Mexikói rakottas babbal, salsával és sajttal rétegezve: tortillalap az alapja
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A csípős jalapeno paprikának, a lime-nak és a friss koriandernek hála pár óra erejéig a konyhádba varázsolhatod Mexikót.
A rakottas fogásokat nem csak mi, magyarok szeretjük, és bár nincs párja a rakott kelnek vagy krumplinak, a mexikói konyha receptjét is érdemes kipróbálni. Az alappal szinte semmi munkád nem lesz, ugyanis tortillalapok közé kerül a ragu, amely babból és salsából áll.
Ha több időd van, a tortillát is elkészítheted házilag, de boltival is tökéletes lesz, akár sima búzaliszteset is használhatsz. A salsának viszont érdemes nekiállni otthon, pár perc elkészíteni, csak mindent aprítógépbe kell dobni.
Mivel a paradicsom sok levet enged, hogy kevésbé legyen vizes, főzd a ragut 15-20 percig közepes lángon, mielőtt a tésztalapok közé töltenéd: ennyi idő alatt épp elfő annyi folyadék, hogy sűrű szószt kapj.
Mexikói rakottas
Hozzávalók 6 személyre
Rakottas:
- 800 gramm vörös bab (konzerv)
- 1 teáskanál római kömény
- ízlés szerint só, bors
- 4 lap tortilla (25 cm-es)
- 200 gramm cheddar sajt
Salsa:
- 6 darab paradicsom
- 1 csokor koriander
- 1 kisebb fej lilahagyma
- 0.5 darab jalapeno
- 1 evőkanál limelé
- 2 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
Készítsük el a salsát: a paradicsomok alját vágjuk be keresztben, majd öntsük fel őket forrásban lévő vízzel. Hagyjuk őket állni 1-2 percig, öntsük le róluk a vizet, majd hámozzuk meg őket. Vágjuk őket félbe.
A jalapeno előkészítéséhez húzzunk kesztyűt: vágjuk félbe a paprikát, szedjük ki a magjait, majd a felét daraboljuk össze. Aki szereti a csípős ízeket, az egészet is beleteheti. A hagymát, fokhagymát pucoljuk meg, vágjuk négybe. A lime-nak facsarjuk ki a levét, a koriandert aprítsuk össze.
Tegyük a salsa hozzávalóit aprítógépbe - a koriander kivételével -, majd dolgozzuk egybe az alapanyagokat. Nem kell teljesen pépesre aprítani, akkor az igazi, ha picit még darabos marad.
A salsát öntsük egy lábasba, keverjük bele a leszűrt babot, majd kapcsoljuk fel alatta a lángot. Mikor forr, sózzuk, borsozzuk, római köménnyel ízesítsük. Főzzük 15-20 percig közepes lángon, míg a lé egy része el nem párolog, be nem sűrűsödik a szósz. Ha kész, keverjük bele a koriandert, kapcsoljuk le alatta a lángot.
Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
A sajtot reszeljük le.
Enyhén kenjünk ki olajjal egy 23x23 centis jénait. Tegyünk bele egy tortillalapot, majd oszlassuk el rajta a babos ragu és a sajt egynegyedét. Ezt addig ismételjük, míg el nem fogynak az alapanyagok. Az étel tetejét raguval és sajttal zárjuk.
Toljuk a rakottast a sütőbe 20 percre, míg a sajt aranybarna nem lesz. Hűs tejföllel kínáljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors