
Így lesz a legfinomabb a vajas keksz – Egyszerű és bevált recept

Cikkek


Könnyű zöldségfasírt tepsiben sütve: joghurtos mártogatóssal kínáld

Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós

Így készül a dubaji kakaós csiga: illatos, foszlós csoda

Grillezett, szaftos szűzpecsenye: mennyei páccal készül a hús

Görögdinnyés margarita: üde, nyári koktélt mutatunk

Mennyei bruschetta otthon: édes, érett paradicsomból a legfinomabb

Hűsítő citromos fagyi 3 hozzávalóból: gép nélkül készül
Egyszerre omlós és roppanós ez a vajas keksz, szuper nassolnivaló, érdemes belőle dupla adagot készíteni.
Kávé vagy tea mellé nagyon jól tud esni pár szem keksz, amit nagyon egyszerűen elkészíthetsz otthon. Sok változata létezik, az amerikai csokichipsestől az egészségesebb zabkekszig, amelyet szárított gyümölcsökkel tehetsz izgalmasabbá.
A vajas keksz pedig csak abban különbözik a többitől, hogy a nagyobb mennyiségű vajtól sokkal puhább tésztája lesz. Ennek egyik változata az úgynevezett shortbread, vagyis a skót vajas keksz. Ha pedig különlegesebbre vágysz, akkor sós vajjal készítsd el.
Vajas keksz

Hozzávalók 6 adaghoz
- 140 gramm vaj (puha)
- 100 gramm porcukor
- 1 darab tojás
- 200 gramm liszt
- 1 evőkanál tej
- 1 kávéskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
A vajat tegyük egy tálba, elektromos habverővel verjük habosra. Forgassuk hozzá a porcukrot, majd adjuk hozzá a tojást, alaposan keverjük össze. A végén a vaníliakivonatot és a tejet is tegyük a keverékbe. Szitáljuk bele a lisztet, forgassuk a masszához.
A tésztát tegyük egy kinyomózsákba, majd nyomjunk belőle majdnem zárt köralakú formákat egy sütőpapírra.
Melegítsük elő a sütőt 170 fokra. Süssük a kekszeket 12 percig, amíg aranybarnák nem lesznek.
Fotó: Getty Images