Filléres tojásleves úgy, ahogy a mama is készítette: szerény, de isteni

Nyomtatás
tlcover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

A menzás évekre gondolva, a tojásleves nem ébreszt jó emlékeket az emberben, pedig igenis lehet finom. Mutatjuk a nagyi receptjét, mely garantáltan megváltoztatja a véleményedet.

A tojásleves megosztó étel. Sokan szeretik, de talán még többen viszolyognak tőle. Az étel iránt érzett ellenszenv a menzás időkre vezethető vissza. Tény, hogy nem ez az étel volt (talán még most is így van) az iskolai menü fénypontja, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne jól elkészíteni. A tojásleves az ázsiai konyhában is ismert, igaz, ott teljesen máshogy készítik, de máris egy jó bizonyíték arra, hogy igenis lehet ízletes.

A hazai tojásleves is lehet elsőrangú, a nagymamák elképesztően jól készítik. A titok a hagyma dinsztelésében és a bátor fűszerezésben rejlik. A tojáslevesben elférnek a fűszerek, a köményes változatban babérlevélnek és ecetnek is jusson hely, utóbbitól kellemesen savanykás lesz. Más ízesítőket is használhatsz, például fokhagymát vagy csípős paprikát.

Így tedd a tojást a levesbe

A tojást egyszerűen belecsurgathatod, ahogy a receptben is írjuk, vagy engedd bele egészben. Ezt úgy tudod megtenni, hogy a tojást merőkanálba ütöd, majd egyesével beleteszed a levesbe. Ám mielőtt a merőkanalat kivennéd, 2-3 percig hagyd benne a tojást, csak utána engedd szabadjára.

Mamaféle tojásleves

tlct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 fej vöröshagyma
  • kevés olaj
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 1 l víz
  • 2 darab babérlevél
  • 0.5 teáskanál őrölt kömény
  • só és bors ízlés szerint
  • 5 darab tojás
  • 1 evőkanál ecet
  • 1 csokor petrezselyem (opcionális)
Recept idők

Elkészítés:

A vöröshagymát vágjuk finomra, majd dobjuk rá a forró olajra a cukorral együtt. Kevergetve, 2-3 percig pirítsuk, ez alatt az idő alatt a hagyma üveges lesz, kicsit megkaramellizálódik.

A hagymához keverjük hozzá a pirospaprikát, majd öntsük fel a vízzel.

A levest fűszerezzük babérlevéllel, őrölt köménnyel, sóval és borssal.

A tojásokat üssük tányérba, és verjük fel, utána csorgassuk a levesbe, és az ecetet is adjuk hozzá. A levest főzzük 2-3 percig, ha szeretnénk, friss petrezselyemmel szórjuk meg. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon