerezzük babérlevéllel, őrölt köménnyel, sóval és borssal.
A tojásokat üssük tányérba, és verjük fel, utána csorgassuk a levesbe, és az ecetet is adjuk hozzá. A levest főzzük 2-3 percig, ha szeretnénk, friss petrezselyemmel szórjuk meg.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu