Mézes, diós, réteges ez a görög sütemény, vagyis a baklava

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ropogós tésztalapok, diós töltelék, mézes szirup - baklavát készíteni nem olyan nehéz, mint gondolnánk. Lehet, hogy picit pepecselős munka, de meghálálja a ráfordított időt.

Ráadásul, ha otthon készítjük el, nem lesz ehetetlenül édes, mint a bolti változatok. Természetesen, mielőtt bárki azt hinné, ez sem egy cukormentes vagy diétás recept, bőven van benne méz és cukor is, de a tésztalapok közé csak natúr dió, vaj és egy kis fahéj kerül. A szirup édesíti meg a süteményt, amikor beivódik a rétegek közé. 

Nem mindegy, milyen a tészta

A baklava alapját a réteslapok adják, amelyeket nem szabad leveles tésztával helyettesíteni. Utóbbi felpuffad a sütőben, levegős lesz, de most nem erre van szükségünk: a lapokból sok és vékony rétegnek kell egymásra kerülnie.

A baklavakészítés olyan, mintha lasagne-t sütnénk: rétegezni kell a lapokat, csak nem bolognai raguval, hanem vajjal és dióval. Minden egyes tésztát meg kell kenni olvasztott vajjal, majd minden 2. lap után jön egy adag dió. Kivéve a sütemény alján és tetején: oda 4-4 tésztalap kerül, hogy ne essen szét a baklavánk. 

Változatok baklavára

A baklavába többféle csonthéjas kerülhet, általában dió, pisztácia vagy mandula alkotja. A görög változat vagy csak az egyikből vagy ezek keverékéből készül, nincs rá szabály, de a leggyakoribb a sima diós változat, amit lejjebb olvashattok. A török verzió általában csak pisztáciából áll és fahéj sem kerül bele. A perzsa változatban fele-fele arányban van a mandula és a pisztácia, fahéj helyett kardamomot használnak, a szirupot pedig egy kis rózsavízzel bolondítják meg. 

Baklava

baklavarecept

Hozzávalók 24 adaghoz

Tészta

  • 16 darab réteslap
  • 500 gramm dió (más magvak)
  • 285 gramm vaj
  • 1 teáskanál fahéj

Szirup

  • 200 gramm cukor
  • 2 evőkanál citromlé
  • 185 milliliter víz
  • 170 gramm méz
Recept idők

Elkészítés:

Készítsünk elő egy 23x33 cm-es tepsit. A réteslapokat vegyük ki a fagyasztóból fél órával a sütemény készítése előtt.

A felengedett réteslapokat vágjuk a tepsi méretére. Takarjuk le őket nedves konyharuhával, hogy ne száradjanak ki.

A diót és a fahéjat tegyük egy aprítógépbe. Addig daráljuk, amíg egészen apró nem lesz, de nem kell, hogy por legyen belőle.

Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Vajazzuk ki a tepsit.

Tegyünk bele egy réteslapot. Kenjük le vajjal, majd tegyük rá a következőt, azt is kenjük meg vajjal, így tovább, amíg négy réteslapot le nem tettünk. Szórjuk meg a dió egyötödével. Ez lesz a baklava alja.

Tegyünk rá 2 réteslapot, úgy, hogy mindegyik tetejét megvajazzuk, majd szórjuk rá a dió második ötödét. Most ismét két vajazott réteslap és a dió harmadik ötöde következik. Ismét 2 lap, a dió negyedik ötöde, majd ismét 2 lap és a dió maradéka. A tészta tetejére - ugyanúgy, mint az aljára - a maradék 4 megvajazott réteslap kerül.

A tésztát vizes késsel vágjuk fel négy hosszú csíkra, majd vágjuk be ferdén, hogy rombuszokat kapjunk.

Süssük 60-75 percig, amíg aranybarna nem lesz.

Közben készítsük el a szirupot: tegyünk minden hozzávalót egy lábasba, közepes lángon addig főzzük, amíg a cukor el nem olvad. Utána még 3 percig hagyjuk gyöngyözni, majd kapcsoljuk le a gázt és hagyjuk kihűlni.

Ha kész a baklava, vegyük ki a sütőből, öntsük nyakon a sziruppal. Hagyjuk állni legalább 6 órán át, hogy a szirup beivódjon a rétegek közé.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük