Házi, vaníliás tejpuding: villámgyorsan elkészül - Gluténmentes
Ha nincs sok időd a desszert készítésére, a krémes, illatos, török tejpudingot akkor is össze tudod dobni.
Hagyományosan, pisztáciával és dióval készülő török édességet süthetsz könnyen elérhető hozzávalók felhasználásával. A recept nagyon egyszerű, és különösebb konyhai jártasságot sem igényel, mégis mindenkinek eláll majd a szava, ha felszolgálod egy vendégségben.
Fontos, hogy az alsó és a fedő rétegeknek több réteslapot kell tartalmazniuk, mint a középsőknek, ezért azokra 6-8 lapot számolj. Laktózmentes süteményért a vajat vegán vajhelyettesítővel vagy margarinnal helyettesítsd.
Egy kb. 22x33 cm-es sütőformát kenjünk ki bőségesen vajhelyettesítővel, majd helyezzünk az aljára két réteslapot, és azokat is kenjük meg. Ismételjük meg a folyamatot még 3 alkalommal, hogy összesen 8 darab lap pihenjen egymáson.
Szórjunk két evőkanálnyi darált magot a lapra, majd helyezzünk rá újabb 2 réteslapot, és kenjük meg az olvasztott vajhelyettesítővel. Addig ismételjük a folyamatot, amíg a végére már csak 6 réteslap marad.
Helyezzük azokat is a desszert tetejére, minden másodikat bekenve, így a legfelsőt is. Egy éles késsel vágjunk tetszőleges formákat a lapokba: lehet négyzet, téglalap, háromszög vagy rombusz alakzat is.
Tegyük a tepsit 175 fokra előmelegített sütőbe, és süssük a baklavát 45 percig, vagy addig, amíg a teteje aranybarnára pirul.
Amíg a baklava sül, készítsük el a szirupot: egy kisebb edényben forraljuk össze a vizet és a cukrot, majd adjuk hozzá a mézet, a fahéjat, a rózsavízkivonatot (ha használunk) és a vaníliakivonatot, és alacsony hőfokon főzzük őket 15-20 percig.
Ha a baklava megsült, egyenletesen öntsük a tetejére a szirupot. Finomra darabolt magvakkal megszórva kínáljuk.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu