![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Mézes, diós, réteges ez a görög sütemény, vagyis a baklava
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Ropogós tésztalapok, diós töltelék, mézes szirup - baklavát készíteni nem olyan nehéz, mint gondolnánk. Lehet, hogy picit pepecselős munka, de meghálálja a ráfordított időt.
Ráadásul, ha otthon készítjük el, nem lesz ehetetlenül édes, mint a bolti változatok. Természetesen, mielőtt bárki azt hinné, ez sem egy cukormentes vagy diétás recept, bőven van benne méz és cukor is, de a tésztalapok közé csak natúr dió, vaj és egy kis fahéj kerül. A szirup édesíti meg a süteményt, amikor beivódik a rétegek közé.
Nem mindegy, milyen a tészta
A baklava alapját a réteslapok adják, amelyeket nem szabad leveles tésztával helyettesíteni. Utóbbi felpuffad a sütőben, levegős lesz, de most nem erre van szükségünk: a lapokból sok és vékony rétegnek kell egymásra kerülnie.
A baklavakészítés olyan, mintha lasagne-t sütnénk: rétegezni kell a lapokat, csak nem bolognai raguval, hanem vajjal és dióval. Minden egyes tésztát meg kell kenni olvasztott vajjal, majd minden 2. lap után jön egy adag dió. Kivéve a sütemény alján és tetején: oda 4-4 tésztalap kerül, hogy ne essen szét a baklavánk.
Változatok baklavára
A baklavába többféle csonthéjas kerülhet, általában dió, pisztácia vagy mandula alkotja. A görög változat vagy csak az egyikből vagy ezek keverékéből készül, nincs rá szabály, de a leggyakoribb a sima diós változat, amit lejjebb olvashattok. A török verzió általában csak pisztáciából áll és fahéj sem kerül bele. A perzsa változatban fele-fele arányban van a mandula és a pisztácia, fahéj helyett kardamomot használnak, a szirupot pedig egy kis rózsavízzel bolondítják meg.
Baklava
![baklavarecept](https://kep.index.hu/1/0/2909/29098/290982/29098231_cd12fdc6a57654d5a3cd709f636d7214_wm.jpg)
Hozzávalók 24 adaghoz
Tészta
- 16 darab réteslap
- 500 gramm dió (más magvak)
- 285 gramm vaj
- 1 teáskanál fahéj
Szirup
- 200 gramm cukor
- 2 evőkanál citromlé
- 185 milliliter víz
- 170 gramm méz
Elkészítés:
Készítsünk elő egy 23x33 cm-es tepsit. A réteslapokat vegyük ki a fagyasztóból fél órával a sütemény készítése előtt.
A felengedett réteslapokat vágjuk a tepsi méretére. Takarjuk le őket nedves konyharuhával, hogy ne száradjanak ki.
A diót és a fahéjat tegyük egy aprítógépbe. Addig daráljuk, amíg egészen apró nem lesz, de nem kell, hogy por legyen belőle.
Melegítsük elő a sütőt 160 fokra. Vajazzuk ki a tepsit.
Tegyünk bele egy réteslapot. Kenjük le vajjal, majd tegyük rá a következőt, azt is kenjük meg vajjal, így tovább, amíg négy réteslapot le nem tettünk. Szórjuk meg a dió egyötödével. Ez lesz a baklava alja.
Tegyünk rá 2 réteslapot, úgy, hogy mindegyik tetejét megvajazzuk, majd szórjuk rá a dió második ötödét. Most ismét két vajazott réteslap és a dió harmadik ötöde következik. Ismét 2 lap, a dió negyedik ötöde, majd ismét 2 lap és a dió maradéka. A tészta tetejére - ugyanúgy, mint az aljára - a maradék 4 megvajazott réteslap kerül.
A tésztát vizes késsel vágjuk fel négy hosszú csíkra, majd vágjuk be ferdén, hogy rombuszokat kapjunk.
Süssük 60-75 percig, amíg aranybarna nem lesz.
Közben készítsük el a szirupot: tegyünk minden hozzávalót egy lábasba, közepes lángon addig főzzük, amíg a cukor el nem olvad. Utána még 3 percig hagyjuk gyöngyözni, majd kapcsoljuk le a gázt és hagyjuk kihűlni.
Ha kész a baklava, vegyük ki a sütőből, öntsük nyakon a sziruppal. Hagyjuk állni legalább 6 órán át, hogy a szirup beivódjon a rétegek közé.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!