Ez a légies, remegős omlett titka – Néhány alapanyagból előkelő villásreggeli készül
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A világ legnépszerűbb reggelijei tojásból készülnek, gondolok a klasszikus tojásrántottára, tükörtojásra vagy éppen a főtt tojásra.
A fehérjében gazdag, serpenyőben készült tojásos fogásokat mindig újra lehet gondolni. Az Amerikában népszerű villásreggelit, az omlettet légies, nagyon remegős változatban is elkészíthetjük, így olyan lesz, mintha felhőbe harapnánk.
A légies állag titka
Ahhoz, hogy nagyon remegős omlettet készítsünk, első lépésben szét kell választanunk a tojásokat, fontos, hogy mindig több fehérjével dolgozzunk. A tojásfehérjéből közepesen kemény habot verünk, a sárgáját pedig krémes állagúra keverjük, csak utána vegyítjük egybe a tojásokat, ügyelve arra, hogy a habszerű állag megmaradjon. Az is fontos, hogy a sütésnél csak az egyik oldalát süssük meg a tojásnak, és mielőtt a fedő rákerülne a serpenyőre, spatula segítségével nyúljunk alá, emeljük meg a tojást, így levegőt juttatunk az omlett alá.
Légies, remegős omlett
Hozzávalók 1 darabhoz
- 5 darab tojásfehérje
- 3 darab tojássárgája
- 2 teáskanál vaj
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
Először is mossuk meg a tojásokat, majd válasszuk szét őket, az egyik edényben 5 tojásfehérje, a másikban 3 tojássárgája legyen.
A tojássárgáját addig keverjük, amíg krémes, világos színűvé nem válik.
A tojásfehérjéből közepesen kemény habot verünk, majd óvatosan belekeverjük a tojássárgáját.
A serpenyőt közepes lángra tesszük, 1 teáskanál vajat felolvasztunk benne, majd a tojásos keveréket beleöntjük, spatula segítségével óvatos mozdulatokkal alányúlunk, ha szükségesnek érezzük, még 1 teáskanál vajat tehetünk az omlett alá, a tetejét sóval, borssal ízesítjük.
Fedő alatt 5 perc alatt megsütjük az omlettet, tálalásnál félbehajtjuk, a tetejét finomra vágott metélőhagymával vagy petrezselyemmel szórhatjuk meg.
Fotó: Getty Images