Mutatós és nagyon finom francia almatorta fényes tetővel – Hogy marad ropogós a süti tésztája?

fatcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A látványos sütemény alapja vékony, ropogósra sült omlós tészta, amelyen mandulakrém terül el, a töltelék tetejét pedig alma koronázza meg.

A francia süteményekre jellemző, hogy nagyon mutatósak, már a látványuktól megjön az ember étvágya. Az édes finomságokat szeretik gyümölcsökkel kombinálni, az egyik nagy kedvencük az almatorta, de ez most nem a fordított változat.

A francia gyümölcsös desszertek hallatán mindenkinek rögtön a Tarte Tatin ugrik be, pedig klasszikus omlós tésztát is szoktak gyümölccsel gazdagítani. Az almás verzió különlegessége, hogy a gyümölcs alatt mandulás krém lapul.

A tészta akkor lesz igazán finom, ha ropogósra sül, fontos a gyorsaság, nem szabad túlgyúrni a tésztát, illetve 30 percre mindenféleképpen hűtőbe kell tenni pihenni. A franciák fényes tetővel szokták kínálni az almatortát, ezért baracklekvárral kenik át a süti tetejét. Ez akár el is hagyható, de nem érdemes, mivel sokkal szebb és finomabb lesz az elegáns desszert.

Francia almatorta

fatct

Hozzávalók 6 személyre

Tészta:

  • 10 dekagramm liszt
  • 5 dekagramm cukor
  • 5 dekagramm vaj
  • 1 darab tojássárgája
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • kevés hideg víz
  • vaj a forma kikenéséhez

Krém:

  • 3 evőkanál porcukor
  • 3 dekagramm vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 darab tojássárgája
  • 4 evőkanál darált mandula

Tetejére:

  • 50 dekagramm alma
  • 1 darab citrom (leve)
  • 5 evőkanál baracklekvár
Recept idők

Elkészítés:

A tészta:

A lisztet szitáljuk tálba, majd adjuk hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot, morzsoljuk bele a vajat, utána tegyük bele a tojássárgáját. Annyi vízzel, amennyi szükséges, gyúrjunk rugalmas tésztát. A kész tésztát folpackba csomagolva, 30 percre tegyük a hűtőszekrénybe pihenni.

A tészta sütése előtt a sütőt melegítsük elő 180 fokra.

A pihent tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki a forma méretének (ajánlott: 24 centiméter átmérőjű) megfelelően. A formát vajazzuk ki és helyezzük bele a tésztát úgy, hogy pereme is legyen. A tésztát 15-20 percig süssük, majd hagyjuk teljesen kihűlni.

A krém:

A vajat keverjük habosra a cukorral és a vaníliás cukorral együtt, utána a tojássárgáját és a mandulát is forgassuk bele.

Az elkészült krémet simítsuk a kihűlt tésztára.

A tetejére:

Az almát hámozzuk meg, csumázzuk ki és vágjuk fel vékony szeletekre. A szeleteket helyezzük tálba, csorgassuk rá a citrom levét, keverjük egybe, majd a mandulakrém tetejére körkörösen fektessük rá a szeleteket és toljuk vissza a sütőbe 15-25 percre. 

A lekvárt kanalazzuk lábasba és olvasszuk fel - ha túl sűrű lenne, kevés vízzel lehet hígítani. A kihűlt torta tetejét, az almákat kenjük meg ecset segítségével a lekvárral, így sokkal fényesebb lesz a sütemény és nem fog kiszáradni. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük